Vad hittar man på när man ska ha födelsedagskalas för någon som fyller 10 år? Utmaningen brukar vara att hitta aktiviteter som passar barn i den här åldern...
4-årskalaset är ofta det första stora barnkalaset - för både 4-åringen och de vuxna som ska fixa. Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 4-årskalas!
När barnen fyller 5 år har de ofta redan varit på rätt många kalas och de har egna idéer och synpunkter på hur ett bra barnkalas ska gå till. Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 5-årskalas!
Det är mycket man ska tänka på när man ska fixa barnkalas - vi hjälper med en checklista - 10 saker att tänka på när du ska fixa barnkalas!
Ett barnkalas med tema blir ännu roligare! Här hittar du förslag på teman och tips på hur du fixar närmare 20 olika temakalas - piratkalas, undervattenskalas, detektivkalas, isprinsesskalas och mycket mer...
Ett kalas utan lekar är som tårta utan grädde! Vi listar de allra bästa barnkalaslekarna och spännande skattjakter till kalaset.
GRATIS! Vi bjuder på dekorationsmaterial att pyssla själv till barnkalaset. Beställ, skriv ut och klipp och klistra! Välj mellan 4 olika teman.
Ju äldre barnen blir desto svårare är det att fixa aktiviteter till fest och kalas, då är en mobilskattjakt den perfekta lösningen! Se filmen!
Vad ska det stå på kalasinbjudan? Vi tipsar! Planerar ni ett temakalas kan du skriva ut våra färdiga inbjudningskort gratis.
Vad ska man bjuda på på barnkalaset? Vi har samlat bra förslag på kalasmat!
Så fixar du ett kalas med pirattema och skattjakt på de sju haven! Utklädning, mat, tårta och lekar...
FILM! Se filmen om hur du fixar roligaste barnkalaset med en temaskattjakt!
rolig skattjakt för barn & skattjakt barnkalas
Ditt betyg I snitt:4.4 (17 votes)

Skattjakt för barnkalas - stor guide

En skattjakt är något av det roligaste som finns! Få saker engagerar barnen så mycket som en skattjakt. Det är den perfekta barnkalasaktiviteten och kan även passa bra i många andra sammanhang. Vi på grapevine.nu har tagit fram en hel massa olika skattjakter i lite olika format och med olika teman. Många av dem är uppbyggda som mysterier med uppgifter att lösa med ett tema som barnen gillar, pirater, prinsessor, superhjältar, djungeläventyr osv. Alla våra skattjakter är originalprodukter, skrivna och utvecklade i Sverige. Här kan du läsa om hur våra skattjakter fungerar och få en översikt över de olika teman som finns. Tänk på att vi också har många andra kalaslekar och barnaktiviteter om man inte vill ha skattjakt - allt från tipspromenader till musikquiz!
Alla våra barnprodukter hittar du här>>
skattjakt färdig till barnkalas

Hur fungerar en skattjakt?

Vi har olika typer av skattjakter som har olika upplägg. Temaskattjakterna påminner dock om varandra i upplägget. Här börjar ofta det hela med en spännande historia som förflyttar barnen till prinsessans kungarike, ut på de sju haven, till greve Vlad på slottet Kråkehof eller till Amazonas djungel, allt beroende på tema. Där får barnen, nu ett gäng sjörövare, äventyrare eller superhjältar, ett uppdrag. Det handlar om att lösa någon form av mysterium, kanske rädda Big City från boven med den gröna masken, att rädda prinsen från att framleva sitt liv som groda, eller att hitta en mytomspunnen skatt i en glömd djungelstad. Med hjälp av ledtrådar ska barnen nu hitta olika kluriga gåtor och mer fysiska utmaningar att lösa, när de gör det samlar de kanske nycklar för att låsa upp ett lönnrum eller hittar tomtenissarnas försvunna luvor. Till sist leder det hela fram till mysteriets lösning och en belöning. Alla våra skattjakter är orginalprodukter och specialskriva och i fin layout. De är gjorda endast för underhållning, men ett och annat finns också att lära på vägen och för att lösa gåtorna behöver man använda både logik och kunskaper. Produkterna innehåller ingen merchandise. Med våra roliga historier och barnens fantasi blir våra skattjakter fantastiska äventyr!
Här kan du se en film om våra skattjakter för barnkalas>>

Vilken åldersvariant ska jag välja?

