oktoberfest
Vi översköljs ständigt med mat och kultur från andra länder, men ett land som vi kanske nu för tiden inte lånar så mycket ifrån är vårt stora grannland i söder - Tyskland. Men just runt oktobertiden kan det vara aktuellt att frossa lite i tyska traditioner - det är dags för Oktoberfest! Grapevine bjuder både på information om den stora Oktoberfest i tyska Bayern och massvis med recept för den som vill ordna egen Oktoberfest här hemma med de genuina rätterna på matbordet. Prost! Så här anordnar du ett företagsevent.

Oktoberfest i München

Oktoberfest är en enorm ölfestival som hålls varje år i München. Festivalen tar sin början i slutet av september och fortsätter in i början av oktober. Staden München har mycket att erbjuda och lockar under festivalen nästan 7 miljoner besökare. Oktoberfest anses vara världens största folkfest. Här kan du dricka mängder med öl, äta massvis med tysk mat och lyssna på massvis med umpa-dumpa musik! Sätt på dig dina lederhosen och ge dig iväg till Tyskland!
oktoberfest
bayerska

Bayerska specialiteter och språket
Bayerisk mat består av mycket griskött och öl, om man nu ska säga det grovt. Naturligtvis har Bayern och München kulinariskt mycket mer att erbjuda men om man för en gångs skull vill smaka på Bayerns äkta traditionella läckerheter så ska man vara varken vegetarian eller emot alkohol.

Språket man talar i Bayern är givetvis tyska, men där används tre olika bayerska dialekter. Det är en grupp av dialekter i det sydöstra tyska språkområdet som delas i nord-, mellan- och sydbayerska. Cirka 12 miljoner människor talar bayerska, Bairisch. Det blir lite svårt att förstå även för den som kan tyska. Ibland används helt andra ord än i vanlig tyska och andra gånger kapas vokalerna så att det nästan bara blir konsonanter kvar. Det är en rolig upplevelse att försöka läsa matmenyn på restauranger och krogar! Idéer till kickoffen hittar du här.

Weisswurst (Vitkorv)
Weisswursten äter man enligt tradition på förmiddagen, innan klockan tolv. Dessutom äter man bara korvens inre och inte skinnet, vilket inte många icke-bayrare vet. Till Weisswursten hör också den så kallade Brezel eller Pretzel (kringlan), söt senap och veteölen, Weissbier. Allt detta inmundigat under förmiddagen - men det smakar verkligen gott!

Leberkäse
Leberkäse, som betyder ordagrant "leverost", har inget med ost att göra. Utan består av kött som tillreds i flytande form i en leberkäse-form i ugnen. Även denna rätt ätes gärna tillsammans med kringlan Pretzel. Naturligtvis har man öl därtill.

Sauerkraut
Sauerkraut eller surkål är vitkål som har konserverats med hjälp av mjölksyrabakterier. Processen ger kålen bättre lagringsduglighet och högre näringsvärde än färsk vitkål. Sauerkraut ätes kokt som tillbehör till huvudrätten. Det är internationellt bekant som tyskt nationellrätt.

bayerska
oktoberfest

Historian bakom Oktoberfest!
Oktoberfest är en mycket stor ölfestival, som hålls varje år i slutet av september och början av oktober i staden München i tyska Bayern. Oktoberfest kallas lokalt för Wiesn och anses vara världens största folkfest. Oktoberfest tog sin början redan år 1810 då prinsen av Bayern (senare Ludvig I av Bayern) gifte sig med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Detta bröllop ägde rum den 12:e oktober 1810. Fem dagar efter giftermålet den 17:e oktober, skulle man fira bröllopet offentligt med en stor hästkapplöpning. Festen hölls på den plats som döpts till Theresienwiese, efter den nya prinsessan. Kapplöpningen blev en återkommande tradition. Efter hästkapplöpningen kallas festen just för Wiesn. Staden München övertog

