oktoberfest
Alla produkter
Mordmysterier
Mysterier
Skattjakter
Provningar
Frågesporter
Festkoncept
Tipsrundor
Högtider
Gör det själv böcker
Presentkort
För barn
För tonåringar
För vuxna
För företagsevent
Grapevine Norge
Grapevine Finland
Grapevine Danmark
Grapevine på tyska
Grapevine på engelska
Vi är bäst på fest! Grapevine.nu har hundratals roliga festaktiviteter för barn och vuxna, för varje tillfälle!
 • Betala säkert och enkel med kort eller mot faktura
 • Omedelbar leverans av fil med e-mail
 • Aktiviteten är helt klar - du får allt du behöver och skriver själv ut
 • Kräver inga förberedelser
 • Med vår hjälp anordnar du en proffsig festaktivitet, med fyndigt innehåll, i fin design
 • Ett pris, oavsett antal deltagare
 • Sätter guldkant på varje tillfälle!
 • www.grapevine.nu
   

  oktoberfest när

  Oktoberfest! Fixa en rolig oktoberfest hemma - bratwurst, umpa bumpa och ölprovning! Enkelt, kul och annorlunda!

  Oktoberfest tips
  Vi översköljs ständigt med mat och kultur från andra länder, men ett land som vi kanske nu för tiden inte lånar så mycket ifrån är vårt stora grannland i söder - Tyskland. Men fram på höstkanten kan det vara aktuellt att frossa lite i tyska traditioner - då det är dags för Oktoberfest! Grapevine bjuder både på ilite kuriosa om den stora Oktoberfesten i tyska Bayern och massvis med tips och recept för den som vill ordna egen Oktoberfest här hemma med de genuina rätterna på matbordet. Prost!

  Oktoberfest i München
  Oktoberfest är en enorm ölfestival som hålls varje år i München. Festivalen tar sin början i slutet av september och fortsätter in i början av oktober. Staden München har mycket att erbjuda och lockar under festivalen nästan 7 miljoner besökare. Oktoberfest anses vara världens största folkfest. Här kan du dricka mängder med öl, äta massvis med tysk mat och lyssna på massvis med umpa-dumpa musik! Sätt på dig dina lederhosen och ge dig iväg till Tyskland!
  oktoberfest sverige
  Perfekt aktivitet till Oktoberfesten: Tema Öl
  I vårt öl-paket för en temakväll om öl får du både en trevlig ölprovning och ett kul öl-quiz! Perfekt till en traditionell Oktoberfest - addera då bara tysk husmanskost och umpa-bumpa. Prova gärna de många oktoberöl som börjar säljas i september.

  Läs mer och beställ Öl-paketet med provning och quiz här>>
  oktoberfest i sverige
  Oktoberfest tyskland ölprovning hemma
  Baka dina egna Pretzel
  Inget passar så bra till en bayer som en hembakad pretzel! Kringlorna toppas klassiskt med flingsalt, men går att toppa med vad man vill. Några förslag på topping är ost, sesamfrön, vitlök, socker eller nötkross.
  Läs receptet här>>
  oktoberöl
  Den tyska maten skiljer sig mycket från den vanliga svenska husmanskosten. Vanligtvis innehåller maten mycket mer kött och korv än vad vi kanske är vana vid. Vi bjuder på recepet på några av de mest klassiska maträtterna från Bayernområdet.

  Här kan du läsa om matkulturen och matspråket som kan vara lite klurigt att hänga med i om man är ny i Tyskland. Vi har skapat en ordlista med de vanligaste termerna inom tysk mat. Läs vidare här>>
  ölprovning
  Tema: Öl
  I vår temaprodukt om öl får du både ölprovningsidéer och ölprovningsblad samt ett kul ölquiz! Perfekt till en traditionell Oktoberfest - addera då bara lite bratwurst och umpa-bumpa. Prova gärna de många Oktoberöl som börjar säljas i september, eller några andra favoritöl. I produkten får du allt som behövs och instruktioner. Älprovningen kan du använda många gånger med olika öl att prova.
  Beställ Öl-paketet med provning och quiz här>>
  när är oktoberfest
  Höstquiz
  Härliga, mysiga höst! Njut av hösten med vårt fyndiga höstquiz som passar på varje middag, after work eller fest i höst. Frågorna är varierade och handlar om film, litteratur, historia, geografi och mycket mer. Sju frågor är musikfrågor med följdfrågor, totalt behövs 40 svar i quizet. Spotify spellista ingår.
  Läs mer och beställ höstquizet>>
  oktoberfest
  Skattjakt: Spökmysteriet
  I Spökmysteriet behöver småspökena Buu och Boo hjälp av barnen för att hitta nycklarna till Ödehusets källarvalv - för här finns den hemliga skatten som vaktats av Gammelspöket i 100 år! Ett riktigt spännande mysterium för barnen bland spöken, monster, häxor och trollkarlar... Perfekt till barnkalas under den mörka årstiden och så klart till Halloweenfesten!
  Spökmysteriet för 4-6 år>>
  Spökmysteriet för 7-10 år>>
  Oktoberfest recept
  Ska du ha en riktig Oktoberfest är det ju bara att laga till lite tyska specialiteter att bjuda på. Här hittar du recept på riktig Oktoberfest mat, allt från kartoffelsalat och schweinshaxe till apfelstrudel:
  Oktoberfest mat Efterrätten Dampfnudel med vaniljsås är en klassiker i bayern.
  Recept>>
  Oktoberfest recept Efterrätten Apfelstrudel är känd världen över som en klassiker.
  Recept>>
  oktoberfest recept Semmelknödel är ett gott alternativ till potatis, pasta eller ris.
  Recept>>
  oktoberfest mat Ännu en tysk klassiker är Kartoffelsalat som har likheter med vår potatissallad.
  Recept>>
  festmat oktoberfest Något genuint bayerskt är rätten Obazda. Detta är något för ostälskaren.
  Recept>>
  oktoberfest mat Schweinsbraten är griskött tillagat med lök och grönsaksbuljong.
  Recept>>
  oktoberfest recept Wiesn Hendl är heltstekt kyckling med anor från Bayern.
  Recept>>
  Oktoberfest meny Schweinshaxe är en tysk klassiker och ett måste på en Oktoberfest meny
  Recept>>
  Spätzle och käsespätzle lagas av deg som liknar degen som används för pasta.
  Recept>>
  pubquiz
  Pubquiz
  Med detta kluriga och underhållande pubquiz kan du förvandla ditt hem till en brittisk pub. Du får 25 frågor och 15 citat, facit och svarsformulär och allt är klart att skrivas ut och användas. Frågornas ämnen är blandade så det är en fördel att ha lag med blandade kunskaper.
  Läs mer och beställ pubquizet här>>
  Mordmysterium: Teatermordet
  I Teatermordet bjuder teaterdirektör Arneflo in till glittrande premiärfest! Ett avancerat och fantastiskt roligt mordmysterium för 11-15 personer, där alla deltagare spelar en roll. Inkluderar värdguide, rollbeskrivningar, manus, rekvisita och allt annat som behövs för en otroligt spännande kväll!
  Beställ Mordmysteriet:Teatermordet här>>
  Mordmysterium: Mordet på Mystery Manor
  Mordet på Mystery Manor är en klurig, rolig och enkelt genomförbar mordgåta till middagen. Mordet på Mystery Manor kräver ingen utklädning eller skådespelarinsatser av gästerna utan är ett klurigt mordmysterium som alla, oavsett antal gäster, kan vara med och lösa.
  Beställ mordmysteriet, Mordet på Mystery Manor här>>
  Tipspromenad med tema höst
  Samla vänner och familj för att njuta av mysiga höstkvällar tillsammans. Den perfekta underhållningen för höstens alla bjudningar och sammankomster är denna tipspromenad med tema höst. Du får 20 frågor på temat höst som passar både stor och liten.
  Mer info >>
  Mordmysterium: Mordet på Pensionat Geisthof
  Välkommen till det avlägsna pensionat Geisthof! Stormen rasar, intrigerna tätnar och ett fruktansvärt mord begås! Under en spännande kväll ska dina gäster lösa den mustiga mordgåtan med hjälp av iakttagelseförmåga, fantasi och logik. Allt du behöver finns i produkten - Inga andra förberedelser behövs!
  Mer info >>
  Detektiverna på museet
  Ett riktigt klurigt och spännande mysterium för barn i åldern 9-12 år. Den ovärderliga masken av drottning Nefertiti har försvunnit spårlöst på museet! Museiintendent Jansson tror inte det är fråga om en stöld utan ett urgammalt mysterium. Riktigt klurigt och spännande för barnen med filmer och gåtor. Enkelt att ordna!
  Mer info>>
  oktoberfest sverige