Många av våra skattjakter finns anpassade för olika åldrar, ofta uppdelade i för 4-6 år och 7-10 år. De har då samma tema och historia men gåtor och utmaningar är lite enklare för de mindre barnen och lite knepigare för de äldre. För skattjakterna från 7 år, finns ibland gåtor där man behöver kunna bokstäver och enkel matematik. Är barnen du vill göra skattjakten för i blandande åldrar eller mellan två ålderskategorier kan det vara bra att välja den enklare varianten. En skattjakt ska ju inte vara en svår utan rolig, och det är roligare om man klarar av gåtorna. Dessutom kan man tänka på att en gåta som är enkel för barnen då de tänker i lugn och ro kan vara svårare att lösa när man springer runt med kompisarna på en spännande skattjakt. Väljer man å andra sidan en svårare skattjakt eller om barnen är bland de yngre så kan ju alltid lekledaren hjälpa till. Det viktigaste är inte att det blir rätt utan att fantasin får utlopp och man för en stund får bege sig rakt in i ett spännande äventyr!

Tema eller inte?

I vissa fall är det ju självklart att man ska ha en temaskattjakt, har ett födelsedagsbarn gjort klart för dig att det ska vara piratkalas är valet enkelt. Om så inte är fallet, får man ta hänsyn till hur mycket tid man har och var man ska vara. I översiktstabellen ser du lite fakta. Temaskattjakterna är så pass omfattande och fokuserar med mycket fantasi på temat så att de kan "göra" en hel temafest, inte mycket mer än för barnen att kanske komma utklädda, behövs. De räcker också bra som enda aktivitet på ett barnkalas. Tillsammans med mat och eller tårta så är kalaset fixat!

De lite enklare skattjakterna utan tema fungerar perfekt om man vill ordna sitt eget tema eller ha ett kalas utan något särskilt tema. De kan också göras kortare så att de kan kombineras med andra lekar och aktiviteter. En enkla skattjakt är också en rolig aktivitet i andra sammanhang än på barnkalas, kanske när släkten är på besök eller som barnaktivitet på en fest / middag där några barn är med. Med en popcornskål eller en liten godispåse till barnen som "skatt" kan den förgylla kvällen för de mindre gästerna. En enkel skattjakt kan också passa perfekt i jakt på påskägget eller julstrumpan.

Var ska man vara, ute eller inne, hemma eller borta?

Våra skattjakter är skrivna så att man kan välja var man ska vara, med hjälp av våra lekscheman och ledtrådar, anpassar du själv skattjakten till det ställe du vill vara på; Hemma inomhus, hemma i trädgården eller både inne och ute. Skattjakterna fungerar också bra i parken eller på lekplatsen. Är man i en annan lokal av något slag kan man eventuellt behöva hitta på någon egen ledtråd eller hitta på en annan rolig lösning än våra ledtrådar för att hitta gåtor och utmaningar. Man kan då tex dra ett långt snöre som barnen följer eller rita en egen skattkarta.

Vad får jag i en skattjakt?

Våra skattjakter - och alla våra andra produkter är färdiga lösningar av hög kvalitet. Du köper inte en guide till hur du ska göra - det hela är redan gjort! Du köper produkten, betalar säkert med kreditkort och laddar sedan ner filen med produkten. Du skriver sedan ut det du behöver. Du får en steg-för-steg guide som beskriver hur du anordnar det hela och allt som du behöver, från gåtor och utmaningar till kort och diplom till alla deltagare. Det enda du i vissa fall behöver addera är någon enkelt rekvisita, där vi har lagt oss vinn om att använda sådant vi tror att de flesta har hemma. Poängen med våra produkter är att du enkelt kan ordna en riktigt proffsig kalasaktivitet hemma, utan att själv behöva lägga ner tiden - eller köpa in dyra tjänster. Skattjakt kalas en rolig idé för barnkalaset.

Varför ska jag köpa en skattjakt?

Skattjakterna kan användas i många sammanhang men ett mycket bra användningsområde är så klart på barnkalas. Med en temaskattjakt från oss så kan du enkelt och utan att lägga ner allt för mycket tid fixa ett riktigt roligt, proffsigt och superkul kalas hemma. Att kunna fixa det hela hemma kan många gånger vara betydligt billigare än en aktivitet på lekland eller annat ställe. Utmaningen att ordna hemma är ofta att det tar mycket tid, därför är våra skattjakter gjorda så att allt som behövs för aktiviteten finns i produkten, du behöver inte springa runt i ett antal affärer för att leta upp särskilda saker. Dessutom "gör" en temaskattjakt i stort sett ett tema, inte så mycket mer behövs.
Fler skattjakter hittar du här>>

Skattjakter och mysterier för de lite äldre barnen

När barnen har hunnit bli lite äldre så ska det oftast inte vara barnkalas längre och fiskdamm har definitivt spelat ut sin roll. De kommer in i den "coola" åldern där mamma och pappa får serva men inte längre klä ut sig och vara med och leka... Vad ska man då hitta på på festen eller kalaset som inte är "töntigt", "barnsligt" eller involverar "pinsamma föräldrar"? Vi har kul lösningar som brukar falla även de kräsna ungdomarna i smaken - prova ett mysterium, ett klurigt escape game eller en cool mobilskattjakt! I en mobilskattjakt följer man en karta i mobilen och svarar på gåtor och frågor för att få se nästa kartposition - allt kryddat med en späannande historia!

