Det är mycket man ska tänka på när man ska fixa barnkalas - vi hjälper med en checklista - 10 saker att tänka på när du ska fixa barnkalas!
Sommarfest är kul! När man är utomhus och solen skiner kan man göra mer än att bara sitta och prata. Umgås med en rolig festlek till sommarfesten. Spela klassiker som kubb eller brännboll eller fixa cykelorientering eller tipspromenad om alla gäster. Vi har samlat lite kul tips och partylekar!
Ju äldre barnen blir desto svårare är det att fixa aktiviteter till fest och kalas, då är en mobilskattjakt den perfekta lösningen! Se filmen!
Att grilla tillsammans har sedan urminnes tider varit en av de mest älskade gemenskaps-ritualerna. Och det är lätt att förstå varför. Kombinationen av mat och eld, och den långsamma tillagningen med mer tid för umgänge, bidrar till en munter och mysig stämning. Tips inför grillfesten finns här!
INBJUDNINGSKORTSFIXAREN! Skapa fina inbjudningskort till fest! Allt från födelsedagsfest och kräftskiva till halloweenfest, after-work eller mordmysteriemiddag. Välj inbjudningskort, skriv din egen text, få kortet direkt och skriv ut så många som du behöver. Snabbt, enkelt och gratis!
En middag gästerna garanterat aldrig glömmer! Låt dem alla vara med och spela avgörande roller i ett mysterium med mord eller låt dem med logik och slutledningsförmåga lösa en spännande mordgåta.
FILM! Se filmen om hur du fixar roligaste barnkalaset med en temaskattjakt!
kräftskiva, kräftpremiär 2017, inbjdningskort, tillbehör, sånghäfte, recept
Ditt betyg I snitt:4.7 (7 votes)

Kräftskiva! 7 tips till kräftskivan: dukning, tillbehör, festlekar, drycker, sånghäfte...

När är det kräftpremiär 2019?

När är det egentligen kräftpremiär? Nu för tiden får vi äta kräftor året om, så ofta vi vill, så någon egentlig kräftpremiär finns inte. I gamla tider var det förbjudet att fiska kräftor fram till den 7 augusti, vilket gjorde att kräftpremiären alltid var den 8 augusti. Sedan ändrade man i fiskeriförordningen så att det fram till 1994 var förbjudet att fiska kräftor t.o.m den första onsdagen i augusti. Då blev det alltså kräftpremiär första tordagen i augusti. Väljer man att gå på detta blir det då kräftpremiär 2019, den 1 augusti. Men man kan ju helt enkelt strunta i de exakta datumen och konstatera att den traditionella kräftskivan hör hemma i augusti - då ska det skalas, sörplas och sjungas!

Kräftskivans historia

Att äta kräftor var tidigare vanligare i de övre klasserna. 1907 spreds kräftpest i Sverige och det ledde till att stora populationer av svenska kräftor dog ut. Man började då importera kräftor, som i och med detta blev mer lättillgängliga och på 1960-talet spreds bruket att ha kräftskiva. Det importeras nu ca 2 500 ton kräftor till Sverige varje år. Huvudexportörer är Turkiet, Spanien och Kina. Vad man äter på en kräftskiva är givet, ofta kompletterar man de små röda krypen med bröd, ost, paj och annat gott. Kräftskivan är en av de få traditionella svenska fester där det normalt sett inte serveras sill och potatis.
kräftskiva, sånghäfte, tillbehör, recept, gratis inbjudningskort, kräftfest

7 tips till kräftskivan

1. Inbjudan till kräftskiva

Skicka inbjudan till kräftskiva i god tid, i semestertider kan det vara lite svårare att samla de gäster som man gärna vill bjuda. Här har vi gjort en liten inbjudan till kräftskiva att skriva ut, om du vill skicka inbjudan med posten.

I grapevines inbjudningskortsfixare finns ett fina gratis inbjudningkort till kräftskiva där du väljer layout, skriver din egen text och skriver ut så många inbjudningar du vill.

Här gör du inbjudningskort til kräftskivan>>

2. Dukning till kräftskivan

Att äta kräftor är kladdigt, det kan därför vara en bra idé att använda en fin pappersduk som man kan slänga efteråt. Eller gör en cool och annorlunda dukning genom att täcka bordet med tidningspapper i flera lager. Har du ett bord du är rädd om, lägg gärna en vaxduk eller pappersduk under för att undvika att trycksvärtan färgar av sig på bordet. Ställ fram skålar med ljummet vatten, med en citron- eller limeskiva i för gästerna att skölja fingrarna i. Pappersservetter brukar inte räcka långt om det ska ätas massvis med kräftor, en idé kan vara att istället, elelr som komplement köpa billiga kökshanddukar och duka med en till varje gäst för att lägga i knät och torka händerna.

Roliga hattar, färgglada hakklappar och kräftlyktor är ett måste för kräftskivan. För mörka och förhoppningsvis ljumma augustikvällar, ha massvis med levande ljus. Köp enkla solcellslampor, trä kräftlyktor över och fyll trädgården.

Lägg upp kräftorna på ett kakfat i flera våningar med dillkronor emellan - blir ett fantastiskt fint blickfång mitt på bordet.

3. Krydda din egen snaps

Som Albert Engström en gång skrev på sin berömda affisch i propaganda mot rusdrycksförbudet 1922, "Kräftor kräva dessa drycker!" så tycker många att en snaps hör kräftorna till. Krydda din egen snaps och häll upp i fina flaskor, som tex gammeldags saftflaskor. Fyll flaskorna med ringlat citronskal för citronsnapsen och kvistar av kryddor för kryddsnapsen. Det är fint att titta på även för den som inte är så förtjust i drycken som sådan. Recept på kryddad snaps hittar du längre ner, där hittar du också fler dryckestips för kräftskivan. Och glöm inte de alkoholfria alternativen!

4. Snapsvisor och sånghäfte till kräftskivan

Att sjunga är ett måste på kräftskivan!

Vi bjuder på sångblad till kräftskivan!
Sångbladen blir ett fint underlägg till varje plats, ett fint inslag i dukningen - med både klassiska och mer nymodiga snapsvisor och lite kul kuriosa. Vill du så dukar du också med matchande placeringskort.

Fyll i rabattkoden: DILL i kassan när du beställer så får du sångbladen gratis!

Beställ sångbladen till kräftskivan här>>

5. Tillbehör till kräftskivan

Servera gärna lite matiga rätter som tillbehör på kräftskivan, det finns de som inte uppskattar för många av kräftorna. Tillbehör till kräftskivan kan lämpligtvis vara något varmt som en klassisk paj gjort på lagrade ostar, gärna västerbotten ost. Hembakat bröd och en kryddost är också en klassiker. En del tycker en god aioli hör till att doppa kräftstjärtarna i. För lite annorlunda roliga rätter med kräftor, se våra förslag på rätter från den Amerikanska Södern där kräftor uppskattas lika mycket som hos oss. De passar perfekt som tilltugg och kompletterande rätter. Läs mer och få recept till kräftskivan nedan.

6. Festlekar till kräftskivan

Vi på Grapevine tycker naturligtvis att roliga festlekar hör kräftskivan till! Vi har flera roliga lekar för kräftskivan, tipspromenad, festlek och quiz - allt skapar massvis med härlig kräftskivestämning!

I vår festlek för kräftskivan finns nio olika stationer med utmaningar som alla har med kräftor och kräftskiva att göra. Dela upp dina vänner i lag och låt dem prova snaps, dofta kryddor, identifiera kända kräftor, sjunga snapsvisor och svara på kräftfrågor...

