Skattjakter-för-alla-åldrar

Skattjakter för barn i alla åldrar

Många är vi som funderat över vad man ska hitta på för kul för barnen när det är dags för barnkalas. När barnen är yngre vill man inte bara ha “fri lek” eftersom man är orolig för om hemmet kommer att stå kvar efter kalaset, när barnen blir lite äldre vill man gärna ha en cool och rolig aktivitet, men det kan vara svårt att hitta på lekar som barnen gillar – det får ju inte vara barnsligt eller “töntigt”. En skattjakt eller ett mysterium att lösa i någon form är ofta en riktigt bra aktivitet – inte minst om en liten belöning (för de små i form av den obligatoriska godispåsen) väntar i slutänden!

För de yngsta är en enkel skattjakt en rolig utmaning, när barnen blir lite äldre blir det roligt med en skattjakt med gåtor och knepigheter att lösa. När barnen hunnit bli lite äldre kan man fixa ett “escape game” eller uppdrag att lösa med lite “Fångarna på fortet” eller “Wildkids”-känsla, eller så gör man en skattjakt som man löser med ungarnas favoritredskap – mobilen!

Här är våra bästa skattjakter för olika åldrar!

Skattjakter för barn i åldern 4-6 år

De små barnen är jätteduktiga på skattjakt – och de brukar också tycka att det är buskul! Anpassa svårighetsgraden efter barnens ålder och antalet barn och dela gärna upp den större barngruppen i mindre grupper så blir det lite enklare att koncentrera sig. I den här åldern brukar det vara kul att ha temakalas och klä ut sig. Det här är populära temaskattjakter med en spännande historia och roliga utmaningar att lösa, för de som ännu inte läser och räknar (så mycket).

Skattjakter för barn i åldern 7-8 år

När barnen börjat läsa får skattjakterna en dimension till när barnen själva läser gåtor och utmaningar – känslan att klara något alldeles själva utan en vuxen är kanon! Skattjakterna blir kul äventyr men med lite klurigheter på vägen! I den här ålderna är det fortfarande roligt med de stora kalasen och att ha ett tema, men många barn väljer nu kanske ett “deckarkalas” istället för ett “prinsesskalas” som går i rosa. Alla våra temaskattjakter finns dock i två åldersanpassade varianter – för 4-6 år och från 7 år, med massvis med teman att välja på!

Vet du inte vilken du ska välja till 6-7-åringarna så brukar båda fungera. De lite lättare skattjakterna blir fartfyllda äventyr och har man många barn är det bra att köra på de lite enklare. De lite svårare funkar också bra och är lämpliga om man har lite färre barn så att det är lite enklare att koncentrerar sig, och kör barnen fast på någon gåta får en vuxen hjälpa till lite grann.

Skattjakter för barn i ålder från ca. 8 år

Nu får utmaningarna gärna bli lite svårare. Barnen löser mer än vad man kanske tror! Logik, matematik, språk, chiffer och mer praktiska knepigheter är perfekt för en skattjakt för barnen som gått ngra år i skolan. Här är roliga skattjakter: