4-årskalaset är ofta det första stora barnkalaset - för både 4-åringen och de vuxna som ska fixa. Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 4-årskalas!
När barnen fyller 5 år har de ofta redan varit på rätt många kalas och de har egna idéer och synpunkter på hur ett bra barnkalas ska gå till. Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 5-årskalas!
Det är mycket man ska tänka på när man ska fixa barnkalas - vi hjälper med en checklista - 10 saker att tänka på när du ska fixa barnkalas!
Ett barnkalas med tema blir ännu roligare! Här hittar du förslag på teman och tips på hur du fixar närmare 20 olika temakalas - piratkalas, undervattenskalas, detektivkalas, isprinsesskalas och mycket mer...
Ett kalas utan lekar är som tårta utan grädde! Vi listar de allra bästa barnkalaslekarna och spännande skattjakter till kalaset.
Vad ska det stå på kalasinbjudan? Vi tipsar! Planerar ni ett temakalas kan du skriva ut våra färdiga inbjudningskort gratis.
FILM! Se filmen om hur du fixar roligaste barnkalaset med en temaskattjakt!
Stor guide till alla grapevines skattjakter för barn & barnkalas. Jämför för vem, var, hur och hur länge - här finns alla svar...
3-årskalas
Ditt betyg I snitt:5 (4 votes)

3-årskalas - Barnkalas för 3-åringar

När barnen fyller 3 år brukar de flesta ännu inte ordna det stora barnkalaset, men har födelsedagsbarnet äldre syskon kan det hända att även 3-åringen vill ha kalas. I den här åldern är det bra att följa den gyllene regeln att bjuda lika många kompisar på kalaset som antal år som barnet fyller, då blir det alltså 4 barn på barnkalaset. Dock får du även räkna med ett antal vuxna, när barnen är tre vill de flesta ännu inte bli lämnade på kalaset utan vill att föräldrarna ska vara med. Och det vill nog du som kalasfixare också - det kan vara lite enklare att ha föräldrarna till hands. Tänk då på att fixa tex lite fika också till föräldrarna och en kaffehörna där de kan sitta och prata, låta barnen prova att sköta sig själva, men ändå finnas till hands om det behövs.

Tänk också på att du kan dra nytta av att du har så många vuxna att tillgå på kalaset - låt dem hjälpa till med barnkalaslekarna! På ett 3-årskalas har du kanske barn från 3-5 år, och det skiljer ganska mycket på deras olika förmåga, så då kan det vara bra att dela in dem i blandade lag och att ha en vuxen lagledare med varje lag.

kalas 3 år

Mat till 3-årskalaset

Maten är inte det viktigaste på 3-årskalaset så lägg inte allt för mycket tid och energi på det. Ta något enkelt som de flesta barnen gillar tex korv med potatismos i någon rolig form. Gör tex ett nalleansikte av potatismos och dekorera med gurkskivor, cocktailtomater och andra grönsaker.

Börja med maten genomför aktiviteterna och lekarna du har tänkt dig för att sedan avsluta med tårta eller glass. Beroende på om barnen är i blandade åldrar och om de har äöldre syskon kan det vara svårt att undvika den obligatoriska godispåsen. Men fyll den gärna med ett minimum av godis och stoppa istället i en sak russin, någon liten leksak och annars bara några få godisbitar. Skriv namn på godispåsarna så att du kan hålla rätt på vilken påse som är vilket barns såundviker du gråt när barnen ska gå hem och har blandat ihop sina påsar.

Läs mer här om mat att bjuda på på 3-årskalaset>>

mat 3-årskalas

Kalaslekar till 3-årskalaset

Ett gäng 3-åringar på kalas kan vara lite blyga och behöva stöd från sina föräldrar eller i varje fall veta att föräldrarna finns tillhands om det skulle kännas läskigt. Undvik också lekar där barnen "åker ut" och en vinner - det kan bli en hel del gråt av sådant. Det är bättre att göra lekar där barnen inte tävlar, utan samarbetar. Lekar som passar på 3-årskalaset är tex fiskdamm, en enkel skattjakt, ett barnmusikquiz där man kan sjunga med, bingo, sätta knorren på grisen eller en tipspromenad - perfekt om man vill få ut barnen i parken eller trädgården, elelr håller hela kalaset utomhus!

Nedan finner du några färdiga lekar som passar bra på 3-årskalaset: