E-magasinet Grapevine innehåller aktuella aktiviteter, tävlingar och artiklar. Det är alltid gratis! Anmäl dig här:
E-mail:
Förnamn:


Har du tävlat?
Här hittar du alla vinnare i våra tävlingar>>

Hur många länder har du varit i?
Räkna och utmana dina vänner>>
 
 
Det är 45 år sedan den sista fången lämnade Alcatraz men ändå är fängelset på Alcatraz Island utanför San Francisco ett av världens mest berömda fängelser.
Ön byggdes om till en militäranläggning i mitten av 1800-talet och blev sedan 1934 ett av världens mest rymningssäkra fängelser. Alcatraz ansågs vara så säkert på grund av det kalla omgärdande vattnet med starka strömmar. Här placerades därför några av USAs grövsta brottslingar. Maffiakungen Al Capone avtjänade sitt straff för skattebrott på Alcatraz. Andra kända fångar var George "Machine Gun" Kelly, en hårdför bankrånare och kidnappare som ansågs vara en mönsterfånge. Morddömde Robert Franklin Stroud, kallad "The Birdman of Alcatraz", blev världsberömd för sina fågelstudier på Alcatraz.
Fängelset var aldrig fullsatt. Som mest fanns 302 fångar i de 336 cellerna. Flyktförsöken från Alcatraz är mytomspunna, under åren som Alcatraz var öppet försökte 36 fångar rymma från fängelset. 11 av dessa dog under sina flyktförsök. Sju av dem sköts till döds under flyktförsöken, några drunknade, några tillfångatogs genast, ett par lyckades ta sig bort från ön, men återfördes efter en tid på rymmen. Mordgåtor och mordmysterier till festen så här gör du
De enda fångar som eventuellt lyckades fly från Alcatraz var Frank Lee Morris och bröderna John och Clarence Anglin. De försvann från fängelset och har aldrig återfunnits. Då ingen har gett sig till känna och ingen har sagt sig ha träffat på någon av flyktingarna antas det vanligen att de omkom vid flyktförsöket. Men man har inte heller funnit deras kroppar.
Frank Lee Morris som ansågs vara överintelligent hade kommit på en ofelbar plan. I över ett år höll de tre på med förberedelserna, de grävde hål i betongen bakom ventilen i sina celler. De visste att ventilerna ledde ut till en lufttrumma som sedan skulle leda dem ut på taket av cellbyggnaden. När de väl hade gjort hålen tillräckligt stora och kommit ut till lufttrumman, anordnade de en liten arbetsplats inne i lufttrumman där de tillbringade nätterna med att göra flytvästar eller flottar av stulna regnrockar och modellhuvuden som skulle likna dem själva. Modellhuvuden tillverkade de genom att göra pulver av tegelstenen de hade hackat loss och blanda med såpa och toalettpapper. På huvudet klistrade de hår som de samlade från fängelsets frisörsalong.
Natten till den 11 juni, 1962 var de redo att rymma. Efter inräkningen kl. 21.30 placerade de tre männen sina modellhuvuden på kuddarna, kröp ut genom ventilerna och fortsatte ut till lufttrumman bakom cellerna. Flera av vakterna som hade nattskiftet hörde ljud på taket men trodde det berodde på den hårda vinden. När man väl upptäckte att deras celler stod tomma var Frank Morris och bröderna Anglin långt borta. Man tror att Frank Morris och bröderna Anglin försökte ta sig till Angel Island, eftersom de sagt så till en av sina medfångar. Numera tror man att de kan ha utnyttjat tidvattnet och att de därför försökte ta sig till Marine Headlands. Man har aldrig hittat deras kroppar, men man tror ändå inte att de klarade sig, vattentemperaturen den natten bara var runt 10 grader.
Fängelset stängdes 1963, det hade höga driftskostnader och ansågs omodernt och eventuellt också som en följd av rymningarna året innan.
Filmer om eller på Alcatraz
Flykten från Alcatraz (1979)
Frank Morris (Clint Eastwood) flyttas på grund av ett flertal flykförsök till det ökända fängelset Alcatraz där han tas emot av den osympatiska fängelsedirektören (Patrick McGoohan). Trots den allmänna uppfattningen om att det skulle vara omöjligt att fly ifrån fängelset börjar Frank tillsammans med bröderna John (Fred Ward) och Clarence Anglin (Jack Thibeau) och Charley Butts att planera en flykt.
The Rock (1996)
Turister på Alcatraz kidnappas och en grupp fd. militärer hotar att skjuta missiler med giftig gas in över San Francisco. FBI blir tvugna att ta hjälp av en fånga som en gång flydde från Alcatraz för att bryta sig in och stoppa terroristerna. Med Sean Connery som fången Mason, Nicolas Cage som Dr. Goodspeed, specialist på kemiska stridsmedel.
Under inspelningen av ”The Rock” ville Sean Connery undvika den dagliga båtfärden till och från Alcatraz och bosatte sig därför i en liten stuga på ön.
Fången på Alcatraz (1962)
Filmen är baserad på en sann historia om Robert Stroud (Burt Lancaster) som utbildade sig själv om fåglar under 53 år i fängelse och blev en av världens ledande experter. Efter två mord, det sista på en fängesevakt Robert Stroud till ett liv i isoleringscell. Han hittar en dag en sjuklig fågel på rastgården och tar hand om den och hittar på så sätt ny mening i sitt ensamma liv.
Överlagt mord (1995)
Filmen är baserad på en sann historia om Henri Young (Kevin Bacon) som döms, efter att ha stulit 5 dollar från ett postkontor, till att avtjäna sitt straff på Alcatraz. Efter ett flyktförsök sätts han i isoleringcell i mörker. 19 dagar är maximalt tillåtet straff i cellen men Young släpps ut först efter 1000 dagar. Han kommer ut rädd, förvirrad och färdig att döda. Den nyutexaminerade advokaten James Stamphill (Christian Slater) får i uppgift att försvara Young och förösker bevisa att Alcatraz isoleringcell och inte Young är skyldig till mord.
Alcatraz är öppet för turister året om. Öppettiderna varierar efter säsong. Båtar till Alcatraz går flera gånger om dagen från Fischerman´s Wharf i San Fransisco. Båtturen tar bara några minuter. På ön finns också museum med utställningar och videovisningar, samt en bokhandel med litteratur om ön och fängelselivet.
Läs om fler berömda fängelser här>>
© www.grapevine.nu | Mirago Media AB, 1999-