formellt ansvaret för festligheterna 1819, och beslöt då att festen skulle vara återkommande varje år. Utbudet på festen förändrades med åren. Hästkapplöpningen blev istället en nöjesfältsliknande fest, där man kunde hitta dansbanor, klätterställningar och spel. Även om Oktoberfest förknippas främst med öl så var det först 1880 som staden tillät ölutskänkning i anslutning till festen. Det gick sedan fort för ölhallarna att bli en av de populäraste attraktionerna att besöka. Oktoberfesten har flera gånger fått ställas in p.g.a. olika yttre omständigheter men har sedan 1950 kunnat hållas utan avbrott. oktoberfest
FAKTA
-
Området Theresenwiese är 42 hektar stort. Själva festområdet upptar 31 hektar.
- Det dricks en del öl, 2007 dracks det 6,7 miljoner liter öl av 6,2 miljoner besökare under festivalen.
- Antalet anställda för att hålla festen igång uppgår till ungefär
12 000 personer.
- Oktoberfest omsätter cirka 9 miljarder kronor årligen.
- Under de två festveckorna står området för cirka 13 procent av stadens energiförbrukning.
- Det finns ca 1 800 toaletter och pissoarer på området.
oktoberfest

Information om Oktoberfest:
Entré på Oktoberfest är gratis för alla. Det kan vara klokt att boka plats i något av de 34 öltälten, innan man kommer till festen. Visst kan man köa med resterande besökare, om man inte har bokat men det kan ta lite tid. Kom absolut inte senare än 14:30, då kommer du bli stående länge i väntan på plats. Det är enklast att få plats i tälten under morgonen. Har du ingen sittplats får du heller ingen service och ingen service = ingen öl.
Vad kostar då en öl?
Priserna varierar från öltält till öltält, och från år till år. Men priset ligger runt 8,30 € och 8,60 € (ca 70-80 kr) för en liter. Ölen serveras alltid i 1 liters glas. Tänk på att ha kontanter för öltälten tar inte emot kortbetalningar.

Är du känslig för cigarettrök?
Tänk på att det fortfarande är tillåtet att röka i festivaltälten. Detta är ett undantag i reglerna för rökning på serveringar. Värdarna som håller i öltälten styr själva över reglerna för rökning, vissa erbjuder rökfria platser. Andra har rökförbud på dagen men tillåter rökning senare på kvällen.
Barn på Oktoberfest?
Har man barn med sig till festen ska man tänka på att barn under 6 år måste lämna öltälten klockan 20:00.

Öppettider:

Öl kommer att säljas i tälten mellan kl 10:00 och kl 22:30 på vardagar, på helger mellan kl 09:00 och kl 22:30. Tips inför kickoff
oktoberfest
oktoberfest oktoberfest
Den stora invigningsparaden av Oktoberfest:
Man inleder Oktoberfest med en parad då bryggerier och tältägare anländer till festivalområdet. I paraden visar alla upp sig i stora utsmyckade flak och vagnar, som dras fram av hästar. Flaken är traditionellt dekorerade. Alla band som spelar på festivalen medverkar i paraden.

oktoberfest

Den officiella öppningen av Oktoberfest:
Denna ceremoni tar plats vid tolvslaget på den första lördagen, under Oktoberfest. Borgmästaren i München tappar upp det första glaset öl och ropar traditionellt ut, "O`zapft is” (Den är tappad). Detta följs av 12 gevärsskott i luften för att öppna Oktoberfest. Efter detta tillåts alla ölhallar och tält att servera öl till gästerna. Festen är redan då i full gång. Vill du ha en bra sittplats kom redan tidigt, runt kl 09:00.

Oktoberfest's årliga kostymparad:
Denna färgstarka uppvisning av bayersk historia och kultur, ska man inte missa. Se regionala kostymgrupper, trupper i historiska uniformer, marscherande band och män med gevär. Du får även se vackra hästar, oxar, kor och getter. Paraden leder genom München centrum och den har fler än 7000 underhållare. Paraden går av stapeln den första söndagsmorgonen under Oktoberfest.

Oktoberfest utomhus konsert:
Varje år anordnas en stor utomhuskonsert, där alla Oktoberfestband är medverkande. Det blir fler än 400 bayerska musiker som spelar. Detta tar plats i trappan framför den imponerande bayerska statyn. Statyn är en av de största bronsstatyerna i världen.
öltält

Schottenhamel
Ett av de viktigaste tälten på Oktoberfest, eftersom hela festivalen börjar i detta tält. På öppningsdagen kl 12:00 tappar Münchens borgmästare upp den första ölen och utropar “O’zapft is!” (Den är tappad). Efter denna ceremoni får resterande tält börja servera öl. Det är svårt att tro att 1867 var detta tält en liten ölservering med ca 50 platser. Idag är detta det största tältet på området och har 10 000 platser (6 000 inomhus och 4 000 utomhus).
Bryggeri: Spaten-Franziskaner-Bräu
Musik: Otto Schwarzfischer Blaskapelle

