2)
VEGETARISK JULSKINKA
Sojafärs / quornfiléer
3 ägg
2 dl potatismospulver
1 dl rödbetssaft (för att ge färg)
Senap
1 dl ströbröd
3 dl vatten
3 buljongtärningar |
 |
|

|
3)
SEITANSKINKA
Det finns två olika sätt att göra seitan, antingen
kan man göra allt själv från början, det vill
säga tillaga gluten själv av vatten och vetemjöl, eller
köpa färdig rent glutenmjöl från exempelvis en
hälsokostbutik. Eftersom man ofta har alldeles för mycket
att göra innan och under juldagarna, är det följande
receptet en modern version av det traditionella receptet. Det här
sättet är betydligt snabbare, men samtidigt även dyrare
om man jämför med det traditionella sättet. Man
kan dela upp ingredienserna som behövs för en julig seitanskinka
i torra och blöta ingredienser, dessutom ska en buljong göras. |
Gör
så här:
Ta sojafärs eller quornfiléer, mixa ihop med 3 ägg
och potatismospulver. Tillsätt rödbetssaft, några
matskedar senap och ströbröd, blanda samman. Koka
vatten med buljongtärningar och rör om. Provsmaka
och tillsätt mer senap och rödbetssaft om det behövs.
Forma smeten till önskad form och tillaga i ugnen på
225 grader i minst 40 minuter. Pensla som "vanlig"
skinka och låt stå i ugnen ca 15 minuter till tills
den har fått fin färg. |
|
Torrt:
4,5 dl rent glutenmjöl (vetegluten)
1,2 dl sojamjöl eller kikärtsmjöl
1,2 dl jästflingor (b-jäst)
2 tsk lökpulver
1 tsk rostad vitlök eller en vitlöksklyfta
3 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar |
Blött:
320 g fast tofu
3,5 dl vatten
0,5 msk sojasås
2,5 msk rödbetsaft
1 msk matolja
Buljong:
5 dl vatten
1 buljongtärning
2 msk matolja |
|
Andra
vegetariska rätter till julbordet
Eftersom det idag finns massvis med goda vegetariska färdigrätter,
är det enkelt att ersätta köttbullar och prinskorvar
med vegetariska alternativ. Om du vill tillaga maten själv,
kan du göra köttbullar av t.ex. kikärtor, eller ersätta
dem med hasselnötsbiffar. En Janssons frestelse behöver
inte bli tråkigare utan fisk, använd istället soltorkade
tomater och fetaost så kanske den blir mer
populär än den ursprungliga frestelsen!
|
|
Gör
så här:
Ta de blöta ingredienserna och blanda i en matberedare
till en jämn sås. Färgen ska vara intensivt
rosa. Om det behövs, tillsätt mer rödbetssaft.
Arbeta ihop de torra ingredienserna, använd gärna
en matberedare. Tillsätt sedan såsen och blanda
ihop med degen. Värm ugnen till 150-175 grader. Ta fram
två ugnssäkra former, och dela upp degen i dessa.
Låt degen jäsa. Tillaga buljongen under tiden och
när buljongen är färdig häll ungefär
en tredjedel av den över degen. Lägg aluminiumfolie
över degen och ställ in i ugnen i ca 30 minuter.
Efter
en halvtimme häller du över ytterligare en tredjedel
av buljongen och fortsätter grädda i en halvtimme
till. Vänd sedan degen och häll över den sista
tredjedelen av buljongen. Låt degen sedan bakas i 30-40
minuter till. När seitan har svalnat så griljerar
du den med en blandning som innehåller senap och sojagrädde.
Pensla seitan och strö ströbröd över den
precis som med julskinka. Grilla sedan i ugnen på 225
grader i ungefär 10 minuter tills griljeringen har fått
färg.
|
|
 |
KIKÄRTSBULLAR
Kikärtor
Ägg
Kokt potatis
Salt
Peppar
Malen spiskummin
Potatismjöl
Persilja |
Blötlägg
kikärtorna i ett par timmar och koka dem sedan mjuka. Mosa
och blanda med pressad potatis, tillsätt ägg. Om det
behövs, tillsätt även lite potatismjöl.
Potatismjölet kan utelämnas om kikärtsfärsen
går att forma ändå. Krydda med salt, peppar,
spiskummin och persilja. Forma till små bullar och stek.
|
|
VEGETARISK
FRESTELSE
1 kg potatis
1 lök
1-2 msk smör
200 g fetaost
Minst 10 bitar soltorkade tomater i olja
2 dl vispgrädde eller havregrädde
2 dl mjölk
2 msk ströbröd |
 |
Gör
så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skiva löken och fräs
den mjuk i smöret utan att den får färg. Strimla
potatisen, skär soltorkade tomater och fetaost i bitar.
Ta fram en ugnsform och smörj den. Varva potatis, lök,
fetaost och tomater i formen, se till att du börjar och
avslutar med ett potatislager. Häll över mjölk
och grädde. Avsluta med ströbrödet och några
smörklickar. Låt stå i ugnen i knappt en timme
så att potatisen blivit mjuk och frestelsen fått
en fin färg. |
|
|