Här hittar du våra mysterier och escape games>>

Här finns våra superroliga mobilskattjakter>>

Skattjakt barnkalas översikt - alla våra skattjakter för barnen:

Skattjakt kalas TemaÅlderFörberedelserTidsåtgångVar?Hur?
Enkla skattjakter      
Skattjakt för barnen-3-8 årca 15 minca 20-30 minInne (och runt huset)Ledtrådar
Skattjakt för barnen utomhus-3-8 årca 15 minca 30 minEndast uteLedtrådar, gåtor
Skattjakt utomhus VINTER-3-8 årca 15 minca 30 minUtomhus med snöLedtrådar, klurigheter
SagoskattjaktPrinsessa / riddare4-9 årca 20 minca 30 minInneLedtrådar och saga
Temaskattjakter      
PiratmysterietPirater4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
PiratmysterietPirater7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
ÄlvmysterietÄlvor / Saga4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
Älvmysteriet Älvor / Saga7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
DetektivmysterietDeckare / Mysterium4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
DetektivmysterietDeckare / Mysterium7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
Vilda Västern mysterietVilda Västern, cowboy, indianer4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
Vilda Västern mysterietVilda Västern, cowboy, indianer7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
HotellmysterietDeckare / Mysterium4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
HotellmysterietDeckare / Mysterium7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
IsmysterietIsprinsessa4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
Ismysteriet Isprinsessa7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
Undervattensmysteriet Undervatten4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
Undervattensmysteriet Undervatten7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
Skogsmysteriet Äventyr / utomhus4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUtomhusLedtrådar, gåtor, utmaningar
Skogsmysteriet Äventyr / utomhus7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUtomhusLedtrådar, gåtor, utmaningar
PrinsessmysterietPrinsessor4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
PrinsessmysterietPrinsessor7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
SuperhjältemysterietSuperhjältar4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
SuperhjältemysterietSuperhjältar7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
Djungelmysteriet

Skattjakt i djungeln

4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
Djungelmysteriet

Skattjakt i djungeln

7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
DinosauriemysterietDinosaurier4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
DinosauriemysterietDinosaurier7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
SpökmysterietSpöken4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
SpökmysterietSpöken7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
CirkusmysterietCirkus4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
Mysteriet på museetMuseum / historia7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
SafariskattjaktSafari / djur4-8 årca 40 minca 1hBäst uteUtmaningar
Fotopoängjakt-10-14 årca 15 minca 30 minUte och inneUppdrag
Piratskattjakt: Skattjakt på de 7 havenPirater4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar. loggbok
Piratskattjakt
Skattjakt på de 7 haven
Pirater7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar, loggbok
Skattjakter efter säsong      
VintermysterietVinter4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUtomhusLedtrådar, gåtor, utmaningar
VintermysterietVinter7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUtomhusLedtrådar, gåtor, utmaningar
JulmysterietJul4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
JulmysterietJul7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
Påskskattjakt: Äggjakten Påsk4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
Påskskattjakt: ÄggjaktenPåsk7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
SommarmysterietSommar4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
SommarmysterietSommar7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
HalloweenmysterietHalloween, spöken, monster4-6 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
HalloweenmysterietHalloween, spöken, monster7-10 årca 30 minca 40 min- 1hUte och /eller inneLedtrådar, gåtor, utmaningar
Mobilskattjakter      
Mobilskattjakt: Jakten på den försvunna juvelenÄventyrFrån ca. 10 årca 20 min30 min - 1 h
(beroende på avstånd)
UtomhusKarta och gåtor i mobilen
Mobilskattjakt: Jakten på piratskattenPiratFrån ca. 10 årca 20 min30 min - 1 h
(beroende på avstånd)
UtomhusKarta och gåtor i mobilen
Mobilskattjakt: Jakten på spökskattenHalloweenFrån ca. 10 årca 20 min30 min - 1 h
(beroende på avstånd)
UItomhusKarta och gåtor i mobilen
Mobilskattjakt: Jakten på den maskerade tjuvenDeckare / MysteriumFrån ca. 10 årca 20 min30 min - 1 h
(beroende på avstånd)
UItomhusKarta och gåtor i mobilen
Fler aktiviteter för äldre barn, mysterier och Escape Games, hittar du här>>