Zur Bratwurst
Antagligen det mest udda öltältet på Oktoberfest, är Zur Bratwurst som tekniskt sätt inte alls är ett tält. Det är en tvåvånings timmerstuga, med plats för ca 170 gäster. Här kan du bl.a. få ”Rostbratwürstl” som är vedgrillad korv. Andra specialiteter är bratwurst av oxe eller stekt fläsk. Livebandet “Original Fremdgänger” och det goda Augustiner ölet gör båda sitt, för att skapa en härlig stämning och lockar mycket gäster. De har även specialrätter för barn och reducerade priser, om du kommer hit vid lunchtid.
Bryggeri: Augustiner
Musik: Original Fremdgänger

öltält öltält
Photo: Andreas Steinhoff Photo: Andreas Steinhoff

Käfer's Wies’n-Schänke
Är inte längre en hemlighet, kändisar från hela världen och speciellt från München kommer hit. Här äter man gott och dricker gott. En av huvudrätterna man inte bör missa är den härliga ”Käfer-roasted duck” som håller hög kvalité. Till skillnad från de andra tälten håller Käfers öppet till kl 00:30. Det är dock väldigt svårt att komma förbi dörrvakten efter kl 23:00, om du inte är en kändis eller har väldigt goda kontakter. Antalet sittplatser inomhus är 1 000 och 1 900 utomhus.
Bryggeri: Paulaner
Musik: California Sun

Hofbräu Festhalle
Motparten till Hofbraeuhaus som ligger i München centrum, som i sin tur är en stor turistattraktion i sig. Ägarna Margot och Günter Steinberg, vet hur man behandlar sina gäster väl. Det är inte ovanligt att redan mitt på dagen, se gäster skåla med glasen högt i luften, samtidigt som de gungar till musiken. Tältet är väldigt populär bland amerikaner och australiensare. Äkta bayerska delikatesser kan köpas här, till bra priser mitt på dagen. Hofbräu har hela 6 896 plaster inomhus och 3 022 utomhus.
Bryggeri: Hofbräu München
Musik: Plattlinger Isarspatzen dirigerat av Alois

öltält

Löwenbräu
Tältets front pryds av ett stort lejon vid ingången. Bli inte rädd när lejonet släpper ut ett riktigt vrål med några minuters mellanrum. Det är inte konstigt att detta tält fungerar som en mötesplats för fans till fotbollslaget TSV 1860 ”Lions”, som kommer från München. Här inne hittar du 5 700 platser och utanför hittar du 2 800 sittplatser.
Bryggeri: Löwenbräu
Musik: Bert Hansmaier’s Heldensteiner

Hochreiter's Haxnbraterei
När du vill komma bort från de stora tälten, så ta dig en titt här. Det finns flera mindre tält som erbjuder god mat och öl, bland dessa finns Hochreiter’s Haxnbraterei. Med en traditionell atmosfär och en avslappnad miljö, hittar du det mesta här inne. Allt från bayersk mat, söta desserter och vegetarisk mat. Du kan även hitta flera rätter med fettsnål mat, på menyn. Här finns det ca 300 platser.
Bryggeri: Franziskaner och Löwenbräu
Musik: Die Derbys

pretzel

Antal: ca 16 st

Ingredienser:
För själva pretzeln

6-7 dl vetemjöl
2 1/2 dl vetemjöl special
25 g jäst
3 1/2 dl fingerljummet vatten, (37 grader)
1 tsk salt
2 msk farinsocker

För kokning:
1 l vatten
3 msk bikarbonat

Pensling och topping:
2 msk smält smör eller smör- och rapsolja
1-2 msk flingsalt
Valfri topping om du inte vill ha salt.