  Historien bakom Oktoberfest
  Oktoberfest är en mycket stor ölfestival, som hålls varje år i slutet av september och början av oktober i staden München i tyska Bayern. Oktoberfest kallas lokalt för Wiesn och anses vara världens största folkfest. Oktoberfest tog sin början redan år 1810 då prinsen av Bayern (senare Ludvig I av Bayern) gifte sig med prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. Detta bröllop ägde rum den 12:e oktober 1810. Fem dagar efter giftermålet den 17:e oktober, skulle man fira bröllopet offentligt med en stor hästkapplöpning. Festen hölls på den plats som döpts till Theresienwiese, efter den nya prinsessan. Kapplöpningen blev en återkommande tradition. Efter hästkapplöpningen kallas festen just för Wiesn. Staden München övertog

  formellt ansvaret för festligheterna 1819, och beslöt då att festen skulle vara återkommande varje år. Utbudet på festen förändrades med åren. Hästkapplöpningen blev istället en nöjesfältsliknande fest, där man kunde hitta dansbanor, klätterställningar och spel. Även om Oktoberfest förknippas främst med öl så var det först 1880 som staden tillät ölutskänkning i anslutning till festen. Det gick sedan fort för ölhallarna att bli en av de populäraste attraktionerna att besöka. Oktoberfesten har flera gånger fått ställas in p.g.a. olika yttre omständigheter men har sedan 1950 kunnat hållas utan avbrott.
  FAKTA
 • Området Theresenwiese är 42 hektar stort. Själva festområdet upptar 31 hektar.
 • Det dricks en del öl, 2007 dracks det 6,7 miljoner liter öl av 6,2 miljoner besökare under festivalen.
 • Antalet anställda för att hålla festen igång uppgår till ungefär
  12 000 personer.
 • Oktoberfest omsätter cirka 9 miljarder kronor årligen.
 • Under de två festveckorna står området för cirka 13 procent av stadens energiförbrukning.
 • Det finns ca 1 800 toaletter och pissoarer på området.
 • Oktoberfest i München
  Entré på Oktoberfest är gratis för alla. Det kan vara klokt att boka plats i något av de 34 öltälten, innan man kommer till festen. Visst kan man köa med resterande besökare, om man inte har bokat, men det kan ta lite tid. Kom absolut inte senare än 14:30, då kommer du bli stående länge i väntan på plats. Det är enklast att få plats i tälten under morgonen. Har du ingen sittplats får du heller ingen service och ingen service = ingen öl.
   
  Julfest idéer
  Förra årets idéer till julfesten kan fungera även iår men varför chansa? Fyll på med några
  nya roliga lekar till julfesten. Varför inte ett julquiz eller en frågsport på jultema för att underhålla era gäster.
  http:/www.grapevine.nu/julfest/

  © grapevine.nu, Mirago Media AB