Detektivkalas-eller-barnkalas-med-mysterium

Detektivkalas eller barnkalas med mysterium

Detektiver, agenter och mysterium är kul och spännande teman för barnkalas, men kanske inte alltid helt enkelt. För det första måste det ju naturligtvis finnas ett mysterium för de små detektiverna eller agenterna att lösa. Och den biten kan vi på grapevine hjälpa till att lösa! Vi har allt från skattjakter med mysterie- och detektivtema för de yngsta till mobilskattjakter där man jagar tjuvar, och kluriga mysterier och Escape Games för de lite äldre. Att lösa mysterier är ett av de teman som funkar på barnkalas eller fester när barnen hunnit bli lite äldre. Ett mysterium för barnen att lösa kan funka fint även på 12-årskalaset!

Inbjudan till detektivkalas

Gör en egen fin, “mystisk” inbjudan. Berätta gärna att ett mysterium ska lösas!
Vill du ha hjälp med inbjudan finns fina inbjudningskort att göra gratis i vår inbjudningskortsfixare. Där finns inbjudningskort till både detektivkalas och mysteriekalas. Du väljer layout, skriver in din egen text och skriver ut så många inbjudninger som du behöver.

Du hittar inbjudningskortsfixaren här>>

Lösmustascher och hattar

Till detektivkalaset eller ett barnkalas med ett mysterium att lösa klär man kanske inte ut sig, men en kul inledning på festen kan vara att alla får en lösmustasch. Det finns att köpa färdiga och brukar ge upphov till en del enkla skratt! Vill man samlar man också ihop vad man har av hattar, kepsar och solglasögon. Har man tid och lust kan man också låta barnen tillverka sina egna mustascher med hjälp av filttyg, kanske lite pärlor och glitter för den som vill “pimpa” och dubbelhäftande tejp. Man kan också skaffa billiga hattar eller kepsar som barnen får fixa till sina egna.

Osynligt bläck – en kul grej på detektivkalaset

Skriv ett meddelande till barnen, eller kanske till och med inbjudan med osynligt bläck! Det hela är enkelt, pressa saften ur en citron. Använd citronsaften som bläck och skriv ditt meddelande med en liten pensel. För att få fram skriften värmer man pappret, tex mycket försiktigt över ett ljus eller i ugn i 150 grader i några minuter. För själva momentet att värma pappret behövs vuxenhjälp för små barn. Skriver du inbjudan med osynligt bläck, glöm inte att ge en ledtråd till hur man kan få fram texten!

Mat och dekorationer till detektivkalaset

För ett mysteriekalas eller kalas med detektivtema är det kanske inte självklart vad man ska bjuda på, utan det mesta funkar. Den pyssliga dekorerar så klart mat, cupcakes eller tårta med förstoringsglas, mustascher, pipor och fingeravtryck och annat som symboliserar “deckaren”.

Lite material att skriva ut och använda eller inspireras av finns här>>

Vi bjuder på dekorationsmaterialet!
Fyll i koden: KALASFINT i kassan så får du pynt till detektivkalaset gratis.

Vill man på något sätt knyta an till detektiv- eller mysterietemat med maten så kan man servera mat i en liten hemlig låda. Fyll lådan med plockmat, tex ett spett med köttbullar och prinskorvar, nachochips och grönsaksstavar , sätt lock på och klistra på en etikett som säger “hemligt”. Lådorna är särskilt praktiska om man har kalas utomhus, då kan barnen få en låda och sätta sig i gräset och äta.

Dukar man däremot ett bord till detektivkalaset eller agentkalaset kan man fixa både fin dukning och lite underhållning på temat med våra fina bordstabletter med pyssel, som blir ett fint underlägg till varje plats.

Lekar till detekivkalas & mysterier för barn

Har man ett detektivkalas eller ett mysterium som tema på kalaset blir ju själva mysteriet den enda kalas leken som behövs – men den är så klart helt väsentlig eftersom hela kalaset byggs upp kring att barnen ska lösa mysteriet.

Skattjakter och mysterier för de lite yngre barnen

Vi har flera temaskattjakter som handlar om att barnen ska lösa ett mysterium. Detektivmysteriet, hotellmysteriet och skogsmysteriet är alla utmärkta till ett detektivkalas. De finns ålderanpassande för barn i åldern ca 4-6 år och 7-10 år. Hotellmysteriet har en liten extra “twist” där barnen också får ledtrådar under skattjaktens gång och till sist ska lista ut vem tjuven som härjar på hotellet är. Skogsmysteriet är en skattjakt som man gör utomhus med karta, detektivmysteriet och hotellmysteriet kan lösas inomhus, utomhus eller både och!

Mysterier och Escape Games

För barn från ca. 10 år finns mysterier och Escape Games att lösa. Mysteriet på slottet och mysteriet på museet är lite knepigare mysterier som barnen löser med ibland ganska svåra ledtrådar och eftertanke. I våra egna Escape Games handlar det om att med hjälp av ledtrådar ta sig ut ur låsta rum. Klurigt och kul – och en riktigt annorlunda och oväntad aktivitet att göra hemma!

Mobilskattjakter

Vill man ha ett mer fartfyllt mysterium, väljer man en mobilskattjakt där barnen följer en karta och löser gåtor i en app i mobilen. För agentkalaset eller detektivkalaset passar “Jakten på den maskerad tjuven” bra – här ska barnen jaga tjuven och lista ut vem det är. Vill man ha ett mysterium med lite “äventyrskänsla” kan barnen istället ge sig ut jorden runt i “Jakten på den försvunna juvelen”.