Instruktioner:
1. Ta fram en skål och smula ner jästen i skålen. Häll på lite av det 37 gradiga vattnet, så jästen löses upp.
2. Tillsätt resten av vattnet, farinsockret, vetemjöl special, salt och det mesta av vetemjölet i skålen (spara ungefär 1 dl till utbakningen).
3. Knåda degen tills den är smidig och släpper från skålens kanter.
4. Låt degen jäsa ca 1 timme, under en bakduk.
5. Strö lite mjöl på bordet och ta fram degen, dela den direkt i antalet kringlor du vill ha (ca 16 st). Rulla bitarna till smala längder ca 45-50 cm. Tips: Rulla ut halva längden först och när degen vilat lite, rullar du ut den sista biten av längden.
6. Snurra längderna två varv och fäst ihop till kringlor (eller valfri form).
7. Koka upp vatten och bikarbonat, i en bred gryta under omrörning. Lägg i en till två kringlor åt gången, och låt koka ca 30 sekunder. De flyter upp till ytan när de är klara.
8. Plocka upp kringlorna med en slev (gärna hålslev) och låt rinna av på finrandigt galler eller en handduk.
9. Placera sedan dina kringlor på en bakplåtspappersklädd plåt, låt jäsa i 15 minuter. Värm ugnen till 225 grader.
10. Grädda kringlorna i ugnen 8-10 minuter. Pensla kringlorna med det
smälta smöret eller smör- och rapsolja. Strö över salt efter smak. Tänk på att det inte behövs, så mycket salt! Givetvis kan man toppa sin pretzel med olika saker, om man inte vill ha salt. Det mesta går bra frön, ost eller något helt annat.

dampfnudeln

Ingredienser för 6 personer:

¼ liter mjölk
500 g mjöl
25 g jäst
3 matskedar socker
50 g smör
2 ägg
salt
50 g smör
1 matsked socker
¼ liter mjölk

En stor kastrull (Ø 30 cm) med lock

½ vaniljstång
½ liter mjölk
1 matsked vaniljsocker
1 matsked stärkelse

Tillagning:
Den här efterrätten är lite svårare och tar mer än 90 minuter.

Steg 1
Värm mjölken lite grann tills den bara har blivit lite ljummen. Sätt mjölet i en skål och tryck ett hål i mitten. Smula i jästen däri, 1 tesked socker och lite mjölk och rör om till en seg mos. Låt den sedan jäsa i 20 minuter.
Steg 2

Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggen med smöret, den övriga mjölken, resterande socker och 1 nypa salt ihop med mjölet. Rör om kraftigt tills degen lossnar från skålen. Täck över den och låt den jäsa i 40 minuter.
Steg 3
Smält smöret i kastrullen, lös upp sockret i det och tillsätt mjölken. Mjölken ska vara knappt 2 cm högt i kastrullen. Knåda degen kraftigt på en mjölad arbetsplats och skär den sedan med en mjölad matsked i medelstora bitar och forma dem till bollar lika stora som tennisbollar.
Steg 4
Sätt i de runda bollarna i kastrullen och låt det jäsa i 20 minuter till med locket på. Sedan låt det koka i låg värme under 30 minuter. Öppna aldrig locket medan det kokar. Ett mjukt puttrande ljud tyder på att du har rätt temperatur. Du kan även sätta glaslock på så att du ser vad som händer utan att behöva öppna.  
Steg 5
För vaniljsåsen kan du använda färdig från affären eller göra en sås själv. Så här gör du en vaniljsås själv. Ta vaniljstången och skär den på längden och ta ut innehållet, märgen. Blanda ihop märgen, vaniljstången och vaniljsockret och koka upp med mjölken. Blanda ihop stärkelsen med lite kall mjölk och häll i den kokande mjölken. Låt såsen koka under omrörning ca 2 minuter, tills den har tjocknat. Ta bort vaniljstången och servera såsen ljummen med Dampfnudeln.

apfelstrudel

Ingredienser för 4 personer:

För degen:
300 g fint vitt mjöl
1 tesked olja
1 nypa salt

För fyllningen:
1 kg mogna äpplen
50 g socker
1 nypa kanel
50 g smör
1 handfull skorpmjöl
100 g russin
Florsocker

Tillagning:
För degen: Blanda ihop mjöl, olja och salt med lite ljummet vatten till en mjuk massa och arbeta ihop den tills den lossnar från händerna. Forma en limpa av degen, pensla den med lite olja, täck över den med en varm skål eller liknande och låt den ligga i minst 30 minuter. Kavla ut limpan efteråt på en ren kökshandduk eller bakplåtspapper med mjöl strött under. Dra ut den åt alla riktningar tills degen är riktigt tunn och skär sedan bort kanterna.

