Födelsedagsfest

Födelsedagsfest - tips & idéer

När man är yngre är varje födelsedag efterlängtad och ska firas stort, ju äldre man blir desto mer brukar lusten att fira avta. Men de stora jämna födelsedagarna vill väl ändå de flesta fira med en minnesvärd födelsedagsfest, litet med de närmaste eller med stor baluns.

En födelsedagsfest kan göras på lika många sätt som det finns födelsedagsgrisar. Det viktiga är så klart att det blir huvudpersonens egen dag och att firandet blir som han eller hon vill ha det.

Storleken på födelsedagsfesten brukar avspeglas lite av vilken födelsedag i ordningen det är man firar. Jämna födelsedagar firar vi ofta mer än tex en udda 44 års dag – men det är så klart ingen regel – känner du för att fira ska du göra det!

En födelsedagsfest kan vara allt från fika med tårta eller en stilla middag, till ett cocktailparty, en temafest eller en stor fest i lokal med många gäster.

När du planerar födelsedagsfest, fundera först och främst på vem du vill fira tillsammans med och beroende på hur många ni blir och vilka gäster du vill bjuda, väljer du sedan vilken typ av fest du vill ha. Fundera över budget och vad du vill prioritera, är det viktgt för dig att servera god mat, att ha en trevlig miljö, att ha trevlig underhållning eller roliga lekar?

3 ideér till födelsedagsfesten

 

Middag med mord på födelsedagsfesten

Bjud gästerna på en middag med mord på menyn! Låt alla vara med och spela en roll i ett spännande mordmysterium eller lösa en klurig mordgåta. Grapevine har både enklare mordgåtor som alla kan vara med och lösa oavsett ålder och antal gäster på festen som inte kräver skådespelarinsatser eller utklädnad. Men vill du göra det lilla extra väljer du ett mordmysterium där alla spelar en avgörande roll i dramat, en av dina gäster blir mördad, en annan är mördaren!

Läs mer om att ordna en egen mordmysteriemiddag här>>

Temafest på födelsedagsfesten

Ett tema på födelsedagsfesten är alltid kul! Ett tema gör ofta en fest mindre pretetiös och sätter lite mindre fokus på huvudpersonen än den mer “klassiska” födesledagsfesten – och många vill ofta mer ha en kul fest för alla än att själva stå i centrum. Man kan ha en hel massa olika teman på en fest, det kan vara ett land eller en världsdel som huvudpersonen besöker ofta eller tycker särskilt om, det kan vara ett år eller ett årtionde, kanske då huvudpersonen föddes eller var ung, det kan också vara ett tema efter en annan tidsepok (vikingafest eller togaparty), eller kretsa kring en företeelse, en film eller en tv-serie.

Här hittar du fler idéer till temafester>>

Cocktailparty

Ett cocktailparty är nästan aldrig fel – inte heller till födelsedagsfesten.

Läs idéer till hur du fixar ett läckert cocktailparty här>>

Födelsedagsfest lekar

 

Roliga aktiviteter, lekar, tävlingar, eller quiz förgyller i stort sett varje fest och gör den mer minnsvärd. Det kan också vara ett bra sätt att blanda gäster och se till att alla får lära känna en ny bekantskap på festen.

Födelsedagsfester är ofta lite speciella eftersom man ofta blandar gäster från olika delar av sitt liv, både släkt, nära vänner, arbetskompisar osv. En “isbrytare” i form av en bordsplaceringlek kan vara ett bra sätt att inleda festen

Här hittar du tips och idéer till bordsplaceringslekar>>

Fler roliga födelsedagsfest lekar hittar du här>>

Födelsedagsfesten när du fyller jämt!

 

Till de jämna födelsedagarna vill vi gärna fira lite extra. Vi har samlat lite matnyttiga tips och idéer för de jämna födelsedagarna, 30-årsfesten, 40-årsfesten, 50-årsfesten och 60-åsfesten.

Tips till 30-årsfesten>>

Tips till 40-årsfesten>>

Tips till 50-årsfesten>>

Tips till 60-årsfesten>>