Att fylla 30 gör man ofta med lite skräckblandad förtjusning. Vi har samlat idéer till både den lilla och den stora 30-årsfesten.
40-år ska firas! Vi har samlat lite saker att tänka på när du ska fira din 40-årsdag.
Festen mitt i livet! 50-årsfesten brukar bli en av de större av livets fester, vi har samlat lite att tänka på och tipsen för den roligaste festen.
Fira 60 år! Vi har samlat våra tips och idéer för den roligaste 60-årsfesten.
Återuppliva 80-talet med en fest! Du sätter lätt stämningen med gäster tidsenligt klädda, musik och mat. Vilka är då måsten på den perfekta 80-talsfesten? Vi bjuder på inspiration om 80-tals kläder, 80-tals mat, 80-tals musik,80-tals kläder och händelser - och naturligtvis har vi också gjort det ultimata 80-tals quizet fullt med nostalgi!
Bjud in till cocktailparty - en klassiker med skön musik, mingel, cocktails och lite plockmat. Enkelt och elegant!
Födelsedag är ett alldeles utmärkt tillfälle att ställa till med fest för familj, släkt och vänner. Vi har samlat tips om hur du fixar roligaste födelsedagsfesten!
Festen blir roligare med ett tema! 70-talsdisco, togaparty, "tusen och en natt" eller middag med mord - här får du tips till temafesterna gästerna inte glömmer...
Ditt betyg I snitt:5 (2 votes)

Bordsplaceringslek

Ska man ha bordsplacering på festen eller inte?

I formella sammanhang, vid ett bröllop eller en stor födelsedagsfest hör det till vett & etikett att ha en bordsplacering som följer alla konstens regler. På den mer informella festen, väljer man själv. Men ibland kan det vara bra att ha en bordsplacering så att man blandar sina gäster, annars har folk en tendens att sätta sig tillsammans med de de redan känner. Bjuder man in gäster från olika sammanhang kan det enkelt blir en uppdelning, jobbarkompisarna sitter för sig, släkten för sig och de gamla vännerna för sig. Då blir det roligare och bättre om man blandar så att alla får tillfälle att lära känna någon ny.

Hur gör man en rolig bordsplacering?

En bordsplacering gör man enklast genom att sätta ut placeringskort på bordet, men en annan idé för bordsplacering är att göra en bordsplaceringslek. En bordsplaceringslek fungerar också utmärkt som "ice-braker" för dem som inte känner varandra. En bordsplaceringslek går ut på att de som har varandra till bordet genom någon typ av lek ska hitta varandra, variationerna är många. Typiskt jobbar men med en sak / lapp etc till männen och en annan typ till kvinnorna och så får alla mingla och hitta den de hör ihop med. Vill du styra bordsplaceringen delar du ut en särskild lapp till varje person, eller så låter du slumpen avgöra och delar bara ut lappar utan ordning till män respektive kvinnor. Man kan sedan ha fri sittning för paren som sätter sig tillsammans där de vill, eller så har man märkt ut bordsplaceringen med namn för herrarna (traditionellt) på bordet. Damen sätter sig då till höger.

Alla våra färdiga bordsplaceringslekar hittar du här>>
bordsplaceringslek bordsplaceringlekar festlek gratis

Idéer till bordplaceringslekar:

En person i ett känt par - och den andra personen
Citat - vem som sa det
Beskrivning av en person - namn
Alla möjliga teman, till 90-talsfesten tex 90-talsfenomen som hör ihop; Mitch Buchannon - Baywatch
Första delen av en dikt - och den andra
Låttitel (ska med fördel sjungas) - Artist
Första delen av ett ordspråk - och andra delen
Början av en känd låtrefräng - och den andra delen

Man kan också göra det hela mer experimentellt, då ofta med en slumpmässig bordsplacering som resultat. Dela ut hänglås till kvinnorna och nycklar till männen, eller låt alla kvinnor ta av sig en sko, lägga dem i en låda och låta männen ta en sko och hitta foten den passar på. Man kan sätta upp en piltavla med små lappar med kvinnornas namn på och låta männen kasta pil, den lapp de träffar blir damen de får till bordet. En riktigt kul idé till bordsplacering är att blanda lika många röda (eller gröna, blå) drinkar som par (använd karamellfärg om ingredienserna inte räcker till). En kvinna och en man får samma drink. Alla får ett sugrör. Det gäller sedan att gå runt och smaka på andras drinkar tills man hittar den som har samma drink som man själv. En given "snackis"!

Lagindelning

Ska man ha en frågesport eller någon annan festlek senare på kvällen, kan man redan vid ankomsten göra en kul lagindelningslek, som också fungerar som "isbrytare". Denna typ av lek fungerar också om man tex har många småbord på festen, så att de som sitter vid samma bord ska hitta varandra. Man kan göra en lek där man ska hitta sex saker som hör ihop på ett givet tema om sex sitter vid bordet. Eller fyra, om fyra personer ska ingå i samma lag. Vid en mingelfest kan man göra en festlek och lagindelning som dessutom får gästerna att hålla ordning på sitt glas. Dela in gästerna i lag och låt dem veta vilket lag de tillhör då de anländer. Gör pappersrundlar som passar på vinglaset, lägg fram färgpennor och låt alla gäster dekorera sitt glas för att visa viket lag de tillhör, kanske stjärnorna, solarna, månarna osv. De får sedan gå runt och hitta sina lagkamrater som har dekorerat sitt glas med samma motiv.

Här kan du gratis ladda ner det du behöver för denna lagindelningslek>>


Här finns en färdig lagindelningslek för glöggmingel och julfest>>
bordsplaceringslek gratis bordsplaceringslekar festlek