För fyllningen: Skala äpplena, ta bort kärnorna, skär dem i tunna skivor och blanda ihop dem med socker och kanel. Lägg sedan små klickar smör på degen. Bryn skorpmjölet i smör och strö över den på degen. Fördela äppleskivorna över 2/3 av degen och strö över russinen. Rulla ihop degen med hjälp av handduken/bakplåtspappret på så vis så att den ena tredjedelen som inte har någon fyllning på rullas ihop sist. Lägg den på en plåt och grädda i 210°C i 30 minuter. Servera strudeln varm med florsocker på.

semmelknödel

Ingredienser för minst 4 personer:

250 g Semmeknödelbröd eller tre gamla brödbullar
3 ägg
1/8 liter mjölk
Persilja
Libbsticka (den som inte vill ha i denna ört kan ta bort det)
Salt

Tillagning:
Om du inte har Semmelknödelbröd så kan du ta tre gamla bullar. Dessa måste du smula sönder så att du kan använda dem. Lägg brödet i en stor skål. Värm upp mjölken bra och häll i den i skålen över brödet. Låt det dra i ca 20 minuter. Under tiden fyller du en stor gryta med vatten på spisen och låter det koka. Finhacka persiljan och libbstickan. Äggen, de hackade örterna och saltet blandar du ihop med det mjuka brödet till en deg med händerna. Ur degen formar du medelstora bollar, de så kallade knödel, och in med dem i det kokande vattnet. När bollarna simmar omkring uppe på ytan så är de färdiga att serveras. Men låt vattnet först rinna av ordentligt innan så att de inte blir mosiga utan förblir frasiga och fasta.
kartoffelsalat

Ingredienser för 4 portioner:
10 st kokade, fasta och fortfarande varma potatisar
200 ml buljong (= saft ur vattnet potatisarna har kokat i)
1 liten lök
Salt och peppar
Olja och vinäger
1 nypa socker

Tillagning:
Koka potatisarna, skala dem och skär dem i skivor. Sätt i salt, peppar, socker och löken (finhackat), samt vinäger. Tillsätt även 2 tredjedelar av buljongen och rör om försiktigt. Olja och vinäger får du lägga mer efter hand om du vill och resterande buljong också vid behov. Smaka av och krydda med mer salt eller vinäger vid behov och spara inte med oljan. Om du ska äta potatissalladen med schnitzel så kan du ta lite av stekfettet, sila det och hälla det i salladen. Det varma fettet ger salladen en ännu bättre smak.
obazda

Ingredienser för 8 personer:

100 g ost Romadurost 60% eller Limburgerost
100 g Camembertost
100 g smör
Salt och peppar
Paprikapulver (söt eller stark)
Kummin (rikligt)
Rikligt med finhackat lök
Grädde (eventuellt)

Tillagning:
Denna bayerska rätt är mycket enkel att göra. Du ska bara mosa osten med en gaffel och eventuellt tillsätta lite grädde. Blanda ihop salt, peppar, paprikan, kummin och löken och så är den färdig. Obazdan ska vara knaprig när man tuggar den på grund av löken och den ska ha ett tegelrött färg. Om man inte vill ha den så ”grov” så kan man sätta in den i mixern. Obazdan äter man gärna med pretzeln (kringlor). Tillagningstiden är ca 20 minuter.
schweinsbraten

Ingredienser:

1,5 kg - 2 kg griskött (Hals eller rygg)
2 stora lökar
Salt och peppar
Grönsaksbuljong
Olja

Tillagning:
Tvätta köttet ordentligt med kallt vatten. Täck och gnid in köttet ordentligt med salt och peppar. Stek köttet på alla dess sidor i en panna för 2 minuter på hög värme. På så sätt stängs porerna igen och köttet torkar inte ut. Ta fram en plåt och häll i 1 till 2 matskedar olja. Placera det förberedda köttet mitt på plåten. Skala löken och skär dem i skivor. Lägg löken runtom köttet i plåten. Häll ca 125 ml grönsaksbuljong och en halv liter vatten över löken. Köttet ska in i ugnen och gräddas under 3,5 till 4 timmar i 175°C. Vänd på köttet varje halvtimme samtidigt som du häller saften ifrån plåten över köttet. Servera med antingen potatismos eller bayersk, klassisk Semmelknödel tillsammans med en grön sallad.
wiesnhendl
Ingredienser:

För tillagningen behöver man en hel kyckling av bästa kvalitet.
1 bunt färsk persilja
1 ofärdig kyckling à 1,5 kg
Salt och peppar
150 g smör

