Julen är mysandet och pysslandets högtid! Varför inte ordna lite julmys för barnen och deras kompisar. Här har vi samlat några tips om hur du ordnar barnens egen lilla julfest.
Här på redaktionen älskar vi glöggfest och julmingel - få saker har så hög mysfaktor! Här har vi samlat lite tips och idéer inför glöggfesten: recept på hemgjort glögg, tillbehör och tilltugg.
Vi har samlat lite förslag på hur du enkelt ordnar mat och tema till en julfest i december. Lägg till en rolig julfestaktivitet så infinner sig julstämning i massor!
Passa på att fylla julen i år med härlig, stämningsskapande julunderhållning! Julquiz, julmelodikryss, julfestlekar eller en julig skattjakt för barnen. Här har vi samlat jullekar för liten och stor.
Vi på grapevine tycker om enkla, smidiga lösningar! Här får du lite bra tips till julbordet. Enkla lösningar men med din egen touch - som hemlagat - men på inte mycket mer än 10 minuter! Precis som grapevines alla festaktiviteter...
Få saker är så traditionsbundet som just julen. Hur man firar jul kan i vissa familjer vara lika heligt som en gång Jesus och krubba. Läs om våra jultraditioner!
Att fira året som gått och välkomna det nya, är en av årets största fester! Här hittar du tips och idéer till den glittrande nyårsfesten!
julfest

Julpyssel med bak och godis

En jul utan kakor och godis skulle för de flesta av oss vara lika konstigt som en julafton utan klappar - det hör helt enkelt till! Och att ställa till med julbak och pyssel med godistillverkning är en av julens mysigaste stunder - lika roligt för alla i familjen!
julpyssel med barnen
JULMUFFINS MED GLÖGG-GLASYR

12 st (stora)
Ingredienser:
200 g margarin eller smör
1 påse saffran, 0.5 g
2 ägg
3 dl socker
2 tsk bakpulver
1 ½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
1 dl russin
Glasyr:
50 g smör eller margarin
4 dl florsocker med chokladsmak
3 msk glögg

1. Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
2. Stöt saffranet, gärna tillsammans med lite socker, i en mortel. Det gör att saffranet blir mer finfördelat, men har man ingen mortel så kan man strunta i det.
3. Vispa ägg och socker så det blir vitt och poröst.
4. Vispa ner saffran, bakpulver och mjölk.
5. Tillsätt och sist vetemjöl och det smälta matfettet och rör till en jämn smet.
6. Blanda ner russinen i smeten.
7. Fördela smeten i 12 stora muffinsformar eller flera mindre och grädda i 200 grader i ca 15-20 minuter.
8. Låt muffinsarna svalna.
9. Gör glasyren: smält matfettet och blanda med florsocker och glögg.
10. När muffinsen svalnat, bred på glasyren.

LUSSEKATTER

30 st
Ingredienser:
50 g jäst
175 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 g saffran (2 pkt)
1 tsk salt
2 dl socker
1 1/2 l vetemjöl (ca)
Pensling: 1 ägg
Garnering: russin

1. Smula jästen i en bunke, tillsätt smält smör och mjölk.
2. Värm till ca 37 grader, se till att jästen löses upp.
3. Tillsätt salt, saffran, socker och mjöl. Arbeta degen så att den blir smidig, låt därefter jäsa 30-45 minuter.
4. Arbeta degen några minuter, tillsätt ev. lite mer mjöl. Ta upp degen på bakbordet, forma olika bullar, flätor eller längder. Garnera med russin.
5. Lägg bullarna på bakplåtar, låt jäsa ytterligare 20-30 minuter. Pensla med ägg.
6. Grädda i 250 grader 10-15 minuter.

ÄPPELMARMELAD

Ingredienser:
2 dl koncentrerad äppeljuice
3 dl vatten
5 dl socker
1 påse fruktpektin
ev. karamellfärg

Dag 1:
1. Blanda äppeljuice och vatten och låt koka upp.
2. Rör ut fruktpektinet med 3 msk socker och vispa ner detta i vätskan.
3. Låt koka i en minut.
4. Tillsätt resten av sockret och låt koka i ytterligare tre minuter.
5. Färga massan med karamellfärg till önskad kulör.
6. Häll upp massan i en form, cirka 25 x 20 centimeter, och låt marmeladen stelna i kylskåpet till nästa dag.

Dag 2:
Stjälp upp marmeladen på sockrat papper och skär den i rutor. Rulla runt bitarna så att alla sidor blir täckta med socker. Lägg bitarna på ett galler och låt dem torka cirka ett dygn, ev längre.
julfest julquiz
ISCHOKLAD

50 st
Ingredienser:
200 g mörk eller ljus blockchoklad
100 g kokosfett
1. Smält choklad och kokosfett i vattenbad. Rör om till en jämn smet.
2. Fyll ischokladformarna med chokladsmeten. Låt stelna.
3. Förvara ischokladen svalt, gärna i en burk med lock. Lägg smörpapper mellan lagren.
JULPEPPARKAKOR

ca. 250 st
Ingredienser:
300 g smör
5 dl socker
1 dl sirap
2 dl vatten
2 msk ingefära
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk bikarbonat
ca. 1,6 l vetemjöl

Rör smör, socker och sirap mjukt. Tillsätt vatten, kryddor och bikarbonat. Arbeta in mjölet. Låt degen vila på sval plats, minst 12 timmar, gärna längre. Kavla ut degen lite i taget på mjölat bakbord och gör figurer. Grädda kakorna i 200 grader ca 5 min. Låt svalna på plåten.
MJUK PEPPARKAKA

1 kaka
Ingredienser:
100 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl socker
1 ½ dl filmjölk
1 ½ tsk ingefära
1 ½ tsk nejlikor
2 tsk kanel
2 tsk bakpulver

1. Smält matfettet och låt det svalna. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1 ½ liter.
2.Vispa ägg och socker så det blir vitt och pösigt.
3. Tillsätt filmjölk, ingefära, nejlikor, kanel och bakpulver. Blanda till en jämn smet.
4.Tillsätt vetemjöl och det smälta matfettet. Blanda till en jämn smet.
5. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 minuter.
6. Låt kakan stå i formen i några minuter innan du stjälper upp den. Lägg formen över kakan medan den svalnar.
jullekar

CHOKLADDOPPADE MARSMELLOWS

Ingredienser:
1 påse marsmellows
200 g blockchoklad, mörk eller vit
strössel eller kokosflingor

1. Smält blockchokladen över vattenbad.
2. Doppa marsmellows i chokladen så att alla sidor täcks, enklast med en stekpincett.
3. Rulla i kokos eller garnera med strössel på toppen.
4. Lägg på ett smörpapper och låt stelna i kylen några timmar.

RISCHOKLAD

125 g kokosfett
2,5 dl florsocker
1 dl kakaopulver
7 dl rispuffar
2 tsk kanel

Smält kokosfett och blanda sedan i resten av ingredienserna. Rör om och gör rischokladbollar med hjälp av två skedar. Låt bollarna kallna i kylskåpet eller på balkongen ifall det är tillräckligt kallt ute.

ENKEL JULKNÄCK

2 dl socker
2 dl sirap
2 dl grädde
2 msk smör eller margarin
½ dl ströbröd
1 dl hackade mandlar

Ta fram en tjockbottnad gryta och mät upp grädde, socker och sirap i grytan. Låt ingredienserna koka sakta, och kom ihåg att hela tiden röra om. Fortsätt tills blandningen har tjocknat. Testa om massa är klar genom kulprov. Tillsätt ströbröd, hackade mandlar och till sist smör. Rör ordentligt. Fördela den heta massan i knäckformar eller pappersstrutar. Låt svalna.

JULIGA MINTCHOKLADBOLLAR

2 dl grädde
200 g mörk choklad
200 g vit choklad
150 g mintchokladgodis (tex Marianne)
Florsocker

Koka upp grädde och flytta sedan kastrullen från spisen. Tillsätt choklad i små bitar. Rör om tills chokladen har smält. Låt svalna. Rör i hackad mintchoklad och låt smeten stelna i kylskåpet. Ta en liten klick av smeten och rulla till en boll. Lägg bollarna i små godisformar och strö över lite florsocker. Låt stelna och förvara kallt.

l