Läs mer om festleken till kräftskivan här>>

Vi har en riktigt rolig och fyndig tipspromenad till kräftskivan som definitivt är stämningshöjande - en tipspromenad kan vara perfekt som inledande aktivitet på kvällen. Det är vanligt med knytis på kräftskivan, då kan det vara perfekt att skicka gästerna på en tipspromenad så hinner du arrangera och duka fram det som alla har med sig.

Tipspromenaden hittar du här>>

I kräftquizet, en frågesport till kräftskivan, blir man förvånad över att det faktiskt finns så mycket att fråga om som på ett eller annat sätt kan kretsa kring kräftor! Quizetkan man köra i en följd, eller dela upp med några frågor då och då under kvällen.

Här hittar du vårt fyndiga kräftquiz>>

Vill du ha en bordsplacering på kräftskivan kan du använda vår roliga bordsplaceringslek där gästerna får mingla och leta efter sin bordskavaljer. Bordspalceringsleken finns för upp till 32 gäster.

Här hittar du bordsplaceringsleken till kräftskivan>>

7. Recept till kräftskivan

Kräftkalas i den amerikanska södern

Vi svenskar är ganska ensamma om att äta kräftor och att äta dem dillkokta och kalla är en typiskt nordisk tradition. Det finns dock ett annat ställe i världen där man uppskattar kräftor lika mycket som hos oss - i den amerikanska södern! Här heter det inte "Crayfish" som i resten av den engelskspråkiga världen utan "Crawfish". Säger du fel avslöjar du dig genast som en ovetande turist. Prova några annorlunda kräfträtter från cajunköket så här i traditionella svenska kräfttider och använd dem som smårätter till kräftskivan - bjud på ett annorlunda kräftkalas!
Majsbröd
Gott tillbehör till kräftorna i vacker solgul färg! (1 plåt)

50 g smör
1 ägg
½ dl strösocker
3 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl majsmjöl
½ dl majsena
1 tsk bakpulver
20 g smält smör
Förvärm en bakplåt i ugnen vid 175 grader. Blanda ihop mjöl och majsmjöl, socker och bakpulver. Värm mjölken tills den är ljummen och rör ner smör och ägg. Häll mjölkblandningen i mjölblandningen och blanda väl. Smörj bakplåten med smör och häll i smeten och fördela ut den jämt med en spatel. Grädda brödet i 175 grader i ugnen ca 25 minuter, ta sedan ut plåten och pensla ytan med smält smör. Sätt in plåten igen och grädda brödet ytterligare 15 minuter tills brödet är fast. Skär brödet i fyrkantiga bitar och servera dem varma.
Den Amerikanska Södern har en helt säregen matkultur som influerats av de många folkgrupper som bebott området genom tiderna. Soul Food, Tex Mex, Creole och Cajun är USA:s gåvor till matvärlden och har alla sitt ursprung just i det mytomspunna Södern. Delstaten Louisiana bjuder på två originella kök med rötterna i den franska kokkonsten. Trots skillnader har Kreol- och Cajunkulturerna mycket gemensamt - inte minst vikten av och kärleken till matlagning. Som Louisianaborna själva säger: In Louisiana, we don't just eat to live, we live to eat!

Några klassiska cajun-rätter att prova till de dillkokta kräftorna

Servera till exempel boulettes, kräftpiroger och småskålar med jambalaya som plock-förrätt med något läskande att dricka innan de traditionella dillkokta kräftorna.
Cajun Crawfish Boulettes
Kräftpiroger från Louisiana
Jambalaya med räkor och kräftor
recept kräftskiva, kräftfest, sånghäfte, recept med kräftor

Dryckestips till kräftskivan

Traditionellt sett hör kräftor ihop med öl och nubbe, men allt fler väljer att skölja ner sina kräftor med vitt vin. Grapevine berättar om lämpliga kompanjoner till de röda läckerheterna.