Tillagning:
Värm upp ugnen vid ca 190°C. Nu ska den originella Wiesn Hendl tillagas. Gnid in salt och peppar över hela kycklingens yttre och inre. Tvätta persiljan och torka den lätt. Finhacka den och blanda ihop den med lite smör och stoppa in allt i kycklingen. Sätt kycklingen antingen med bröstet uppåt eller tvärtom i mitten av ugnen på en grillgaller. Sätt en plåt eller annan form in under kycklingen så att all vätska rinner i den. Stryk över lite smör på kycklingen innan du sätter in den i ugnen. Kycklingen ska nu grillas i ugnen i ca 60 till 90 minuter, beroende på kycklingens storlek. Servera kycklingen med lite pommes frites och sallad. Den som vill ha det typiskt bayerskt får gärna servera kycklingen med pretzeln (kringlor).
schweinshaxe

Ingredienser:

2 schweinhaxe (= knoge; är den del av benet från gris som ligger mellan knä eller armbågsled)
1 nypa salt och peppar
2 matskedar fläskister
2 matskedar lök
250 ml öl
250 ml buljong (= köttsaften som bildas senare när köttet är i ugnen)

Tillagning:
Tvätta schweinshaxen med kallt vatten och torka av lätt med hushållspapper. Gnid sen in salt och peppar i köttet. Förvärm ugnen i 180 grader. Värm upp fläskistern på en stekpanna och låt schweinshaxen brynas i ca 10 minuter på alla sidor. Skala löken och hacka dem i tärningar. Sätt schweinshaxen på en plåt, lägg i löken och ölet, och in i ugnen i ca 90 minuter. Då och då får du öppna ugnen och pensla köttet med saften från plåten. Den bayerska schweinshaxen kan man servera varmt eller kallt. Schweinshaxen smakar bäst med potatissallad eller semmelknödel. Tillagningen tar ca 2 timmar.
spätzle

Spätzle:
Ingredienser för 6 personer:
1,5dl mjölk
5dl vetemjöl
3st ägg
50g smör, osaltat

Käsespätzle:
Ingredienser för 4 portioner:
500 g spätzle
250 g skinktärningar
250 g Emmentalerost
3 st lök
1 bunt gräslök
1 nypa salt
1 nypa peppar

Spätzle är en maträtt med tyskt ursprung, särskilt populär i området Schwaben i södra Tyskland, Schweiz och i Alsace i Frankrike. Spätzle tillverkas av en deg som liknar degen som används för att göra pasta. De kan se ut som spaghetti men kan även ha många andra former. Namnen varierar med formerna. Spätzle bör tillverkas och ätas färska och det är fortfarande vanligt att hushållen och restaurangerna själva gör spätzle. Det hör till en rad typiska maträtter som finns i sydtysk husmanskost.

Tillagning av spätzle:
Blanda ihop allting och arbeta smeten tills den lossnar från skålens kanter och tills det blir små blåsor i degen för bästa konsistens. Smeten ska även arbetas tills den blir klumpfri. Koka upp rikligt med vatten i en gryta och salta lätt. Pressa smeten i en potatispress eller liknande och häll i den i det kokande vattnet. Eller, om du inte har en potatispress så kan du helt enkelt lägga smeten på en skärbräda och skär den i smala strimlor och sedan fös ner dem undan för undan i vattnet. Låt det koka i cirka 5 minuter när du ser att strimlorna har flutit upp. Ta upp degbitarna med en hålslev och lägg dem genast i iskallt vatten. Låt degbitarna rinna av i ett durkslag. Det tar 30 min att laga spätzle.

Tillagning av Käsespätzle:
Sätt i spätzlen i saltvatten, (om du köper färdig), och låt det koka tills de simmar på ytan av vattnet. Sila spätzlen och låt det droppa av ordentligt. Hacka löken i tärningar och bryn dem tillsammans med den tärnade skinkan i en panna. Krydda med salt och peppar. Sedan sätter du i spätzlen och blandar ihop allt. Till sist lägger du den rivna Emmentalerosten och blandar ihop allt igen tills osten har smält. Häll upp Käsespätzlen på en tallrik och servera med den hackade gräslöken över som garnering. Därtill passar en grön sallad. Maten är inte svår alls att laga och det tar bara ca 20 minuter.