När barnen fyller 3 år brukar de flesta ännu inte ordna det helt stora barnkalas. Här får du tips och idéer till hur du firar ett 3-års kalas.
4-årskalaset är ofta det första stora barnkalaset - för både 4-åringen och de vuxna som ska fixa. Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 4-årskalas!
När barnen har hunnit bli 6 år och går i förskoleklass, är det de stora barnkalasens tid... Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 6-årskalas!
7-årskalaset är viktigt. Det brukar vara i den här åldern som barnkalas är som "störst" i barnens värld och kalasen avlöser varandra. Så här ordnar du ett buskul barnkalas för 7-åringar!
När barnen är 8 år är barnkalas fortfarande jättekul och viktigt, både att vara huvudperson på sitt eget kalas och att fira kompisarna. Här hittar du idéer och tips till barnkalas 8 år.
Det är mycket man ska tänka på när man ska fixa barnkalas - vi hjälper med en checklista - 10 saker att tänka på när du ska fixa barnkalas!
Ett barnkalas med tema blir ännu roligare! Här hittar du förslag på teman och tips på hur du fixar närmare 20 olika temakalas - piratkalas, undervattenskalas, detektivkalas, isprinsesskalas och mycket mer...
Ett kalas utan lekar är som tårta utan grädde! Vi listar de allra bästa barnkalaslekarna och spännande skattjakter till kalaset.
GRATIS! Vi bjuder på dekorationsmaterial att pyssla själv till barnkalaset. Beställ, skriv ut och klipp och klistra! Välj mellan 4 olika teman.
Vad ska det stå på kalasinbjudan? Vi tipsar! Planerar ni ett temakalas kan du skriva ut våra färdiga inbjudningskort gratis.
INBJUDNINGSKORTSFIXAREN! Gör snabbt och enkelt egna, fina inbjudningskort till barnkalaset. Välj bland 21 fina kort, skriv in din text och få ett färdigt inbjudningskort att skriva ut omedelbums. Snabbt och enkelt!
Så fixar du ett kalas med pirattema och skattjakt på de sju haven! Utklädning, mat, tårta och lekar...
Det perfekta kalaset för små prinsessor och prinsar! Här får du tipsen som gör prinesskalaset till en succé!
Stor guide till alla grapevines skattjakter för barn & barnkalas. Jämför för vem, var, hur och hur länge - här finns alla svar...
barnkalas 5 år eller 5 årskalas
Ditt betyg I snitt:3.8 (10 votes)

5 årskalas - Barnkalas för 5-åringar

När barnen fyller 5 år har de ofta redan varit på rätt många kalas och de har egna idéer och synpunkter på hur ett bra barnkalas ska gå till. Ofta har de sett något de också vill ha, hört något från kompisarna och även fått inspiration från TV. Allt som barnen önskar går sannolikt inte att genomföra mewn det är kul att lyssna och försöka infria några av önskemålen.

Vilka man ska bjuda på 5-årskalaset kan vara en svår avvägning. Naturligtvis är det jkul om man kan bjuda hela förskolegruppen, men ofta är det inte möjligt, man kanske helt enkelt inte har plats. Har man kalas på sommarhalvåret kan det vara enklare om man har barnkalas utomhus, i trädgården, på gården eller i parken, då är utrymmet inte ett problem och många gånger kan det vara enklare. Har man inte möjlighet att bjuda hela gruppen får man helt enkel välja tillsammans med födelsedagsbarnet och så ska man komma ihåg att de flesta föräldrar är i samma sits och har förståelse för att man inte kan bjuda alla barn på alla kalas. Och som vanligt gäller ju regeln att man bjuder de som man själv blir bjuden till. Läs mer om detta och mycket annat i vår checklista med 10 viktiga saker att tänka på när man ska ordna barnkalas.

Här hittar du en checklista med 10 saker att tänka på när du ska fixa ett barnkalas>>

Vuxna på 5-årskalaset

När barnen hunnit bli 5 år har de flesta blivit så pass trygga och självsäkra att de enkelt klarar av att vara utan sina föräldrar några timmar även om miljön är lite obekant för dem. Är de dessutom tillsammans med kompisarna från förskolan, brukar föräldrarna ofta bli ivägskickade. Det kan också vid det här laget vara enklare att ha kalas utan föräldrar, då slipper du tänka på kaffe till dem. Naturligtvis går det bra att göra undantag om någon inte vill bli lämnad utan föräldrar. Om du inte har en lista med alla föräldrars mobilnummer ha gärna papper och penna redo när föräldrarna lämnar så att du säkert har allas nummer, om något skulle hända eller något barn blir ledsen. Var också noga med att ha satt en sluttid på kalaset så att alla vet när det är dags att hämta. Det blir enklast för alla om alla barn går hem ungefär samtidigt.
5-års kalas & 5 årskalas

Mat till 5-årskalaset

Skriv gärna i inbjudan att föräldranra hör av sig och meddelar om deras barn har någon allergi eller inte äter någon typ av mat, redan innan kalaset så att du vet detta när du planerar maten. Sedan har ju en femåring med allergi koll på detta själv och kan säga ifrån. Det brukar vara bra att "grunda" med lite riktig mat på 5-årskalaset där det sedan blir tårta eller glass och godis. På 5-årskalaset kan du faktiskt få barnen att sitta ner en stund och äta och det kan vara kul att bjuda på något gott och kanske också något som passar till kalasets tema, om du har ett sådant.

Här kan du läsa lite förslag på mat till barnkalaset>

Tema till 5-årskalas

Temakalas är absolut ett bra sätt att fira den "stora" femåringens födelsedag. I 5-års åldern är det populärt att klä ut sig och många barn tycker det är kul att få fundera ut en fin utklädnad. Och alla gör så klart som man vill, även på prinsesskalaset passar det bra med en Spiderman! På inbjudan kan man skriva kalasets tema och att alla som vill gärna får klä ut sig.

Här hittar du förslag på över 15 olika temakalas>>

barnkalas 5 år

Kalaslekar till 5-årskalaset:

Om du bjuder in ett gäng 5-åringar på kalas är det viktigt med lekar. Att ha ett kalas med två timmars fri lek, brukar innebära kaos, medan ett lite mer uppstyrt kalas med aktiviteter och lekar som engagerar blir både lugnare och roligare. Tänk på när du planerar att barnen ofta är snabba att klara av saker och vill gå vidare till nästa aktivitet. Planera inte att ha disco i en timme, redan efter två låtar har barnen dansat klart och frågar dig "Vad ska vi göra nu?"

Här hittar du färdiga paket med kalaslekar som passar 5-årskalaset>>

Barnen älskar fortfarande fiskdamm på 5-årskalaset men de är också redo för lite mer avancerade och fler lekar. En skattjakt efter de där hett eftertraktade godispåsarna är aldrig fel! Vi på grapevine har färdiga temaskattjakter som "gör" hela temakalaset, prinsessor, superhjältar, djungel eller pirater. Det finns också skattjakter med mer allmänna teman, som tex Hotellmysteriet eller Detektivmysteriet som kan användas om kalaset inte har tema. Skattjakterna är färdiga med allt som behövs och är enkla att förebereda och genomföra och de engagerar barnen med en spännande historia och kluriga gåtor att lösa. Skattjakterna kan göras för få barn och för fler, inomhus eller utomhus och är en kul lek som engagerar i runt 40 minuter (beroende på antalet barn och ålder).

Alla våra färdiga, buskul skattjakter hittar du här>>

Skattjakter och kalaslekar vi gärna rekommenderar till 5-årskalaset: