Julmat

Tips till julbordet

Vi på grapevine tycker om enkla, smidiga lösningar med ett perfekt resultat! Här får du lite bra tips till julbordet, hur du enkelt lägger in din egen sill och gör andra godsaker. Enkla lösningar men med din egen touch – som hemlagat – men på inte mycket mer än 10 minuter! Precis som grapevines alla festaktiviteter…

3 godsaker till julbordet – på 10 minuter!

Inför julen och det dignande julbordet är vi många som tycker att allt ska göras från grunden och “på riktigt” så som farmor gjorde. Men om man nu inte har tid att luta fisken, stoppa korven och baka brödet så kommer här tips på hur du gör tre riktiga godsaker till julbordet med hjälp av smarta produkter och egen handpåläggning. Hemlagat – på 10 minuter!

Honungssill med valnötter
1 förpackning (420 g) Abba 5 minuterssill
2 msk balsamvinäger
1 msk kikkomansoya
1 tsk honung
1 dl valnötter, hackade
½ rödlök, strimlad

Häll av lagen från sillen i en skål. Skär sillen i fina bitar. Blanda lag, vinäger, soja och honung. Varva sill, valnötter och rödlök och slå över lagen. Låt dra i 10 min.
Källa: www.abba.se

Clementingelé
(4 portioner)
10 clementiner
2 dl Dansukker Gelésocker Multi

Dekoration:
1 clementin
1 dl vispgrädde
1 tsk Dansukker Vaniljsocker Fairtrade
basilika

Pressa saften ur clementinerna. Blanda saften och gelésocker i en kastrull och koka i 30 sekunder. Häll upp i portionsformar/glas. Ställ att stelna i kylskåp. Stjälp ur gelén på assietter. Skölj clementinen noga och skär den i 4 skivor till garnering. Vispa grädden lätt tillsammans med vaniljsockret. Lägg lite grädde vid sidan om gelén, en clementinskiva samt basilikablad.
Källa: www.dansukker.com

Tryffelpastej
2 askar Scan Bredbar Leverpastej á 200 g
2 msk vispgrädde
50 g konserverade kantareller
2 tsk tryffelolja
Glasyr:
1 gelatinblad
1 dl köttbuljong
rosmarin
lingon eller tranbär

Blanda leverpastejen med grädde och avrunnen grovhackad svamp samt tryffelolja. Lägg pastejen i en liten ungssäker form. Lägg gelatinbladen i i blöt i kallt vatten i 5 min. Lyft upp gelatinet och smält det på svag värme i kastrull. Låt svalna. Dekorera pastejen med rosmarin och lingon eller tranbär. Häll över gelatinblandningen. Låt stelna i kylen. Servera pastejen med oliver, cornichons och syltlök.
Källa: www.scan.se

Mamma Kerstins goda julsill

1 förpackning (420 g) Abba inläggningssill
½ dl ättiksprit (12%)
1½ dl vatten
2 dl strösocker
4 lagerblad
3 tsk krossad kryddpeppar
1 tsk krossad vitpeppar
8 st kryddnejlikor
1 rödlök
1 stor morot

Gör så här: Koka ihop ättiksprit, vatten, strösocker, lagerblad och kryddor. Låt lagen kallna. Skölj sillfiléerna och skär i lagom stora bitar, lite på skrå. Skiva rödlöken och moroten tunnt. Varva sill, rödlök och morot i en burk eller kruka. Häll över lagen och låt stå 2 dygn.

Krämig chillisill
1 paket (420 g) Abba 5-minuterssill
2 dl crème fraiche
1 vitlöksklyfta
1 tsk sambal oelek
2 msk chilisås
Gör så här
Låt sillen rinna av och skär den i bitar. Blanda crème fraiche med pressad vitlök, sambal oelek och chilisås.

Källa: Recept chillisill och bilder www.abba.se

Farmors kryddpepparströmming
1 kg strömming
1 msk salt
1 dl vatten
1 dl ättikssprit
1 dl vatten
2,5 dl socker
1 st rödlök
1 msk krossad kryddpeppar

Gör så här: Köper du färsk strömming från tunna, rensa och filéa stömmingen. Låt den ligga 8-12 timmar i vatten för att dra ut en del av saltet. Ta ur stora ben och skär rent kanterna. Koka strömmingen, slå av vattnet. Blanda lagen, koka upp och låt svalna. Skiva rödlöken och krossa kryddpeppar. Varva lök och sill i en burk eller kruka, strö över kryddpeppar och häll över lagen. Låt stå i 2 dygn.

Tänk på! Skär inte för små bitar av sillen, ca. 2 cm breda bitar är lagom. Står det sill i sillreceptet menas oftast insaltad eller urvattnad och inlagd sill. Står det strömming i receptet menas färsk strömming. Sill och stömming är samma fisk men byter namn vid Kalmarsund. Ge bort egen inlagd sill som gå-bort present i jultider!