Att fylla 30 gör man ofta med lite skräckblandad förtjusning. Vi har samlat idéer till både den lilla och den stora 30-årsfesten.
40-år ska firas! Vi har samlat lite saker att tänka på när du ska fira din 40-årsdag.
Festen mitt i livet! 50-årsfesten brukar bli en av de större av livets fester, vi har samlat lite att tänka på och tipsen för den roligaste festen.
Bjud in till cocktailparty - en klassiker med skön musik, mingel, cocktails och lite plockmat. Enkelt och elegant!
Födelsedag är ett alldeles utmärkt tillfälle att ställa till med fest för familj, släkt och vänner. Vi har samlat tips om hur du fixar roligaste födelsedagsfesten!
En middag gästerna garanterat aldrig glömmer! Låt dem alla vara med och spela avgörande roller i ett mysterium med mord eller låt dem med logik och slutledningsförmåga lösa en spännande mordgåta.
60-årsfest
Ditt betyg I snitt:4.5 (2 votes)

60-årsfest: Tips & idéer

En av de riktigt stora festerna i livet är just 60-årsfesten. Ofta har man hunnit skaffa många vänner under livets gång och när man väl bjuder in dessa kommer det sannolikt visa sig att de blir både många och långväga.

Framförhållning och planering är A och O när det gäller en 60 års fest. Var ute i god tid så att de vänner du verkligen vill ska komma hinner planera in just din fest.

Ett roligt inslag på en 60 års fest är att ha ett tema för festen. Det kan naturligtvis vara vad som helst men det får ju gärna vara något som ligger 60 åringen varmt om hjärtat. Kanske blir det en hobby eller fritids sysselsättning som blir temat för festen eller blir det ett årtal eller ett årtionde, tex 70-tals tema? När det gäller temafester får man avväga vad värden gillar men också om det hela kommer att falla väl ut bland gästerna. Är de tilltänkta gästerna till 60 årsfesten benägna att klä ut sig eller inte? Det går ju också att välja olika nivåer på utklädningen, allt från maskeradparty till "White" där alla ska vara klädda i valfria vita kläder.

Gratis inbjudningar och inbjudsningskort med mallar hittar du här.

Festlekar till 60-årsfesten

Om festen har ett tema så kommer det naturligtvis styra vilka festlekar, tävlingar och aktiviteter man kommer ha på 60 årsfesten. Det går ju alldeles utmärkt att bjuda till fest utan tema och det blir ganska enkelt ändå att sätta huvudpersonen i fokus. En quiz eller frågesport som handlar om 60 åringen brukar vara ett bra sätt att lyfta fram roliga anekdoter från 60 åringens liv. Att skriva de frågorna kräver rätt mycket kunskap om personen men också känsla för vad huvudpersonen kommer tycka är okey att fråga om. Allt om personen är ju inte och ska kanske heller inte vara känt av alla gästerna.

60-årsfest eller inte fira alls?

Många ser fram emot en riktigt stor 60 årsfest och andra vill inte ha någon alls. En bra kompromiss kan vara en liten 60-årsfest som inte kräver så mycket förberedande men som kan vara nog så trevlig och uppskattad.

Om man inte önskar en större 60 årsfest går det alldeles utmärkt att ordna en mindre genom att välja ut de närmaste vännerna och t ex åka iväg för en trevlig middag på en charmig restaurang. Gör det gärna till en överraskning för 60-åringen, men ge kanske en förvarning om när firandet ska ske, och något om hur, om det är någon som uppskattar det lilla firandet, lugna födelsedagsbarnet med att det kommer att bli lugnt, stillsamt, med de närmaste och pricis som du vill ha det - så att inte 60-åringen tror något annat och blir stressad eller irriterad. Och på så vis kan också huvudpersonen släppa tankar på planeringen och kan bara njuta av att bli firad av sina närmaste.

Förslag på några festaktiviteter som passar det mindre firandet:

Läs mer om hur du ordnar en egen mordmiddag här>>

Här hittar du frågesport, musikquiz och mycket mer för att förgylla festen>>

Två kul festlekar till 60-årsfesten

Grapevine har två kul festlekar som passar 60-årsfesten alldeles speciellt: Det finns ett kul quiz som sträcker sig 60 år tillbaka i tiden och ger en härlig återblick över vad som hänt - stort som smått - under 60-åringens liv. Det finns även en tipspromenad som fokuserar på talet 60 med en mängd blandade och ibland överraskande frågor.

