En av påskfirandets stora höjdpunkter är en kul äggjakt för barnen! Vi tipsar om olika sätt att ordna en kul äggjakt, från enkla tips för de yngsta till coola äggjakter för hela släkten! Välj bland 5 färdiga äggjakter att ladda ner.
När är det påsk? Och vad betyder alla påskdagarnas konstiga namn? Vad har ägg med påsken att göra? Vart flyger påskkärringarna och hur fixar man en äggjakt? Vi reder ut påskbegreppen!
Ditt betyg I snitt:5 (2 votes)

Påskpyssel

Som till de flesta av våra stora högtider är det kul att pyssla lite tillsammans hela familjen, och ofta överöses vi också med barnens fantastiska skapelser efter påskpyssel på förskola och skola. Vårt vanligaste påskpyssel är ju att färga ägg eller måla ägg. Traditionen kommer ifrån att det vid påsktid blev gott om ägg då hönorna började värpa ordentligt igen efter vintern och att man då ofta tog med sig ägg som gåvor. För att göra dem särskilt fina färgade man dem eller målade dem.

Annat påskpyssel är naturligtvis att måla fina påskkort att ge bort då man gå påskkärring, att sätta fjädrar i påskris, att göra små kycklingar av äggkartonger, flörtkulor och fjädrar. Ett roligt påskpyssel man ofta gör i förskolan är att rita av sin hand på gult papper, klippa ut och måla öga och klistra på näbb och kanske lite fjädrar - vips har man en fin påskhöna!
påskpyssel måla ägg färga ägg

Påskpyssel: Färga finaste äggen!

Det är kul att experimenatera med olika sätt att färga ägg naturligt - det är spännande att se vilken färg äggen får! Några enkla saker att börja med är tex gurkmeja eller lökskal från gul lök som ger gul färg, rödlöksskal eller rödbeta som gör äggen röd-bruna, blåbär som gör dem blå-grå eller björklöv som gör dem ljusgröna.

För en enkel färgning stoppa först i det du ska färga med någon minut innan äggen i det kokande vattnet och låt koka tills äggen är klara. 6 minuter för kladdig gula, 10 minuter för hårdkokt ägg.

Vill man göra fina mönster på äggen kan man använda blommor, fina kryddblad eller schabloner av smörpapper - klipp ut hjärtan, stjärnor, påskkycklingar... Surra blad, blommor eller schabloner tätt mot äggen med sytråd och koka sedan äggen.

Man kan också rulla in äggen i aluminiumfolie innan man kokar dem - då får man ett fint batikmönster.

Se till att alla stora och små är med runt kastrullen då ni lägger i äggen - det är kul för äggen färgas på en gång!

Påskpyssel: Måla ägg

Man kan ju också måla fina ägg med vattenfärger. Vill man måla ett mönster med många färger kan det vara bra att måla en färg i taget och sedan låta ägget torka lite emellan, då är risken för att färgerna flyter ihop mindre.

Även när man målar ägg kan det vara kul och bli fint om man använder schabloner. Man kan tex göra ett band i papper som man virar runt magen på ägget och klistar fast med en liten tejpbit. Måla resten av ägget och låt torka. Låt bården vara som den är eller måla den därefter i ett fint mönster. Gör också schabloner i form av annat fint - bara fantasin sätter gränser.

Det kan också vara kul att göra bokstavsschbloner och märka äggen med en bokstav för alla runt påskbordet. Eller måla äggen med något som gör ägget personligt för den som ska äta det. Det blir kul kring påskbordet när alla ska hitta sitt ägg.

Gör det sötaste påskpysslet!

Grapevine bjuder på mallar till det finaste påskpysslet - söta "äggdjur" och personliga äggkoppar som på egen hand fixar hela påskdukningen! Passa på att pyssla tillsammans med barnen inför påsk!
Här beställer du mallarna helt gratis>>
påskpyssel påskgräs måla ägg färga ägg

Odla påskgräs

Att odla påskgräs har symboliserat ett löfte om vår och nytt liv. I Sverige är det inte särskilt vanligt, men i t.ex. vårt östra grannland Finland, har påskgräs varit en central del av påskförberedelserna sedan krigstiden. Historiskt sett är traditionen dock mycket gammal. Man säger att i Egypten har man odlat gräs i gravarna för att symbolisera hur livet fortsätter även efter döden.

Påskgräs planterar man lite innan påsk, antingen i jord eller på vått hushållspapper på en tallrik. Efter att fröna har planterats är det viktigt att regelbundet vattna, redan efter några dagar kan man se hur de första gräsen börjar växa. När det är dags för påskfirandet och gräset är fullvuxet, dekorerar man det med små gula påskkycklingar.

Tips! Gör söta gräsäggisar!

Spara äggskal i halvor efter det att ni lagat mat eller ätit kokta ägg. Skölj äggskalen noga. Måla ett ansikte på äggskalshalvan. Ställ äggskalet i en äggkopp och lägg lite jord eller fuktigt hushållspapper i ägghalvan. Strö över gräs- eller krassefrön. Snart växer det ut grönt hår på din gräsäggis!