Pumpor hör Halloween till! Vi berättar det du inte visste om Halloween pumpan, vad det gentligen har med Halloween att göra, hur man gör pumpalyktor och goda recept med pumpa.
Så fixar du en komplett Halloweenbuffé - spökpizza, falukorvsmonster, chokladbollsspindlar, marshmallowsspöken och häxbrygd med fladdermuslortar och mycket mer mums!
Så fixar du äkta Halloweenstämning! Steg-för-steg till en fin pumpalykta och schabloner och flasketiketter att beställa gratis!
På Halloween ska man klä ut sig! Här får du tips om både roliga och söta Halloweenkostymer för de små och lite läskigare för de större...
Halloweenfesten ska så klart förgyllas med roliga festlekar! Vi tipsar om de bästa lekarna till Halloweenfesten - både för barn och vuxna.
Skapa rätta stämningen på Halloweenfesten med musik och ljudeffekter! Vi har gjort färdiga spellistor till Halloweenfesten - en till barnens Halloweenfest och en till de vuxnas.
En middag gästerna garanterat aldrig glömmer! Låt dem alla vara med och spela avgörande roller i ett mysterium med mord eller låt dem med logik och slutledningsförmåga lösa en spännande mordgåta.
Vi har mordgåtor och mordmysterier både där deltagarna spelar roller och enklare varianter där man klöser mordmysteriet med logik och slutledningsförmåga. Läs om hur de fungerar här.
Skrämmande, läcker mat måste det vara på Halloweenfesten! Vi delar med oss av våra favoritrecept.
halloweenfest halloween 2017
Ditt betyg I snitt:4.1 (20 votes)

Halloweenfest & Halloween kalas

När är det Halloween och Alla helgons dag 2019? Och vad är egentligen Halloween och hur ska man göra för att fira? Vad är en bra Halloween utklädnad, och vad ska man bjuda på? Här hittar du Grapevines kompletta Halloweenguide med allt från Halloween kostymer, Halloween recept, Halloween godis, Halloween lekar, Halloween pynt, Halloween barnkalas och andra Halloween tips - allt du behöver för att ordna en riktig rolig Halloweenfest!

Halloween och Alla helgons dag 2019: Halloween fakta - vad är vad och när är det?

Halloween har sitt ursprung i den gamla keltiska högtiden Samhain. Den sista dagen i oktober firade kelterna sitt nyår. Man firade denna dag att skörden var bärgad och enligt sägnerna var det denna natt som dödens härskare samlade ihop själarna från alla dem som dött under året och överlämnade dem till himmelriket. Det var följdaktligen ovanligt många andar och spöken ute på vift denna natt och för att skydda sig tände de levande stora eldar på kullarna.

När kristendomen senare kom till Storbritannien började man inom den katolska kyrkan fira alla helgonen med en gemensam högtid den 1 november, anledningen var att man hade fått så många helgon att dagarna på året inte räckte till för att alla helgon skulle få en egen dag. Man kallade denna gemensamma dag All Hallow's Day och den 31 oktober blev då All Hallow's Eve, senare Halloween. Halloween är det alltså samma datum varje år.

Allhelgonadagen avskaffades i Sverige i slutet av 1700-talet men 1953 återinförde man helgdagen, dock kallade man den då Alla Helgons dag och den infaller alltid en lördag i slutet av oktober eller början av november. Alla helgons dag 2019 är den 2 november. Vår svenska tradition är betydligt lugnare än den numera amerikanskt kommersialiserade Halloween, vi tänker på våra döda och tänder ljus och lägger kransar på gravarna.
när är det halloween

Halloweenfest för barn - 5 tips om Halloween lekar & Halloween mat

Som med många högtider är det alltid buskul att fira dem med och för barnen! Halloween med sina monster, spöken och mysterier är perfekt för barnens livliga fantasi. Att man dessutom får äta läskig mat och klä ut sig, och till och med skrämmas och busa gör ju inte det hela sämre! Halloween kommer också så lägligt precis när hösten känns som mörkast och vi behöver piggas upp lite innan det är dags för julmys, då lyser klaroranga pumpor upp i höstmörkret! Ordna en Halloweenfest för barnen - eller om du ska ha barnkalas i oktober-november gör ett barnkalas med Halloweentema! Massvis med tips på Halloweenrecept, Halloweenkostymer, Halloweenpynt och pyssel och Halloweenlekar för barnen hittar du på våra Halloweensidor.

