Skattjakt

Skattjakt för barnkalas - stor guide

En skattjakt är något av det roligaste som finns! Få saker engagerar barnen så mycket som en skattjakt. Det är den perfekta barnkalasaktiviteten och kan även passa bra i många andra sammanhang. Vi på www.grapevine.nu har tagit fram en hel massa olika skattjakter i lite olika format och med olika teman. Många av dem är uppbyggda som mysterier med uppgifter att lösa med ett tema som barnen gillar, pirater, prinsessor, superhjältar, djungeläventyr osv. Alla våra skattjakter är originalprodukter, skrivna och utvecklade i Sverige. Här kan du läsa om hur våra skattjakter fungerar och få en översikt över de olika teman som finns. Tänk på att vi också har många andra kalaslekar och barnaktiviteter om man inte vill ha skattjakt – allt från tipspromenader till musikquiz!

Alla våra barnprodukter hittar du här>>

Hur fungerar en skattjakt?

Vi har olika typer av skattjakter som har olika upplägg. Temaskattjakterna påminner dock om varandra i upplägget. Här börjar ofta det hela med en spännande historia som förflyttar barnen till prinsessans kungarike, ut på de sju haven, till greve Vlad på slottet Kråkehof eller till Amazonas djungel, allt beroende på tema. Där får barnen, nu ett gäng sjörövare, äventyrare eller superhjältar, ett uppdrag. Det handlar om att lösa någon form av mysterium, kanske rädda Big City från boven med den gröna masken, att rädda prinsen från att framleva sitt liv som groda, eller att hitta en mytomspunnen skatt i en glömd djungelstad. Med hjälp av ledtrådar ska barnen nu hitta olika kluriga gåtor och mer fysiska utmaningar att lösa, när de gör det samlar de kanske nycklar för att låsa upp ett lönnrum eller hittar tomtenissarnas försvunna luvor. Till sist leder det hela fram till mysteriets lösning och en belöning. Alla våra skattjakter är orginalprodukter och specialskriva och i fin layout. De är gjorda endast för underhållning, men ett och annat finns också att lära på vägen och för att lösa gåtorna behöver man använda både logik och kunskaper. Produkterna innehåller ingen merchandise. Med våra roliga historier och barnens fantasi blir våra skattjakter fantastiska äventyr!

Här kan du se en film om våra skattjakter för barnkalas>>

Vilken åldersvariant ska jag välja?

Många av våra skattjakter finns anpassade för olika åldrar, ofta uppdelade i för 4-6 år och 7-10 år. De har då samma tema och historia men gåtor och utmaningar är lite enklare för de mindre barnen och lite knepigare för de äldre. För skattjakterna från 7 år, finns ibland gåtor där man behöver kunna bokstäver och enkel matematik. Är barnen du vill göra skattjakten för i blandande åldrar eller mellan två ålderskategorier kan det vara bra att välja den enklare varianten. En skattjakt ska ju inte vara en svår utan rolig, och det är roligare om man klarar av gåtorna. Dessutom kan man tänka på att en gåta som är enkel för barnen då de tänker i lugn och ro kan vara svårare att lösa när man springer runt med kompisarna på en spännande skattjakt. Väljer man å andra sidan en svårare skattjakt eller om barnen är bland de yngre så kan ju alltid lekledaren hjälpa till. Det viktigaste är inte att det blir rätt utan att fantasin får utlopp och man för en stund får bege sig rakt in i ett spännande äventyr!

Tema eller inte?

I vissa fall är det ju självklart att man ska ha en temaskattjakt, har ett födelsedagsbarn gjort klart för dig att det ska vara piratkalas är valet enkelt. Om så inte är fallet, får man ta hänsyn till hur mycket tid man har och var man ska vara. I översiktstabellen ser du lite fakta. Temaskattjakterna är så pass omfattande och fokuserar med mycket fantasi på temat så att de kan “göra” en hel temafest, inte mycket mer än för barnen att kanske komma utklädda, behövs. De räcker också bra som enda aktivitet på ett barnkalas. Tillsammans med mat och eller tårta så är kalaset fixat!

De lite enklare skattjakterna utan tema fungerar perfekt om man vill ordna sitt eget tema eller ha ett kalas utan något särskilt tema. De kan också göras kortare så att de kan kombineras med andra lekar och aktiviteter. En enkla skattjakt är också en rolig aktivitet i andra sammanhang än på barnkalas, kanske när släkten är på besök eller som barnaktivitet på en fest / middag där några barn är med. Med en popcornskål eller en liten godispåse till barnen som “skatt” kan den förgylla kvällen för de mindre gästerna. En enkel skattjakt kan också passa perfekt i jakt på påskägget eller julstrumpan.

Var ska man vara, ute eller inne, hemma eller borta?

Våra skattjakter är skrivna så att man kan välja var man ska vara, med hjälp av våra lekscheman och ledtrådar, anpassar du själv skattjakten till det ställe du vill vara på; Hemma inomhus, hemma i trädgården eller både inne och ute. Skattjakterna fungerar också bra i parken eller på lekplatsen. Är man i en annan lokal av något slag kan man eventuellt behöva hitta på någon egen ledtråd eller hitta på en annan rolig lösning än våra ledtrådar för att hitta gåtor och utmaningar. Man kan då tex dra ett långt snöre som barnen följer eller rita en egen skattkarta.

Vad får jag i en skattjakt?

Våra skattjakter – och alla våra andra produkter är färdiga lösningar av hög kvalitet. Du köper inte en guide till hur du ska göra – det hela är redan gjort! Du köper produkten, betalar säkert med kreditkort och laddar sedan ner filen med produkten. Du skriver sedan ut det du behöver. Du får en steg-för-steg guide som beskriver hur du anordnar det hela och allt som du behöver, från gåtor och utmaningar till kort och diplom till alla deltagare. Det enda du i vissa fall behöver addera är någon enkelt rekvisita, där vi har lagt oss vinn om att använda sådant vi tror att de flesta har hemma. Poängen med våra produkter är att du enkelt kan ordna en riktigt proffsig kalasaktivitet hemma, utan att själv behöva lägga ner tiden – eller köpa in dyra tjänster. Skattjakt kalas en rolig idé för barnkalaset.

Varför ska jag köpa en skattjakt?

Skattjakterna kan användas i många sammanhang men ett mycket bra användningsområde är så klart på barnkalas. Med en temaskattjakt från oss så kan du enkelt och utan att lägga ner allt för mycket tid fixa ett riktigt roligt, proffsigt och superkul kalas hemma. Att kunna fixa det hela hemma kan många gånger vara betydligt billigare än en aktivitet på lekland eller annat ställe. Utmaningen att ordna hemma är ofta att det tar mycket tid, därför är våra skattjakter gjorda så att allt som behövs för aktiviteten finns i produkten, du behöver inte springa runt i ett antal affärer för att leta upp särskilda saker. Dessutom “gör” en temaskattjakt i stort sett ett tema, inte så mycket mer behövs.

Fler skattjakter hittar du här>>

Skattjakter och mysterier för de lite äldre barnen

När barnen har hunnit bli lite äldre så ska det oftast inte vara barnkalas längre och fiskdamm har definitivt spelat ut sin roll. De kommer in i den “coola” åldern där mamma och pappa får serva men inte längre klä ut sig och vara med och leka… Vad ska man då hitta på på festen eller kalaset som inte är “töntigt”, “barnsligt” eller involverar “pinsamma föräldrar”? Vi har kul lösningar som brukar falla även de kräsna ungdomarna i smaken – prova ett mysterium, ett klurigt escape game eller en cool mobilskattjakt! I en mobilskattjakt följer man en karta i mobilen och svarar på gåtor och frågor för att få se nästa kartposition – allt kryddat med en späannande historia!

Här hittar du våra mysterier och escape games>>

Här finns våra superroliga mobilskattjakter>>

Skattjakt barnkalas översikt – alla våra skattjakter för barnen:

Skattjakt kalas Tema Ålder Förberedelser Tidsåtgång Var? Hur?
Enkla skattjakter
Skattjakt för barnen 3-8 år ca 15 min ca 20-30 min Inne (och runt huset) Ledtrådar
Skattjakt för barnen utomhus 3-8 år ca 15 min ca 30 min Endast ute Ledtrådar, gåtor
Skattjakt utomhus VINTER 3-8 år ca 15 min ca 30 min Utomhus med snö Ledtrådar, klurigheter
Sagoskattjakt Prinsessa / riddare 4-9 år ca 20 min ca 30 min Inne Ledtrådar och saga
Temaskattjakter
Piratmysteriet Pirater 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Piratmysteriet Pirater 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Älvmysteriet Älvor / Saga 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Älvmysteriet Älvor / Saga 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Detektivmysteriet Deckare / Mysterium 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Detektivmysteriet Deckare / Mysterium 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Vilda Västern mysteriet Vilda Västern, cowboy, indianer 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Vilda Västern mysteriet Vilda Västern, cowboy, indianer 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Hotellmysteriet Deckare / Mysterium 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Hotellmysteriet Deckare / Mysterium 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Ismysteriet Isprinsessa 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Ismysteriet Isprinsessa 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Undervattensmyseriet Undervatten 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Undervattensmysteriet Undervatten 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Skogsmysteriet Äventyr / utomhus 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Utomhus Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Skogsmysterit Äventyr / utomhus 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Utomhus Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Prinsessmysteriet Prinsessor 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Prinsessmysteriet Prinsessor 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Superhjältemysteriet Superhjältar 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Superhjältemysteriet Superhjältar 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Djungelmysteriet Skattjakt i djungeln 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Djungelmysterit Skattjakt i djungeln 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Dinosauriemysteriet Dinosaurier 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Dinosauriemsteriet Dinosaurier 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Spökmysteriet Spöken 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Spökmysteriet Spöken 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Cirkusmysteriet Cirkus 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Mysteriet på museet Museum / historia 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Safariskattjakt Safari / djur 4-8 år ca 40 min ca 1h Bäst ute Utmaningar
Fotopoängjakt 10-14 år ca 15 min ca 30 min Ute och inne Uppdrag
Piratskattjakt: Skattjakt på de 7 haven Pirater 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar. loggbok
Piratskattjakt
Skattjakt på de 7 haven
Pirater 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar, loggbok
Skattjakter efter säsong
Vintermysteriet Vinter 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Utomhus Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Vintermyteriet Vinter 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Utomhus Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Julmysteriet Jul 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Julmysteriet Jul 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Påskskattjakt: Äggjakten Påsk 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Påskskattjakt: Äggjakten Påsk 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Sommarmysteriet Sommar 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Sommarmysteriet Sommar 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Halloweenmysteriet Halloween, spöken, monster 4-6 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Halloweenmysteriet Halloween, spöken, monster 7-10 år ca 30 min ca 40 min- 1h Ute och /eller inne Ledtrådar, gåtor, utmaningar
Mobilskattjakter
Mobilskattjakt: Jakten på den försvunna juvelen Äventyr Från ca. 10 år ca 20 min 30 min – 1 h
(beroende på avstånd)
Utomhus Karta och gåtor i mobilen
Mobilskattjakt: Jakten på piratskatten Pirat Från ca. 10 år ca 20 min 30 min – 1 h
(beroende på avstånd)
Utomhus Karta och gåtor i mobilen
Mobilskattjakt: Jakten på spökskatten Halloween Från ca. 10 år ca 20 min 30 min – 1 h
(beroende på avstånd)
UItomhus Karta och gåtor i mobilen
Mobilskattjakt: Jakten på den maskeade tjuven Deckare / Mysterium Från ca. 10 år ca 20 min 30 min – 1 h
(beroende på avstånd)
UItomhus Karta och gåtor i mobilen