Att fylla 30 gör man ofta med lite skräckblandad förtjusning. Vi har samlat idéer till både den lilla och den stora 30-årsfesten.
Festen mitt i livet! 50-årsfesten brukar bli en av de större av livets fester, vi har samlat lite att tänka på och tipsen för den roligaste festen.
Fira 60 år! Vi har samlat våra tips och idéer för den roligaste 60-årsfesten.
Bjud in till cocktailparty - en klassiker med skön musik, mingel, cocktails och lite plockmat. Enkelt och elegant!
Födelsedag är ett alldeles utmärkt tillfälle att ställa till med fest för familj, släkt och vänner. Vi har samlat tips om hur du fixar roligaste födelsedagsfesten!
En middag gästerna garanterat aldrig glömmer! Låt dem alla vara med och spela avgörande roller i ett mysterium med mord eller låt dem med logik och slutledningsförmåga lösa en spännande mordgåta.
40-årsfest
Ditt betyg I snitt:3.5 (6 votes)

40-årsfest: Tips & idéer

Att fylla 40...

...brukar vara en upplevelse med blandade känslor, som inför de flesta jämna födelsedagar. Man förundras över hur fort tiden går och hur "gammal" man blivit. Men samtidigt är det ett lysande tillfälle att ställa till med fest! Och visst ska man ta tillfället i akt och ha ett riktigt 40-årsfirande! En 40-års fest kan man ha på en väldig massa olika sätt, från en enkel middag eller ett 40-års kalas med tårta till en stor fest med massvis med gäster.

Här har vi listat några saker att fundera på då du planerar 40-års fest och några matnyttiga tips och idéer:

Litet, intimt och mysigt eller stor galafest?
Din 40-års dag är din dag - och du ska fira den på det sätt som du vill. Fundera på om du vill ha en lite mindre tillställning med de som står dig närmast, eller om du vill slå på stort och fira med hela bekantskapskretsen?

3 förslag för den lilla 40-årsfesten:

En mysig middag hemma. Laga maten själv eller använd en bra cateringfirma. Ett riktigt kul och lyxigt alternativ är att hyra in en privat kock!

Gå ut och ät på favoritrestaurangen. Är ni fler än 6-8 personer i sällskapet förbeställ gärna maten så blir det enklare och ni får bättre service. Kanske kan restaurangen också fixa ljus i favoritefterrätten till födelsedagsbarnet eller en födelsedagstårta.

Tillåter årstid, väder och vind, ordna en mysig picknick på ett favoritställe, det blir en 40-årsfest man inte glömmer. Duka upp ett långbord på stranden eller i en skogsglänta. Glöm inte filtar och massvis med ljuslyktor för kvällen.

Förslag på lekar och aktiviteter till den mindre 40-årsfesten

Mordmiddag!
Bjud gästerna på en middag med mord på menyn! Låt alla vara med och spela en roll i ett spännande mordmysterium eller lösa en klurig mordgåta. Grapevine har både enklare mordgåtor som alla kan vara med och lösa oavsett ålder och antal gäster på festen som inte kräver skådespelarinsatser eller utklädnad. Men vill du göra det lilla extra väljer du ett mordmysterium där alla spelar en avgörande roll i dramat, en av dina gäster blir mördad, och en är mördaren.
Läs mer om att ordna en egen mordmysteriemiddag här>>

Quiz eller tipspromenad
Förgyll 40-års firandet med en kul tipspromenad eller quiz. Grapevine har en mängd olika varainter med olika teman.

Quizet "40 år av minnen" ger en återblick över de senaste 40 åren med frågor om allt från stora händelser till tv-serier. Ett kul quiz som passar perfekt på 40-årsfesten!
"40 år av minnen" - quiz till 40-årsfesten>>

Vill man fokusera på siffran för dagen och få en bensträckare väljer man tipspromenaden "Fira 40!". Frågorna är om varierande ämnesområden men alla handlar på ett eller annat fyndigt sätt om talet 40!
"Fira 40!" - kul tipspromenad särskilt för 40-årsfesten>>

Fler frågesporter, quiz och musikquiz av olika slag hittar du här>>

Dessutom bjuder vi på helt gratis inbjudningar till 40-årsfesten och andra fester här.