1. Inbjudan till Halloweenfest

Skicka inbjudan i god tid, Halloween är det alltid den 31 oktober. 2017 är det en tisdag, veckan innan vår Allhelgonahelg. Alla helgons dag är det 2017 lördagen den 4 november. Höstlov är det på de flesta håll i landet i år veckan innan Allahelgonahelgen och alltså den tisdag det är Halloween - det innebär att många av dina tilltänkta gäster kan vara bortresta. Är det fallet så kan man ju naturligtvis lägga Halloweenfesten på en annan dag som passar bra - Halloweenfest kan man ju faktiskt ha hela hösten!

Fina inbjudningkort för Halloweenfesten, både till vuxna och barn, kan du göra i vår inbjudningskortsfixare där du enkelt väljer design, skriver din egen text och sedan skriver ut så många inbjudningskort som du behöver!

Här hittar du inbjudningskort till Halloweenfest för barn>>

hallloweenfest inbjudan

2. Halloweenkostymer för barn

Halloween utklädnad barn: Ingen Halloween utan monster, spöken, vampyrer och häxor! Att klä ut sig till Halloween är extra roligt eftersom barn och vuxna får klä ut sig till läskiga saker! Välj dock Halloweenkostym efter barnens ålder, det är ju inte meningen att någon ska bli rädd på riktigt. Vilken utklädning som helst fungerar faktiskt som Halloweenkostym och små barn kan klä ut sig till pumpa, katt eller tiger, prinsessa och superhjälte fungerar så klart också bra! Tips på Halloweenkostymer och hur du fixar dem själv hittar du under Halloween kostymer som även har tips om halloween kläder för vuxna.

3. Pyssla med barnen innan Halloweenfesten

Halloween pyssel: Gör egna dekorationer till Halloweenfesten - och naturligtvis en fin pumpalykta, eller flera! Barnen tycker att det är jättekul att själva få gröpa ur en pumpa och att sätta ljus i den och se hur fint - men lite, lite läskigt - det blir! Vi har schabloner till pynt och pyssel och fina flasketiketter som du får gratis! Mer tips om dekorationer till Halloweenfesten hittar du under Halloweenpynt. Där finns också steg-för-steg instruktioner till hur du gör en pumpalykta, en så kallad Jack 'O Lantern. Glöm inte att spara på pumpakärnorna och rosta dem till det godaste Halloweensnackset. Halloween målarbilder för barnen hittar du hos vår systersajt goodies.nu.

mat till halloweenfest

4. Läskig Halloweenmat

Lite läskig Halloweenmat och gott Halloweengodis måste man ju bjuda på på Halloweenfesten! Varför inte maskar med geggamojja eller monsterpizzor som serveras med häxans brygd eller pumpabål. Till efterrätt blir det chokladbolls-spindlar och marsmallowsspöken! Alla tips och recept hittar du under Halloweenrecept och på sidan med Grapevines egen Halloweenbuffé!

5. Lekar till Halloweenfesten

Någon lite kul och kanske aningen läskig Halloween lek eller aktivitet gör Halloweenfesten komplett! En av barnens absoluta favoriter brukar vara en skattjakt eller att få lösa ett spännande Halloween mysterium! Grapevine har så klart färdiga skattjakter och mysterium för barnen som passar perfekt till Halloweenfesten. I skattjakterna ska barnen hitta gåtor och utmaningar med hjälp av ledtrådar, och sedan lösa dessa gåtor för att till slut hitta en skatt. Buskul för barnen - och i och med att allt finns färdigt, bara att skriva ut, är det enkelt för dig att ordna ett riktigt spännande Halloweenmysterium!

I Halloweenmysteriet får barnen hjälpa greve Vlad att hitta Kråkehofs gömda skatt bland monster, häxor och spöken. Även Spökmysteriet där barnen måste hjälpa de små spökena Buu och Boo passar perfekt till Halloweenfesten, liksom den nya halloweenskattjakten: Mysteriet på Monsterbalen. Tips på en hel massa andra roliga Halloweenlekar hittar du under Halloweenlekar. Har man en störra barngrupp passar den roliga Spökjakten bra, den är som en tipspromenad med frågor man sätter upp, till de äldre barnen utan svarsalternativ, till de yngre med alternativ. Vill man göra det mer spännande så gör man Spökjakten i mörker, markerar frågorna med reflexer och ger barnen ficklampor för att leta upp dem! Till de äldre barnen finns också en rolig skattjakt man gör med karta, en spännande historia och frågor i mobilen: Jakten på Spökskatten.

halloweenfest vuxna

Halloweenfest för vuxna - 5 tips om Halloween lekar & Halloween mat

Det är väl inte bara barnen som ska få ha kul! Att ordna Halloweenfest för det vuxna umgänget är minst lika kul - och naturligtvis är en Halloweefest perfekt för barn och vuxna tillsammans! Halloween är det den 31 oktober, men en Halloweenfest fungerar lika bra veckorna både före och efter!

