Födelsedag är ett alldeles utmärkt tillfälle att ställa till med fest för familj, släkt och vänner. Vi har samlat tips om hur du fixar roligaste födelsedagsfesten!
Lys upp höstmörkret med en Halloweenfest - höstens roligaste för både barn och vuxna! Vi har samlat alla våra tips för den roligaste festen!
Vi har samlat lite förslag på hur du enkelt ordnar mat och tema till en julfest i december. Lägg till en rolig julfestaktivitet så infinner sig julstämning i massor!
En middag gästerna garanterat aldrig glömmer! Låt dem alla vara med och spela avgörande roller i ett mysterium med mord eller låt dem med logik och slutledningsförmåga lösa en spännande mordgåta.
Cocktailparty
Ditt betyg I snitt:4 (5 votes)

Cocktailparty - Party tips!

Att blanda folk och drinkar blivit inne igen. Inte sedan1960-talet har cocktailpartyn varit så rätt som nu. Denna typ av mingelparty behöver inte vara speciellt avancerade. Grunden är rätt mix av några goda vänner, lite plockmat, gott om goda drinkar och omtänksamma värdar som får allt att flyta. Nedan följer några party tips på vägen.
En bra idé är att ha en riktig bartender som fixar drinkarna. Visst finns det säkert någon bland de inbjudna som kan blanda en och annan grogg, men personen i fråga kanske inte har lust att tillbringa hela kvällen med att göra andras drinkar.

Se till att det finns alkoholfria alternativ. Gärna en festlig alkoholfri cocktail.

Förhoppningsvis kommer ingen hungrig till ett cocktailparty, meningen är inte att man ska äta sig mätt på den plockmat som bjuds. Två - tre olika smårätter, gärna på tandpetare, räcker. Komplettera med vanligt bartilltugg.

När du bjuder in folk till ditt partaj, se till att det blir en bra mix av människor som smälter väl ihop. Att lyckas blanda rätt människor är en underskattad men viktig detalj.

Som en god värd glider du runt bland gästerna, en lite stund här, en liten stund där. Se till att alla trivs och att ingen hamnar utanför. Presentera folk för varandra, gärna med en ledtråd till vad de sysslar med eller är intresserade av så att de har ett samtalsämne att börja med.

Musik är ett måste, men måste inte spela huvudrollen. Spela gärna cocktail-klassiker som Tom Jones, Burt Bachara och Dean Martin på lagom låg volym så att alla kan prata utan att behöva skrika för att göra sig hörda.
Cocktailfest

Inget cocktailparty utan drinkar - några klassiska cocktails

Manhattan - Fyra delar bourbon whiskey, en del söt vermouth, en stänk bitter (valfritt). Rör ihop drinken med mycket is, servera i cocktail-glas. Garnera med körsbär.

Drinken skapades på Manhattan Club i New York år 1874. Ryktet säger att det var Winston Churchills mor som hade fest och ville bjuda på en ny drink.

Dry Martini - Den klassiska cocktaildrinken. Fyra delar gin, en del torr fransk vermouth, rör med mycket is, servera i klassiska cocktail-glas på fot, garnera med en oliv.

Drinken har ingenting att göra med den italienska vermouth som råkar ha samma namn, utan dess namn kommer sig av att den 1912 för första gången blandades av en bartender vid namn Martini på Knickenbocker Hotel i New York.

Vodka Martini - Som en Dry Martini, med den skillnaden att du ersätter gin med vodka. James Bonds favoritdrink, som han som bekant föredrog "shaken, not stirred".

Gimlet - Humphrey Bogarts favorit. Lika delar Gin och Roses Lime. Serveras med is i tumblerglas (whiskyglas).

Cosmopolitan - 3 cl vodka, 1cl cointreau, 3 cl cranberryjuice, 1 cl limejuice. Blanda alla ingredienserna med mycket is i en shaker, skaka ordentligt, sila i ett kylt cocktailglas.
Mingelfest

Underhållning till cocktailpartyt

Det är kul om det händer något under kvällen! Ett quiz eller frågesport är perfekt under cocktailpartyt. En mycket revlig idé är att dela upp ett quiz under kvällen och ta några frågor åt gången. Inte bara blir det lite avbrott och underhållning, det gör också att gästerna måste omgruppera i sin lag och då blir det automatiskt lite mingel. Roliga färdiga quiz som passar bra på cocktailfesten är tex Grapevines filmmusikquiz med klassiska filmlåtar, vårt quiz med TV-serie intron som garanterat ger många roliga reaktioner eller så kan du krydda cocktailpartyt med en spännande mordgåta!

Massvis med mer färdig festunderhållning - med omedelbar leverans på e-mail - hittar du på www.grapevine.nu>>

Lagindelning

Ska man ha en frågesport eller någon annan festlek underkvällen, kan man redan vid ankomsten göra en kul lagindelningslek, som också fungerar som "isbrytare", dessutom gör den att gästerna kan hålla koll på sitt - högst rekommenderade och obligatoriska - vattenglas under kvällen. Dela in gästerna i lag och låt dem veta vilket lag de tillhör då de anländer. Gör pappersrundlar som passar på vinglas, lägg fram färgpennor och låt alla gäster dekorera sitt glas för att visa viket lag de tillhör, kanske stjärnorna, solarna, månarna osv. De får sedan gå runt och hitta sina lagkamrater som har dekorerat sitt glas med samma motiv.

Här kan du gratis ladda ner det du behöver för denna lagindelningslek>>
Cocktail party