Festlekar till 40-årsfesten

Den stora 40-årsfesten

Inför den större 40-årsfesten får man börja med att göra en gästlista. Antalet gäster är avgörande för hur man ska organisera festen. Här är en checklista över sådant du bör tänka igenom inför den större 40-årsfesten:

Gästlista och inbjudan till 40-årsfest

Gör först en lista över vem du vill bjuda för att få en uppfattning om ungefär hur många ni kommer att bli. Skicka ut inbjudningar till 40-årsfest i god tid. Ju tidigare du skickar inbjudningarna desto fler kan komma. Många av dina vänner vill säkert vara med och fira så ge dem en rimlig chans att planera in din fest, en för sen inbjudan kan ställa till det för dina gäster som kanske måste ändra sina planer. De allra närmaste kollar du kanske med innan du skickar ut inbjudningar till resten av gästerna.

Budget 40-årsfest

Det är kanske inte det roligaste man tänker på när man tänker 40-års fest men likväl en viktig del. Börja gärna med att göra en övergripande budget för 40-årsfesten och bestäm hur mycket pengar du vill lägga. Fundera också på vad som är viktigast för dig, att alla du känner får komma, att maten är riktigt god eller att du har ditt favoritband på scenen. En budget hjälper dig att prioritera vad du vill lägga dina pengar på.

Lokal till 40-årsfest

Är det en större fest är det sällan man har tillräckligt med plats hemma. Under sommaren kan ett inhyrt tält i trädgården vara en bra idé, de kan dimensioneras för rätt antal gäster. Ett annat alternativ är att låna eller hyra en lokal. Här finns alla alternativ, från festlokalen i bostadsrättsföreningen till vackra festlokaler på hotell eller slott. Vissa lokaler är bara en lokal där du själv kan fixa mat, servering och underhållning medan andra bjuder på en helhetslösning för 40-årsfesten med lokal, mat, underhållning och kanske även övernattning. Oavsett vilket alternativ är det viktigt att lokalen är dimensionerad för rätt antal gäster, i en för liten lokal blir det trångt, varmt och stökigt, en för stor lokal blir ödslig och omysig. Vilken lokal man väljer är ofta en fråga om kostnaden.

Övernattning för långväga gäster

Det är bra att på förhand tänka igenom övernattning för långväga gäster. Är det många som kommer långt ifrån och ska övernatta kan det vara en bra service för gästerna att på förhand göra en överenskommelse med ett hotell eller två (kanske i olika prisklasser) och se om man kan förhandla ner priset något och reservera några rum, gästerna får sedan själva ringa till hotellet och boka in sig, men kan då ange "Kalles 40-års fest" och få ett specialpris. Det kan vara olika svårt att göra en sådan överenskommelse beroende på säsong och plats.

40-årsfest mat & dryck

Har du festen i en festlokal som också erbjuder mat och dryck får du ju experthjälp med menyn och det blir kanske främst en fråga om vad det hela får kosta. Ett "mellanting" är att använda en cateringfirma som levererar maten medan du kanske själv införskaffar dryck. Är man många på festen och inte har köksutrymmen för att hålla mycket mat varm och särskild serveringspersonal så är alltid en buffé ett bra alternativ. Det är tråkigt om riktigt god mat är halvljummen när den når gästerna, då är det bättre med något som från början är tänkt att serveras ljummet eller kallt. Ordnar du maten själv är det mycket jobb till många gäster. Se till att du har hjälp i köket! Och gärna någon eller några som hjälper till med serveringen, själv ska du ha tid att vara festens huvudperson! Även om man har buffé behövs det någon som fyller på faten, plockar undan disk, sätter på kaffe och så vidare.

Vad ska man då bjuda på på 40-års festen? En buffé är trevligast om den har ett tema och / eller följer säsongen. Teman kan vara mat från något av världens hörn, kanske en medelhavsbuffé eller en asisatisk buffé, eller kanske en läcker libanesisk buffé. På sommaren passa sallader, kallskuret och grillat bra, på höst och vinter vill man kanske ha något matigare, en stor gryta eller soppa med bröd och olika små förrätter kan passa bra, tillsammans med goda ostar efter. Botanisera i kokböcker, mattidningar och receptsamlingar och gör din egen personliga meny!

Något bubblande är alltid festligt att dricka. Champagne, mousserande vin eller ett läskande bål med bubbel är olika festliga alternativ för olika plånböcker. Planera vin och öl efter maten och glöm inte god alkoholfria alternativ, för dem som föredrar det.

Festlekar och Partylekar kan göra en stor skillnad på festen. Vill du läsa på hittar du här en bra artikel om just festlekar.

40-årskalas

40-årsfest aktiviteter | 40-årsfest lekar

Det är alltid trevligt att ha lite aktiviteter på en större fest. Det är bra att inleda med något som får gästerna att mingla och lära känna varandra, när man firar de större tillfällena som på en 40-års fest, är det ju vanligt att man blandar gäster som kanske annars inte träffas så ofta, släkt, gamla vänner, arbetskamrater, grannar… Fixar du en del av festen själv kan det också vara bra att ha en aktivitet för gästerna när du själv behöver samordna och fixa en del praktiskt.

40-årsfest bordsplacering

Vill du ha bordsplacering på festen är en bordsplaceringslek en perfekt "isbrytare".
Förslag på bordsplaceringslekar hittar du här>>

40-årsfest frågesport & tipspromenad

För 40-årsfesten har Grapevine två produkter som passar extra bra, ett quiz som sträcker sig 40 år tillbaka i tiden och ger en kul återblick på tidsperioden och en annorlunda tipspromenad som sätter fokus på talet 40 - i alla dess former.

Ett quiz kan med fördel delas upp så att man tar några frågor åt gången och får en röd tråd av återblick genom kvällen.

Att göra en tipspromenad kan vara ett bra alternativ för att gästerna ska lära känna varandra medan tex en buffé dukas fram. Dela gärna in gästerna i lag, så att de går tillsammans med nya bekantskaper. En tipspromenad är också en utmärkt idé om man är i en festlokal med vackra omgivningar som gästerna ska få titta närmare på.

"40 år av minnen" - quiz till 40-årsfesten>>
"Fira 40!" - kul tipspromenad särskilt för 40-årsfesten>>

Massvis med andra roliga festaktivteter som också passar bra till 40-års festen hittar du hos www.grapevine.nu>>

40-års fest musik

Tänk igenom hur du vill ha det med musik på 40-årsfesten. Ska det dansas vill du kanske ha ett liveband eller en DJ som står för musiken. Alternativt förbereder du en spellista. Även om du inte planerar dans så är det trevligt med lite bakgrundsmusik, förbered då detta. Se till att den teknik som behövs fungerar innan festen, du vill inte stå där med lösenord eller skarvsladdar som saknas halvvägs in i kvällen.

40-årsfest klädsel

I inbjudan var noga med att ange klädsel för 40-årsfesten, så slipper dina gäster förvirring och att sedan komma till festen och känna sig för uppklädda eller för enkelt klädda. Är klädseln valfri eller ledig, skriv gärna det. Bjuder du på lite större fest i en trevlig miljö, var inte rädd för att sätta en klädkod, det bidrar definitivt till den festliga stämningen om alla klär upp sig!

40-årsfest tal

Är det en större 40-årsfest så kan det säkert hända att någon eller några vill hålla tal. Det kan då vara bra att organisera det hela med en toastmaster eller en toastmadame som sprider ut talen till lämpliga tillfällen under kvällen och som påannonserar de olika talarna, så att alla gäster vet vem det är som håller tal.

Tips till andra jämna födelsedagar hittar du här:

30-årsfest | 50-årsfest | 60-årsfest