Läckra grillade grönsaker
Köttätare har inte ensamrätt på grillsäsongen. Om du skulle behöva nya tips på goda grillgrönsaker kan du testa till exempel grön sparris, grönsaksspett med fetaost eller grillade champinjoner (passar även till köttälskare om du tillsätter lite bacon). Om grillningen är oplanerad, köp med dig en paket halloumiost eller några majskolvar och kvällen är räddad!

Grön sparris
Färsk grön sparris
Havssalt
Svartpeppar
Parmesanost

Skölj sparrisen och pensla sedan med olja. Grilla ett par minuter runtom. Smaksätt med salt och peppar och servera med smält smör. Resultatet blir perfekt med några parmesanflagor på.

Fetaost- & grönskaksspett
Detta behövs:
Fetaost i bit
Röd och gul paprika
Zucchini
Aubergine

 

Marinad:
3 msk rödvinsvinäger
2 msk honung
0,5 msk senap
Timjan
Rosepeppar
Svartpeppar
Salt
1 dl olivolja

Skär grönsakerna i lagom bitar och tärna fetaosten. Förbered marinaden och låt grönsaks- och fetaostbitarna marineras i ungefär en timme. Trä de marinerade bitarna på spett och grilla.

Grillade champinjoner (med eller utan bacon)

Detta behövs:
Stora champinjoner
Smältost (smaksatt eller naturell)
Vitlök
Gräslök
Svartpeppar
Salt
(eventuellt bacon)

Ta bort champinjonens fot och fyll hålet med ost. Strö pressad vitlök och gräslök över osten, smaka av med svartpeppar och salt. För köttätare: rulla en baconskiva runt champinjonen. Grilla!

For Meat lovers…
Korv måste väl ändå vara den mest traditionella grillmaten! Det behövs egentligen inget annat tillbehör än den traditionella svenska senapen - och njutningen är total. Nästan allt kött passar till grillen. Förutom den gamla favoriten, grillspett, kan du testa till exempel Grekiska köttfärsbiffar.

Grekiska köttfärsbiffar med tzatziki

Detta behövs:
Nötfärs
Fetaost

Tzatziki
Matyoghurt
Gurka
Vitlök

Gör en köttfärsblandning för biffar enligt ditt favoritrecept. Rulla biffar runt en fetaostbit. Grilla i ca. 8 minuter.

Gör tzatziki: Riv gurka och blanda ihop med matyoghurt och pressad vitlök.

Grillspett med grundmarinad
Välj ditt favoritkött (t.ex. nötinnanlår eller -ytterlår, kassler, fläskkarré, fläskfilé, kycklingfilé)

 

Grundmarinad (för 500 g kött)
½ dl vitvinsvinäger eller citronsaft
½ - 1 dl olja
Kryddor beroende på köttet, till exempel
1 tsk paprika- eller chilipulver
1 tsk peppar
1-2 msk senap
1-2 vitlöksklyftor eller hackad lök (ca. 2 msk)
½-1 tsk ingefära
1 tsk timjan, dragon, rosmarin, basilika osv.

Skär köttet i lagom stora bitar. Blanda marinaden. Enklast är att marinera köttet i en plastpåse, en plastbunke fungerar dock nästan lika bra om du vill spara på miljön och inte använda engångspåsar. Vänd köttet i marinaden då och då och låt den marinera i minst ett par timmar men helst över natten. Trä köttbitarna på spett och grilla ca 10-15 minuter beroende på vilket kött du använder.

Sött från grillen
Mot grillkvällens slut kan man sakna lite sötma som motvikt till allt salt… Traditionell foliebanan med mörk choklad funkar alltid, men du kan även testa en underbar fruktefterrätt som blir perfekt med en kula sammetsmjuk vaniljglass.

Du behöver:
Frukt (t.ex. persika, kiwi, ananas, banan, jordgubbar osv)
Vitchoklad
Vaniljglass

Tärna frukten i småbitar och lägg på aluminiumfolie. Lägg några bitar vit choklad på frukten och knyt ihop foliepaketet. Grilla i drygt fem minuter eller tills chokladen har smält. Servera med vaniljglass.

(c) Mirago Media AB, 2008