E-magasinet Grapevine innehåller aktuella aktiviteter, tävlingar och artiklar. Det är alltid gratis! Anmäl dig här:
E-mail:
Förnamn:


Bröllopsjubileer!
Att fira bröllpsdag kallade man ursprungligen för att fira jubelbröllop. Från pappers- och träbröllop till gulbröllop - har du koll på vad bröllopsjubileerna kallas? Läs här>>
Visste du att...
Fram till 1920 hade kvinnor i Sverige laglig rätt till en morgongåva, som var mannens gengåva till kvinnan för oskulden som hon givit honom under natten. Morgongåvan var också värdefull, den skulle vara kvinnans livförsäkring om någonting skulle hända mannen.
Läs fler Visste du att... om bröllopsseder>>
Konsten att ge sig själv talets gåva
Ska du hålla tal vid en bröllopsmiddag eller en annan stor fest. Då hjälper det att kunna lite om retorik. Läs mer om hur du håller ett bra tal här>>
Bröllopospresent!
Ge bort möjligheten för brudparet att bevara alla minnen från sin stora dag i en fin bröllopsbok! www.brollopsboken.se

Har du tävlat?
Här hittar du alla vinnare i våra tävlingar>>

Hur många länder har du varit i?
Räkna och utmana dina vänner>>
 
 
Änglar - finns dom?
I Bibeln nämns änglar många gånger men bara ärkeängeln Mikael nämns vid namn. Änglar med vingar verkar dyka upp i den kristna traditionen på 300-talet och århundradet efter kände teologerna behovet av att dela in alla änglar i en hierarki, beroende på änglarnas uppgifter. Närmast Gud stod serafer, keruber och troner, längst från Gud stod de vanliga skyddsänglarna. Enligt denna hierarki finns det sju ärekänglar; Mikael, Gabriel, Rafael, Uriel, Selafiel, Jegudiel och Barakiel. Inom islam är det änglarnas härskare Djibril som dikterar Koranen för Muhammed.
Serafer har sex röda vingar, två för att skydda sina fötter, två för att flyga med ch två för att skydda sina ögon så att det inte bländades av guds ljus. Keruber har fyra blå vingar.
Ärkeängeln Gabriel är traditionellt den ängel som uppenbarar sig för Maria och berättar att hon ska föda ett barn i Bibelns nya testamente, även om han faktiskt inte nämns vid namn.
Den mest kända "bokmärkesängeln" är en kopia av änglarna på rafaels målning Den sixtinska madonnan från 1510.

Medeltidsromantiken blommar i Sverige men vad var egentligen medeltiden?
Medeltiden brukar man kalla perioden mellan antiken och renässansen i europeisk historia, från ca år 400 till ca. 1500. Tidperioden varierar dock kraftigt mellan olika områden, i Norden brukar man räkna medeltidens början efter vikingatågens slut och införandet av klosterväsendet kring år 1100.

Läs om Medeltiden, dess hjältar riddarna och testa dina medeltidskunskaper>>

Ökända Alcatraz
Det är 45 år sedan den sista fången lämnade Alcatraz men ändå är fängelset på Alcatraz Island utanför San Francisco ett av världens mest berömda fängelser.

Läs om ökända Alcatraz>>

 
 
 
 
 
 
© www.grapevine.nu | Mirago Media AB, 1999-