Återuppliva 80-talet med en fest! Du sätter lätt stämningen med gäster tidsenligt klädda, musik och mat. Vilka är då måsten på den perfekta 80-talsfesten? Vi bjuder på inspiration om 80-tals kläder, 80-tals mat, 80-tals musik,80-tals kläder och händelser - och naturligtvis har vi också gjort det ultimata 80-tals quizet fullt med nostalgi!
Bjud in till cocktailparty - en klassiker med skön musik, mingel, cocktails och lite plockmat. Enkelt och elegant!
Födelsedag är ett alldeles utmärkt tillfälle att ställa till med fest för familj, släkt och vänner. Vi har samlat tips om hur du fixar roligaste födelsedagsfesten!
Lys upp höstmörkret med en Halloweenfest - höstens roligaste för både barn och vuxna! Vi har samlat alla våra tips för den roligaste festen!
En middag gästerna garanterat aldrig glömmer! Låt dem alla vara med och spela avgörande roller i ett mysterium med mord eller låt dem med logik och slutledningsförmåga lösa en spännande mordgåta.
Att fira året som gått och välkomna det nya, är en av årets största fester! Här hittar du tips och idéer till den glittrande nyårsfesten!
Ditt betyg I snitt:3.7 (3 votes)

Tema fester - ett roligare sätt att umgås

Visst är det extra roligt att gå på fest med ett lyckat festtema. Här har vi samlat några bra festtema tips. Oförglömliga fester kan vara rätt svårt att arrangera, men om man väljer ett fest tema som inte är så vanligt så kommer festen att bli minnesvärd - på ett eller annat sätt...

Man kan ju ha i stort sett vilket festtema som helst på en fest - bara fantasin sätter gränserna! Nedan hittar du lite enkla festtema förslag:

Geografiskt festtema

Vanligt är att välja ett geografiskt festtema som man följer upp i mat, utsmyckning, musik och aktiviteter. Eventuellt ber man också gästerna att klä ut sig. Att göra en fest med tema behöver inte vara så komplicerat. En buffé med mat från landet/regionen, lite dekorationer och rätt musik så är mycket av festen fixad. Gör man dessutom lite kul aktviteter eller festlekar och ett quiz, en tipspromenad eller en frågesport på temat så blir det ännu roligare. Ett quiz kan med fördel dleas upp under kvällen och på så sätt skapa en röd tråd genom hela festen, och på ett bra sätt knyta samman temat för festen. Förslag på geografiska teman kan vara amerikanska södern med cajunmat, indiskt med en indisk buffé och Bollywood musik, för festtema Mexico gör man en texmex buffé och väljer man ett spanskt tema bjuder man på goda tapas och provning av spanska viner och så vidare...

70-talsfest 80-talsfest
¨

Tidstema

Ett annat klassiskt tema är att välja ett årtionde eller en epok som tema för festen. Detta är ju extra kul om man ber gästerna att klä sig tidstypiskt. En 60-talsfest med hippietema, en glada 20-talet fest med Gatsby-tema, en 90-talsfest eller kanske en "gangsterfest" med utklädnad och tidstypiska attribut från förbudstidens USA. En annan klassiker om man vill gå längre tillbaka i tiden är ett togaparty.

Fest med tema som kretsar kring en plats eller företeelse

Man kan ju också ordna en tema fest med till exempel tema "Hollywood" eller med tema hämtat från en bok eller film. Vanliga festteman från filmens värld är tex "Gatsby", "Stjärnornas krig" eller "James Bond" och så klart för barnen med teman som "Spiderman" eller "Frost" - mer om barnkalas med tema hittar du här>>

Temafest med mordmysterier

Man kan också ordna en mer avancerad fest där hela festen kretsar kring en aktivitet. Något riktigt kul är att till exempel ordna en fest med ett mordmysterie. Om det ska göras efter konstens alla regler ska gästerna spela var sin roll och klä ut sig därefter och sedan anlända till festen som den person de spelar. Om det hela ska bli lyckat behöver man en tät intrig, genomtänkta roller och en vattentät mordhistoria. Köp en färdig mordhistoria som är specialskriven för att genomföras hemma med ett visst antal gäster - om du inte själv har möjlighet att lägga tid på att göra allt material som behövs.

Att ha en middag med ett mordmysterie kan verka som ett kul tema men aningen för komplicerat om man tex vill ordna det hela med kort varsel och inte har tid att dela ut roller och försäkra sig om att man är det antal gäster som behövs och så vidare. Och kanske tvivlar du på att just det sällskap du vill bjuda uppskattar att klä ut sig och spela teater. I så fall har vi också en enklare variant av mordmysterie som inte kräver skådespelarinsatser och utklädning och som man kan genomföra oavsett antalet gäster. Här är det en spännande mordhistoria som läses upp i delar under kvällen och där alla får vara detektiver och lista ut lösningen, tidpunkt, motiv, mordvapen och till sist mördare.

Läs mer om temafest med mordgåta här>>

Temafest efter säsong

En klassisk anledning att ha fest och ett alltid aktuellt tema till festen är ett säsongstema. Sommar, kräftskiva, halloween, advent och jul, påsk - det finns nästan alltid en tradition att plocka upp och fira. Förstärk de äldre traditionerna med något nytt och annorlunda. Kanske en tipspromenad med tema kräftor till kräftskivan, ett sommarmusikquiz till grillfesten eller ett mordmysterie till halloweenfesten. Läs i vår festguide om roliga idéer till temafesterna med säsongstema.

Enkla temafester

Ibland vill man kanske bara ha fest utan någon särskild anledning, då kan man ändå knyta samman festen med ett enkelt tema som sätter sin prägel men utan att bli för komplicerat för värd, värdinna och gäster. Välj då att fixa tex ett coktailparty med plockmat, cocktails och en passande spellista. Gästerna klär sig efter tema och du får en elegant fest utan större ansträngning. Man kan också sätta ett färgtema på festen, ha en vit, röd eller svart fest. Gästerna klär sig i den angivna färgen och du dekorerar därefter.