Öl:
Många kan inte tänka sig kräftor utan iskall öl och nubbe. En öl av lagertyp är neutral i smaken och passar därför bra till så gott som all mat. Samtidigt ger den utrymme för kräftornas mer komplexa smak. Det finns ett stort antal öl och smaken är som baken: vissa går för lager eller en ljus ale med mycket friskhet, andra kan till exempel prova på spontanjästa belgiska öl, som ofta karaktäriseras av friskhet, frukt och syrlighet. Det bästa rådet är kanske att prova sig fram för att hitta sina egna favoriter! En bra idé kan vara att välja en alkoholsvag öl till kräftorna, speciellt om man tänker satsa stort på nubbarna gör man klokt i att välja lätt- eller mellanöl till maten.

Vin:
Allt fler väljer vin till kräftorna och varför inte. Det finns gott om härliga, vita viner som passar utmärkt till kräftor. Att välja lämpligt vin är ändå inte helt lätt och det finns mycket som bör tas i beaktning. För det första gör man bäst i att lämna de röda vinerna för andra tillfällen, för trots att rödvin och kräftor i vissa fall kan fungera, är det röda vinet ingen ideal kompanjon för kräftor. Sältan och sötman i kräftor kräver sitt motstycke i vinet, som bör vara lika komplext som kräftorna själva och dessutom innehålla rikligt med fruktsyra. Till tillagade kräftor eller kräftor med sötare tillbehör kan man istället välja ett rundare, fruktigare vin med viss druvsötma. Annars bör man hålla sig till friska och torra vita viner. Framför allt torra rieslings gör sig väl på kräftskivan: för ändamålet bästa rieslings hittar man i Tyskland, Alsace och Österrike.

Snaps:
Det finns stora personliga och geografiska skillnader i svenskarnas snapsvanor. Generellt kan man säga att kräftornas milda dillsmak och sälta kräver en snaps som är relativt mild och subtil i smaken. En riktig kräftentusiast kryddar sitt eget brännvin, hinner du inte är räddningen Systembolaget, som säljer uppåt ett hundratal kryddade brännvinssorter - det enda problemet kommer att bli att välja! För den som inte vill eller kan välja, finns det olika multipack innehållande miniflaskor av de mest populära sorterna. Trots att snapsen oftast serveras iskall, är detta inte optimalt. Kylan binder dryckens aromer och smaken kommer därför inte till sin rätta - se istället till att servera snapsen källarsvalt för bästa smak.

Alkoholfritt:
Oavsett vilken fest det är frågan om, bör man aldrig glömma bort de alkoholfria alternativen. Numera finns det gott om valmöjligheter, och man kan njuta av både öl och vin utan att få i sig alkohol. Särskilt de alkoholfria ölen blir allt bättre och utbudet är stort. Servera också alltid riktligt med vatten, med och utan bubblor.

Krydda din egen snaps till kräftskivan

Använd ett okryddat brännvin. Ta gärna bort etiketten från en genomskinlig flaska eller häll över spriten på en gammaldags saftflaska eller liknande, det blir dekorativt att ställa på bordet!
Citron och limesnaps
Skär skalet av en citron och en lime i långa spiraler med hjälp av en kniv eller potatisskalare. Krama ur lite citronsaft i spriten och lägg i citronspiralerna i flaskan. Låt stå ca 24 timmar innan servering. Ger lätt citron- / limesmak.
Chilisnaps
Skär några små skåror i en eller flera chilifrukter. Tänk på att de mindre ger mer smak. Lägg i chilin i spriten, låt stå några timmar innan servering. Var noga med att smaka av ofta (i små klunkar...!) så att snapsen inte blir för stark. Ta ur chilin om du tycker att det räcker med smak. Spara den och lägg i den igen till serveringen. Ger en stark, kryddig smak som river gott i strupen.
Dillsnaps
Lägg några fina dillkronor i spriten. Låt stå i upp till ett dygn.