"60 år av minnen" - det perfekta quizet för 60-årsfesten>>

"Fira 60!" - kul tipspromenad särskilt för 60-årsfesten>>

60-årskalas

Den stora 60-årsfesten

Inför den större 60-årsfesten finns det lite att tänka på. Här har vi sammanställt en checklista:

Hur många och vilka ska bjudas in till festen?

Är de tilltänkta gästerna aktiva och upptagna människor som kanske också bor en bit bort från huvudpersonen? Så fort ni har bestämt er för att ha en fest samt vilket datum som gäller går det utmärkt att flagga att er fest är på gång redan innan inbjudan har skickats ut. Speciellt på sommaren är det viktigt då många snabbt blir uppbokade och det gäller att komma ut med sin inbjudan först så att inte folk är uppbokade på annat håll. Gör en lista på de ni vill bjuda in och flagga datumet genom ett mail eller ett sms så vet alla om det så fort som möjligt. Följ sedan upp med en riktig inbjudan gärna med riktig post, som har lite bättre leveranssäkerhet än e-post.

Budget?

Hur mycket pengar vill ni lägga på festen? Att ha en stor fest kostar naturligtvis en hel del men det är ju också en stor möjlighet till att ha roligt. Fundera på vad som är viktigast för er som arrangerar festen. Maten, musiken, lokalen eller annan underhållning?

Lokal till 60-årsfest? Eller ett partytält i trädgården?

Lite beorende på hur lång gästlistan blev, samt vilken årstid som festen äger rum så är det ju dags att hitta en lokalen innan inbjudan skapas och skickas ut. Fundera på vad som kan vara lämpligt och fråga runt lite samt gräv lite bland dina festminnen. Var har du varit på fester med en bra lokal? Ta reda på priser och se om det är ledigt den utvalda dagen och se om det går att få mat serverad på samma ställe eller om man ska ordna med catering osv.
Behöver lokalen smyckas för att ge rätt intryck? Kommer det fungera med antalet gäster? Vad är reglerna för lokalen? Hur länge kan man tex speal musik?

Temafest för att fira 60 årsdagen?

Vill ni bjuda gästerna på något alldeles extra? Bjud in till en temafest! Fördelen med en temafest är många. Dels kommer festen att sticka ut lite mer än andra. Dels kommer det bli lättare att ta beslut om tex mat, musik, lokaler, inbjudningars utformning osv. Dessutom kan en temafest många gånger blir lite mer opretentiös än en mer "klassisk" 60-årsfest och med mer fokus på festen än på huvudpersonen - om det är det man är ute efter.

Läs idéer till temafester här>>

60-årsfest

60-årsfest lekar, tävlingar & underhållning

Någon typ av underhållning behövs till 60-årsfesten. Bra musik både som bakgrundsmusik och när det väl blir dags för dans är viktigt. Förbered er ordentligt innan och ta hjälp från någon som du tror har koll på musikbiten för den här sortens fester. Någon enkel lek för att få folk att börja prata med varandra kan vara bra om inte hela sällskapet redan känner varandra sedan tidigare. Bordsplaceringslekar är mycket uppskattat och kan varieras i all oändlighet.

Här hittar du några roliga förslag på bordsplaceringslekar till 60-årsfesten>>

En del av gästerna kommer sannolikt att hålla tal eller ställa till med sång och annan underhållning på 60 årsfesten.

Vill du styra upp det lite för att få det totala perspektivet så kan man alltid ha en toastmaster dit alla får anmäla sina tal och underhållande aktivieteter. Sedan är det upp till toastmastern att se till att det blir en optimal blanding och bra tajming på all underhållning på 60 årsfesten.

60-årsfest frågesport & festlekar

Ett roligt inslag på festen kan vara ett quiz elelr en frågersport - antingen om huvudpersonen själv eller om något annat förknippat med personen eller den stora dagen. Grapevine har en färdig, riktigt fyndig tipspromenad med temat "Fira 60" - där alla frågor på något sätt handlar om talet 60 om man vill låta gästerna ta en bensträckare.

"Fira 60!" - kul frågesport / quiz särskilt för 60-årsfesten>>

Vill man instället ha frågesport väljer man vårt roliga quiz som ger en tillbakablick över 60-åringens liv. Man kan köra quizet vid borden till efterrätten, eller sprida ut den med några frågor åt gången under kvällen.

"60 år av minnen" - det perfekta quizet för 60-årsfesten>>

Hos www.grapevine.nu hittar du en hel massa festlekar och aktiviteter som passar perfekt till 60-årsfesten>>
60-års fest

Tips till andra jämna födelsedagar hittar du här:

30-årsfest | 40-årsfest | 50-årsfest