2-årskalaset kan antingen vara kaffe med tårta eller födelsedagsmiddag tillsammans med släkt och vänner eller så kan det vara det lilla barnkalas.
När barnen fyller 3 år brukar de flesta ännu inte ordna det helt stora barnkalas. Här får du tips och idéer till hur du firar ett 3-års kalas.
När barnen fyller 5 år har de ofta redan varit på rätt många kalas och de har egna idéer och synpunkter på hur ett bra barnkalas ska gå till. Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 5-årskalas!
När barnen har hunnit bli 6 år och går i förskoleklass, är det de stora barnkalasens tid... Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 6-årskalas!
7-årskalaset är viktigt. Det brukar vara i den här åldern som barnkalas är som "störst" i barnens värld och kalasen avlöser varandra. Så här ordnar du ett buskul barnkalas för 7-åringar!
Det är mycket man ska tänka på när man ska fixa barnkalas - vi hjälper med en checklista - 10 saker att tänka på när du ska fixa barnkalas!
Ett barnkalas med tema blir ännu roligare! Här hittar du förslag på teman och tips på hur du fixar närmare 20 olika temakalas - piratkalas, undervattenskalas, detektivkalas, isprinsesskalas och mycket mer...
Ett kalas utan lekar är som tårta utan grädde! Vi listar de allra bästa barnkalaslekarna och spännande skattjakter till kalaset.
GRATIS! Vi bjuder på dekorationsmaterial att pyssla själv till barnkalaset. Beställ, skriv ut och klipp och klistra! Välj mellan 4 olika teman.
Vad ska det stå på kalasinbjudan? Vi tipsar! Planerar ni ett temakalas kan du skriva ut våra färdiga inbjudningskort gratis.
INBJUDNINGSKORTSFIXAREN! Gör snabbt och enkelt egna, fina inbjudningskort till barnkalaset. Välj bland 21 fina kort, skriv in din text och få ett färdigt inbjudningskort att skriva ut omedelbums. Snabbt och enkelt!
Vad ska man bjuda på på barnkalaset? Vi har samlat bra förslag på kalasmat!
Så fixar du ett kalas med pirattema och skattjakt på de sju haven! Utklädning, mat, tårta och lekar...
Det perfekta kalaset för små prinsessor och prinsar! Här får du tipsen som gör prinesskalaset till en succé!
FILM! Se filmen om hur du fixar roligaste barnkalaset med en temaskattjakt!
Stor guide till alla grapevines skattjakter för barn & barnkalas. Jämför för vem, var, hur och hur länge - här finns alla svar...
4-årskalas
Ditt betyg I snitt:4.8 (4 votes)

4-årskalas - Barnkalas för 4-åringar

När barnen fyller 4 år brukar det vara dags för det första "riktiga" barnkalaset där man bjuder in kompisarna från förskolan. Kalas börjar i den här ålderna bli en grej och det pratas mycket om vem som ska gå på vems kalas. Det är viktigt att i den här åldern vara lite försiktig med "snacket" om barnkalaset eftersom det kan vara känsligt om man inte kan bjuda alla i förskolegruppen - och barnens egen förståelse för detta och finkänslighet kanske ännu inte helt har infunnit sig.

Ska du ordna det första kompiskalaset i och med 4-årskalaset finns det en hel del att tänka på. Läs vår checklista med 10 viktiga saker - vem ska man bjuda, hur många, ska man bjuda på mat på barnkalaset och hur ordnar man roliga barnkalaslekar för 4-åringar?
Här hittar du en checklista med 10 saker att tänka på när du ska fixa barnkalas>>

Vuxna på 4-årskalaset

En sak som skiljer 4-årskalaset från de kalas som kommer sedan är att många av barnen inte är redo för att bli lämnade själva på kalaset i en främmande miljö, där de kanske inte känner födelesdagsbarnets föräldrar så väl. Det betyder att du ska planera för att ha lika många vuxna som barn på kalaset, det kan vara en utmaning av utrymmesskäl, och du behöver också något att bjuda på. Även om barnen får mat på barnkalaset så brukar inte föräldrarna förvänta sig detsamma, men en kopp kaffe och en bit av födelsedagstårtan är trevligt!

