I år firar världen vetenskapsman Carl von Linnés 300-årsjubileum. Vi kommer ihåg honom som en genialisk vetenskapsman, som den moderna ekologins fader, som organiserade naturen och gav formen åt termometern.

Förutom allt han uträttade inom vetenskapen, var Carl von Linné även en stor personlighet, lika färgsprakande som naturen han så hängivet gav sitt liv till. Linné var en extraordinär personlighet på många sätt - oändligt populär bland sina vänner och elever, makalöst begåvad och dessutom fantastiskt företagsam.
Det är ingen överdrift att Carl von Linné påverkat hela världen. Varje gång du tittar på en termometer eller kallar människan för Homo Sapiens, tar du del av det arv Linné lämnat efter sig. Vem skulle ha trott att en fattig prästson, som skolkade från sina studier för att lukta på blommorna, skulle lämna outplånliga spår i vetenskapen?

Vi berättar historien om Carl von Linné - klicka här>>
Förutom det faktum att han var ett geni, har nog Carl von Linnés karisma bidragit till en del av berömmelsen. Han imponerade stort på både stormän och -kvinnor, och sina elever, varav vissa blev hans lärjungar, som reste världen runt som hans sändebud, spred vetenskapen och forskade. Han har beskrivits som ytterst social och rolig, han roade sina åhörare med anekdoter och skrattade "av hjärtans lust och ansiktet lyste av en glädje och en munterhet", som en dansk lärjunge till honom har berättat. Linné har aldrig trott på Jantelagen, utan har prisat sig själv och sina egna bedrifter till skyarna, både öppet och hemligt. Ibland recenserade han sina egna verk under pseudonym, och gratulerade både författaren och resten av världen till sina fantastiska verk. En sådan självrecension avslutade han med orden "det gives inget större verk inom botaniken"!

Men han var då inte ensam om att lovorda sina bedrifter. Bland Linnés beundrare kan även nämnas Katarina II av Ryssland som skickade fröer och växter från sitt land till Linné, drottning Ulrika Eleonora, filosoferna Goethe och Rousseau, som ska ha hälsat Linné, att han "inte känner någon större människa på jorden". Med tanke på att Linné endast var 154 cm lång, kan man ju bara funderapå om det även var en liten vänskaplig pik två "stormän" emellan...
Visste du att...
- 1757 fick Carl Linné tilläget "von" till sitt efternamn, då han adlades.
- Totalt skrev han under sitt liv mer än 70 böcker och 300 vetenskapliga avhandlingar. Linné blev hedersledamot i vetenskapliga samfund över hela världen. Linné klassificerade naturen på ett så pass bra sätt att detta system, kallat Systema naturæ, med tiden kom att användas över hela världen. Det var Linné som kom på namngivningssystemet, där varje djur- och växtart har två latinska namn. I den heter t ex människan Homo sapiens och ingår bland primaterna i klassen däggdjur eller Mammalia - allt namn och begrepp som Linné skapat.
- Linnédelegationen kommer att ge en gåva till engelska folket i form av en utställningsträdgård på Chelsea Flower Show i maj 2007. Chelsea Flower Show är det, internationellt sett, mest betydelsefulla trädgårdsevenemanget i Europa.
(c) Mirago Media AB, 2007