Här hittar du inbjudningskort till Halloweenfest för vuxna>>


1. Halloweenstämning och Halloween dekorationer

För Halloweenfesten behövs ordentlig Halloweenstämning! Mörkret fixar sig själv så här års, lägg sedan till pumpor i massor, ljus och Halloween pynt så som skelett eller spindelnät. Tips på hur du gör Jack O'Lanterns och Halloweendekorationer, hittar du under Halloweenpynt, där får du också schabloner för att göra girlanger, och fina Halloweenfigurer att skriva ut och dekorera med. Ett enkelt med mycket effektfullt sätt att fixa läskig Halloweenstämning är att skapa läskiga dekorativa skuggor. Använd tex ett litet leksaksspindelnät i plast eller ett litet skelett. Låt ett rum, tex hallen, vara mörk och belys sedan spindelnätet eller skelettet bakifrån, mot en slät vägg - så kan du skapa en jättespindel som kryper på väggen... Garanterat läskigt och stämningsskapande inför Halloweenfesten.

2. Halloweenkostymer för vuxna

Självklart ska även vuxna klä ut sig då man ska på Halloweenfest! Häxa i svart eller en läskig vampyr är ganska enkelt att fixa med vanliga kläder, lite rekvisita och smink. En otäck Hallowen mask under en hoodie kan skrämma slag på vem som helst! En svart katt i svarta tights, långärmad svart tröja, en fjäderboa som svans och diadem med öron och kattsmink blir en elegant Halloweenkostym. Fler idéer till Halloweenkostymer för vuxna hittar du under Halloweenkostymer.

3. Mat till Halloweenfesten

Man kan bjuda på i stort sett vad som helst på en Halloweenfest - ett bra tips är att göra en härlig, höstig buffé. Duka tex upp ett Halloweenbord med lite gott plock som starka korvar, salami, skinka, tapanad, getost, kex, oliver, kanske lite lantpaté, cornichoner och Cumberlandsås, en chili eller en mustig köttgryta som serveras med gott bröd. Vår goda osttårta med Halloweendekoration passar perfekt på buffén. Avsluta - så klart! - med en pumpapaj och lite mumsigt Halloweengodis, som chokladbolls-spindlar och marsmallowsspöken. Recepten hittar du under Halloweenrecept och fler tips finns på vår sida med Halloweenbuffé. Duka i orange och svart och dekorera gärna maten med Halloweenfigurer och bordet med stora och små pumpalyktor (se Halloweenpynt).

4. Festaktiviteter till Halloweenfesten

En rolig festlek med Halloweentema hör så klart hemma på Halloweenfesten! Bland Grapevines stora sortiment av festprodukter finns naturligtvis ett och annat också för Halloween. Ska man ha en sittade middag kan det passa bra att inleda med vår bordsplaceringslek med Halloweentema. Under kvällen kan man sedan roa tex med vårt Halloweenquiz med 27 blandade frågor, inklusive 11 musikfrågor - om alla ruskigheter som kan förknippas med Halloween. Quizet kan man genomföra vid ett tillfälle, eller dela upp så att man sprider ut det, med några frågor åt gången under kvällen. Vill man ha ännu mer musik underhåller man med Halloweenmusikquizet som är uppbyggt kring 23 låtar med fyndiga följdfrågor - allt handlar så klart på ett eller annat sätt om Halloween! Vill man istället låta gästerna tävla i Halloweenkunskap på olika stationer finns den roliga festleken som kort och gott heter Halloweenfest! Man kan också fira Halloween med en mordmiddag med ett enkelt genomförbart mordmysterieum där alla gäster får lista ut vem som är mördaren i en mustig historia med intriger och mord tex Mordet på Mystery Manor eller den ruskiga Mordet på pensionat Geisthof.

5. Mordmysterium till Halloweenfesten

Att låta alla gäster delta i ett riktigt mordmysterium är ett annat sätt att fira Halloween på. I dessa stora mordmysterium spelar alla deltagare en avgörande roll, och ska klä sig och agera därefter. Alla gäster får bakgrundsinformation och rollbeskrivning innan festen och väl där får de manus till hur de ska agera under kvällen - en kväll full av intriger och ett mord! Det finns massvis med rum för improvisation och det hela kan bli precis hur roligt som helst! I Teodor Toloffs testamente har den exentriske konstnären Toloff bjudit in till fest, men kvällen blir allt annat än festlig! I Teatermordet är det teaterdirektören Arneflo som bjudit in till glittrande premiärfest. I de stora mordmysterierna ingår allt som behövs, från värdguide, till bakgrundsmaterial, rollbeskrivningar, manu för alla roller, rekvisita och lösning.