Mat till barnkalaset

Barnkalas med pirattema - så fixar du roligaste piratkalaset

Pirater och sjörövare är ett kul barnkalastema och ett av de mest populära. Det passar bra för alla åldrar från barnen som ser “Jake och piraterna” till de äldre som gillar “Pirates of the Caribbean”. Pirattema passar både killar och tjejer och det är relativt enkelt att klä ut sig – något som uppskattas av föräldrar till yngre barn! Här har vi samlat lite tips och roliga lekar till piratkalaset!

Piratkalas inbjudan

Vill du göra inbjudan själv kan du till exempel skicka den i form av en skattkarta. Gör i ordning papper som ser gamla ut genom att dra en tepåse över dem och försiktigt bränna kanterna. Rita en sattkarta och skriv inbjudan för hand på pappret. Rulla ihop och bind om ett snöre.

Vill du ha hjälp med inbjudan finns fina inbjudningskort att göra gratis i vår inbjudningskortsfixare. Där finns ett fint inbjudningskort till piratkalas! Du väljer layout, skriver in din egen text och skriver ut så många inbjudninger som du behöver.

Du hittar inbjudningskortsfixaren här>>

Piratkalas utklädnad

Att ha pirattema på kalaset är populärt därför finns också en hel del utklädningskläder att köpa. Man kan också ta vad man har hemma och fixa looken själv. För att se ut som en riktig pirat behövs en vit pösig skjorta (eller mammas blus), ett par svarta byxor – eller som Errol Flynn alltid hade – trikåer och shorts. En väst passar också bra. En snusnäsduk runt huvudet, ögonlapp och stort örhänge är måsten. En pirathatt är naturligtvis helt rätt. En krok istället för hand kan man enkelt göra med hjälp av papp och folie. Klä en knuten näve med folie, gör kroken av papp och klä även denna, nita ihop med häftapparat. En tygpapegoja fasttejpad på axeln gör piraten fulländad!

Piratkalas mat

Vad äter små pirater? Alla som sett Pippi på de sju haven vet ju att sjörövarkäk är stora köttbitar, grönsaker och frukt spetsade på ett sjörövarsvärd. En lite mer hanterbar variant på detta kan vara att göra läckra piratspett. Gör spett på trägrillpinnar med köttbullar, prinskorvar eller en lite starkare korv och / eller kasslerbitar och varva med bitar av röd paprika och färsk ananas. Servera med bitar av tortillabröd och texmex salsa, mango chutney, majs och cocktailtomater. Spetten är lika goda varma som kalla. Har man ett piratkalas utomhus, kan det vara en praktisk och kul variant att servera spetten i muggar med grönsaksstavar. Varje barn får en mugg och sätter sig på filtar på marken.

Fruktbål

Gör ett exotiskt fruktbål som för tankarna till karibiska öar. Blanda lika delar sockerdricka och exotisk juice i en stor skål. Skär carambole, apelsin, melon och ananas i bitar och lägg i skålen. Lägg i is strax innan servering. Servera med sugrör och en avbruten trägrillpinne med sjörövarvimpel (se dekorationer).

Piratkalas tårta

Gör en god tårta med sockerkaksbotten och ditt barns favoritfyllning. Täck med ett marsipantäcke i svart. Skär ut en ”jolly roger” (en piratflagga) i marsipan eller sugerpaste. Dekorera också ev. med godisdödskallar elelr färdigköpta piratdekorationer. Vill man inte ha tårta brukar små pirater tycka om en klassisk bananasplit! Dekorera med en godisdödskalle!

Piratkalas dekorationer

Det finns en hel massa kalasmaterial på temat pirater att köpa, allt från dukar och tallrikar till maskeraddräkter. Du kan också skapa piratstämning ganska enkelt utan att behöva köpa allt färdigt. Använd gärna färgerna vitt och svart. Vita och svarta ballonger tex. Kika i hyllan för presentpapper, där brukar man kunna hitta lite av varje, ett presentpapper kan fungera utmärkt som rolig engångsduk eller att klippa underlägg till varje tallrik av.

Vi bjuder på lite dekorationsmaterial till piratkalaset, att skriva ut och använda eller låta sig inspireras av!

Fyll i koden: KALASFINT i kassan så får du pynt till detektivkalaset gratis.

Här hittar du dekorationsmaterial till piratkalaset>>

Ett enkelt sätt att skapa piratstämning när man dukar och samtidigt ge barnen lite att pyssla med är våra bordstabletter med piratpyssel som fungerar som ett underlägg till varje plats!

Piratkalas lekar

En skattjakt är alltid rolig men på ett piratkalas är det nästan ett måste! Jaga skatter är ju liksom det som pirater gör! Vi har två olika piratskattjakter, Piratmysteriet där man hittar och löser gåtor och Skattjakt på de sju haven där man löser lite mer praktiska utmaningar och klistrar märken i piratskeppets loggbok. Båda skattjakterna finns anpassade för barn i åldern ca. 4-6 år och 7-10 år.

Se filmen om hur vi fixade piratkalas med Piratmysteriet>>

Andra roliga kalaslekar är tex ett quiz om pirater, piratbingobingo och “Sätt nyckeln i skattkistan” (istället för knorren på grisen). Dessa lekar till piratkalaset och annat roligt finns i vårt kalaslek paket med tema pirater. Här finns fem olika roliga lekar med allt material färdigat att skriva ut!

Även de lite äldre barnen kan gilla ett pirattema, då finns vår mobilskattjakt “Jakten på piratskatten”, där upp till tio lag kan tävla på tid om att hitta piratskatten. Barnen använder mobiler där de får en karta och löser gåtor.