Tänk också på att du kan dra nytta av att du har så många vuxna att tillgå på kalaset - låt dem hjälpa till med barnkalaslekarna! På ett 4-årskalas har du kanske barn från 3-5 år, och det skiljer ganska mycket på deras olika förmåga, så då kan det vara bra att dela in dem i blandade lag och att ha en vuxen lagledare med varje lag, om man tex vill göra ett roligt barnkalas quiz eller en skattjakt.
mat 4-årskalas

Mat till 4-årskalaset

En annan sak att tänka på, på 4-årskalaset är att vissa föräldrar kanske fortfarande försöker undvika för mycket godis och snacks till barnen. Lite gott hör kalaset till men försök att också bjuda på annat. Du vill inte heller ha ett helt gäng sockertoppade 4-åringar att hålla reda på - och det behövs inte så mycket socker för att de små ska "gå igång". Börja gärna kalaset med lite riktig mat, och avsluta med tårta eller glass och godispåsen som är svår att komma ifrån - men tänk på att en klubba eller en tablettask räcker!
Läs här om bra mat att bjuda på på 4-årskalaset>>

Tema till 4-årskalas

Att ordna kalas med tema och låta barnen klä ut sig är riktigt kul! Tema till 4-årskalaset kan vara ett relativt enkelt tema, populärt för de första kalasen är tex piratkalas, djungelkalas, Pippi-kalas eller prinsesskalas.
Här hittar du förslag på över 15 olika temakalas>>
4-årskalas tema

Kalaslekar till 4-årskalaset

Ett gäng 4-åringar på kalas kan bli ganska livliga och högljudda. Det brukar vara att föredra att styra upp kalaset lite med planerade aktiviteter och barnkalaslekar istället för att bara ha "fri lek". Det ska naturligtvis vara roligt och inte för strikt disciplin, men med en uppgift att fokusera på blir stimmet ofta lite mindre och dessutom kan man få se "undret" när dagisdisciplinen kickar in, och barnen helt plötsligt sitter lugnt och fint och äter kring ett bord och räcker upp handan när de ska svara på en lekfråga! Men lagom är bäst, känn stämningen efter hand och hoppa över något du planerat om du känner att det blir för mycket.

När du väljer lekar till 4-årskalaset är det viktigt att tänka på att du har lekar som inkluderar, inte exkluderar. Undvik lekar där barnen "åker ut" - de är fortfarande små och kan bli ledsna om de inte får vara med. Många klassiska lekar kan ändras så att de passar. "Musikstolar" där man går runt ett antal stolar så länge musiken spelar och ska sätta sig när den slutar kan man göra lite annorlunda, istället för att den som inte får en stol åker ut kan man istället göra det till en utmaning att alla barn ska få plats på de stolar som finns kvar, så att de får dela och samarbeta. Det kan bli riktigt kul på slutet där alla ska försöka få plats på en eller två stolar!

Kalaslekpaket som passar mycket bra till de yngsta med två populära teman för 4-årskalaset, pirater och prinsessor, hittar du hos oss på grapevine. De innehåller båda fem färdiga kalaslekar, bordstablett och lite annat smått och gott. Allt material är färdigt att skriva ut, enkelt för dig, buskul för barnen!

Här hittar du de färdiga paketen med kalaslekar>>

Den absolut populäratse kalasleken är kanske ändå en spännande skattjakt! Hos oss på grapevine.nu finns färdiga temaskattjakter som "gör" barnkalaset. Alla temaskattjakter har spännande historier som engagerar och ett mysterium att lösa, det kan vara superhjälten Sune som behöver hjälp att desermera bomben som Boven med den gröna masken hotar att spränga i Big City, det kan vara Kapten Kuling som behöver hjälp att hitta piraten Enebenes saktt så att han kan starta ett delfinbarnhem för att hjälpa de utrotningshiotade delfinerna. Mysterierna löser barnen genom att lösa gåtor och utmaningar som göms inne eller ute.

Alla våra färdiga, buskul skattjakter hittar du här>>

Skattjakter och barnkalaslekar vi gärna rekommenderar till 4-årskalaset: