4-årskalaset är ofta det första stora barnkalaset - för både 4-åringen och de vuxna som ska fixa. Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 4-årskalas!
När barnen fyller 5 år har de ofta redan varit på rätt många kalas och de har egna idéer och synpunkter på hur ett bra barnkalas ska gå till. Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 5-årskalas!
När barnen har hunnit bli 6 år och går i förskoleklass, är det de stora barnkalasens tid... Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 6-årskalas!
När barnen är 8 år är barnkalas fortfarande jättekul och viktigt, både att vara huvudperson på sitt eget kalas och att fira kompisarna. Här hittar du idéer och tips till barnkalas 8 år.
Vid nio års ålder har de redan en bra idé om vad de vill - eller rättare sagt, vad de absolut inte vill. Vi har därför samlat lite tips inför 9-årskalaset!
Det är mycket man ska tänka på när man ska fixa barnkalas - vi hjälper med en checklista - 10 saker att tänka på när du ska fixa barnkalas!
Ett barnkalas med tema blir ännu roligare! Här hittar du förslag på teman och tips på hur du fixar närmare 20 olika temakalas - piratkalas, undervattenskalas, detektivkalas, isprinsesskalas och mycket mer...
Ett kalas utan lekar är som tårta utan grädde! Vi listar de allra bästa barnkalaslekarna och spännande skattjakter till kalaset.
GRATIS! Vi bjuder på dekorationsmaterial att pyssla själv till barnkalaset. Beställ, skriv ut och klipp och klistra! Välj mellan 4 olika teman.
Vad ska det stå på kalasinbjudan? Vi tipsar! Planerar ni ett temakalas kan du skriva ut våra färdiga inbjudningskort gratis.
Vad ska man bjuda på på barnkalaset? Vi har samlat bra förslag på kalasmat!
Så fixar du ett kalas med pirattema och skattjakt på de sju haven! Utklädning, mat, tårta och lekar...
Det perfekta kalaset för små prinsessor och prinsar! Här får du tipsen som gör prinesskalaset till en succé!
FILM! Se filmen om hur du fixar roligaste barnkalaset med en temaskattjakt!
Stor guide till alla grapevines skattjakter för barn & barnkalas. Jämför för vem, var, hur och hur länge - här finns alla svar...
barnkalas 7 år
Ditt betyg I snitt:4.8 (4 votes)

7-årskalas - Barnkalas för 7-åringar

7-årskalaset är viktigt. Det brukar vara i den här åldern som barnkalas är som "störst" i barnens värld och kalasen avlöser varandra. Med stora klasser blir det både stora kalas med många barn och en himla massa kalas att gå på. Barnen tycker ofta att kalas är superkul - både att få vara huvudperson på sitt eget kalas och att gå på andras. Att fixa 7-årskalas kan vara en utmaning, inte minst eftersom det ofta blir så många gäster. Kan man, vill ju de flesta bjuda hela klassen men det kan vara svårt att få plats om man vill ha kalaset hemma. Kan man låna eller hyra en lokal kan det vara en mycket bra idé, har man kalas på sommarhalvåret är ett kalas utomhus perfekt - där kan man springa och leka hur mycket som helst!

Födelsedagsbarnet själv har förmodligen en hel massa idéer och förslag på hur kalaset ska anordnas. Barnen snappar upp bitar från olika kalas och önskemålen kan bli ganska avancerade, allt från kalas på lokla med aktiviteter, till pyjamasparty eller ett temakalas med avancerade mat-, dekoriation och lek idéer. Här hittar du färdiga mallar för att gratis inbjudiningskort till 7-årskalaset.
7-årskalas

7-årskalas med aktiviteter i eventlokal

Det brukar vara mycket uppskattat med bowling, laserdome eller gokart bland barnen - men det är kanske inte riktigt lika uppskattat för den som ska betala för kalaset. Ska man ha den här typen av barnkalas kan man kanske inte på egen hand bjuda hela klassen och får kanske istället välja de närmaste vännerna. Kan man är det också en mycket bra idé att försöka slå ihop kalaset med en eller flera kompisar som fyller år ungefär samtidigt, då blir man fler att dela på kostnaderna. Ibland väljer man att dela upp tjejer och killar, så att killarna bara bjuder killar och tjejerna bara tjejer, det är tyvärr så att det här brukar bli väldigt vanligt när barnen blir äldre.

Det lilla 7-årskalaset - ett pysselkalas

Sjuåringar är ofta pyssliga och både killar och tjejer brukar gilla att skapa saker, må det så vara pappersbaserat, jobba med lera eller måla tavlor. Att pyssla och fixa kan vara mysigt. Har man själv något intresse kan det vara riktigt roligt att dela med sig av detta till barnen, och är det något barnen kanske inte gjort så mycket av tidigare kan det bli succé. Är det ett lite mera avancerat pyssel / aktivitet man ska göra kan det vara bättre att vara en liten grupp så att man hinner hjälpa alla.

barnkalas 7 år

7-årskalas utomhus

Ett utomhuskalas är kul! Även om det är trevligast när solen skiner och det är varmt på sommaren så kan man faktiskt ha utomhuskalas hela året. Barnen är vana att vara ute mycket och ett kalas utomhus ger en hel massa möjligheter till lek och bus. Utomhuskalas kan man ha i trädgården, i parken eller på gården. Var noga med att i inbjudan berätta att ni ska vara ute så att barnen tar kläder efter väder. Mat smakar alltid bäst utomhus, man kan grilla korv eller hamburgare, och om grillen ändå är igång är ju grillade marshmallows mums! Eller gör enkel picknickmat som man kan äta med händerna.

Här finns tips för mat som också funkar bra på utomhuskalaset>>

Klassiska lekar fungerar fortfarande fint i sjuårsåldern. Man kan leka klassiska utomhuslekar som Röd-Vita Rosen, Dunkgömme eller Land & Rike.

Läs här om hur man lekar en del av de klassiska utomhuslekarna>>

En av de mer populära barnkalaslekarna är ju så klart en skattjakt - gärna efter den obligatoriska godispåsen. Utomhus funkar det så klart lysande med en skattjakt, gör en karta och låt banren följa den, eller gör en mer avancerad variant med gåtor och utmaningar att lösa på vägen. Vill du inte göra hela jobbet själv men ha en proffsig aktivitet kan du köpa färdiga skattjakter från oss på grapevine.nu. Vi har en mångd olika skattjakter, på massa olika teman. Alla skattjakterna fungerar fint att göra både inomhus och utomhus.

För ett 7-årskalas utomhus är följande skattjakter kanske lite extra roliga:

Skogsmysteriet>>

Piratskattjakt: Skattjakt på de sju haven>>

Djungelmysteriet>>

Aktiviteter och lekar till 7-årskalaset

Oavsett var man håller kalaset brukar det vara en mycket bra idé att ha någon form av organiserad aktivitet, utan det blir det lätt väldigt stökigt och kanske heller inte så kul. Att ha disco brukar vara kul och uppskattat men själva dansandet brukar vara ganska snabbt avklarat, så kombinera det gärna med en annan aktivitet.

Skattjakt!

En skattjakt är en klassiker som alltid går hem. För sjuåringarna får det gärna vara en liten utmaning, de är vid det här laget duktiga på att samarbeta och kan hålla koncentrationen ett bra tag, så det går att göra de lite mer avancerade lekarna. Våra färdiga skattjakter gör det enkelt för dig att förbereda, men de ger barnen en utmaning och det är en fartfylld aktivitet som tar 40 min - en timme. Skattjakterna går att göra för både mindre och större grupper, är man många barn är det en bra idé att dela upp dem i mindre lag så att alla får tillfälle att vara med att lösa utmaningarna. När man köper en skattjakt får man förutom alla färdiga gåtor, utmaningar och ledtrådar också en guide med olika alternativa sätt att använda skattjakterna på - de går att använda i alla miljöer, utomhus och inomhus.

Fler roliga skattjakter, tipspromenader och andra barnkalasaktiviteter hittar du här>>

Skattjakter vi gärna rekommenderar för 7-årskalaset: