4-årskalaset är ofta det första stora barnkalaset - för både 4-åringen och de vuxna som ska fixa. Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 4-årskalas!
Det är mycket man ska tänka på när man ska fixa barnkalas - vi hjälper med en checklista - 10 saker att tänka på när du ska fixa barnkalas!
Ett kalas utan lekar är som tårta utan grädde! Vi listar de allra bästa barnkalaslekarna och spännande skattjakter till kalaset.
GRATIS! Vi bjuder på dekorationsmaterial att pyssla själv till barnkalaset. Beställ, skriv ut och klipp och klistra! Välj mellan 4 olika teman.
Vad ska det stå på kalasinbjudan? Vi tipsar! Planerar ni ett temakalas kan du skriva ut våra färdiga inbjudningskort gratis.
INBJUDNINGSKORTSFIXAREN! Gör snabbt och enkelt egna, fina inbjudningskort till barnkalaset. Välj bland 21 fina kort, skriv in din text och få ett färdigt inbjudningskort att skriva ut omedelbums. Snabbt och enkelt!
Vad ska man bjuda på på barnkalaset? Vi har samlat bra förslag på kalasmat!
Så fixar du ett kalas med pirattema och skattjakt på de sju haven! Utklädning, mat, tårta och lekar...
Det perfekta kalaset för små prinsessor och prinsar! Här får du tipsen som gör prinesskalaset till en succé!
FILM! Se filmen om hur du fixar roligaste barnkalaset med en temaskattjakt!
Stor guide till alla grapevines skattjakter för barn & barnkalas. Jämför för vem, var, hur och hur länge - här finns alla svar...
barnkalas tema
Ditt betyg I snitt:3.5 (12 votes)

Barnkalas med tema - fixa roligaste barnkalaset!

Att ordna barnkalas är superkul! När det börjar närma sig födelsedag för ett barn därhemma, brukar önskemålen hagla och man kan lätt känna sig stressad över ytterligare en sak som ska fixas. Sätt dig ner och prata lite med födelsedagsbarnet och bestäm er tillsammans för en ambitionsnivå som passar båda. Kanske är det så enkelt att barnet säger att han eller hon helst vill ha ett barnkalas på leklandet eller fotbollsplanen med varmkorv - och du känner att tidsåtgång och ekonomi passar resten av familjen.

Har man en liten 4-åring som däremot säger att han eller hon vill ha piratkalas med skattjakt och sådant piratkäk som Pippi äter på de sju haven och en tårta i form av ett piratskepp är utmaningen lite större. Kanske kan du kompromissa lite vad gäller önskemålen - eller så bestämmer du dig för att "klart barnet ska ha sitt drömkalas" och tycker det är roligt att fixa. Ett barnkalas hemma oavsett tema, kan bli en betydligt billigare historia än i tex bowlinghallen och kanske ännu roligare om det innehåller något ingen gjort förut, det brukar dock kräva lite mer av arrangören. Men det kan också vara mycket enkelt, med saft och bullar på gräsmattan i parken, och roliga lekar. Barnkalas kan göras på massvis med olika sätt och det är inte alltid det dyraste eller det mest välplanerade som blir det roligaste. Och kom ihåg, det är du som sätter ambitionsnivån och huvudsaken är att det blir roligt för barnen, inte att andra föräldrar blir imponerade av dina cupcakes…

Barnkalas med tema

Att ha ett tema på barnkalaset brukar vara kul och det gör det också unikt. Många gånger kan det vara enklare att fixa ett barnkalas med tema för att man då har något som knyter ihop inbjudningar, mat, dekorationer och barnkalas lekar. Till ett temakalas hör också ofta utklädning, det kräver lite av de andra föräldrarna, men barnen brukar tycka det är superkul - och kalaset blir så mycket mer speciellt.

Vad ska man då välja för barnkalas tema? Börja med att fråga födelsedagsbarnet - så får du säkert ett svar hämtat från barnets favoritlekar på förskolan eller i skolan eller från favoritbarnprogrammet eller bästa boken. Klassiska barnkalasteman är pirater, superhjältar och prinsessor. Men kan också vara dinosaurier, djungeläventyr, upptäcktsresanden, detektiver, monster eller Barbie, Blixten McQueen, Superman, Pippi eller Bamse. Bara ditt barns fantasi sätter gränserna - och vi vet ju alla att de oftast inte är snäva...

Temakalastips

För en hel del teman har vi samlat tips för hur du enkelt fixar barnkalaset med inbjudningskort, barnkalas mat, kalaslekar och mycket annat. Läs de detaljerade tipsen för varje kalas. Vi tipsar också om roliga färdiga skattjakter och kalaslekpaket för varje tema!

barnkalas pirat

Piratkalas

Ett barnkalas med pirattema är en klassiker. Det är enkel för både pojkar och flickor att klä ut sig - alla har någon typ av bild av hur en pirat ser ut. Det är enkelt att fixa dekorationer och aktiviteter och barnkalaslekar är det ju inget att fundera på - på ett piratkalas måste det så klart vara skattjakt! Låt barnen ge sig ut på de sju haven och vara pirater och sjörövare för en dag!

Läs mer om hur du fixar piratkalaset här>>

Skattjakt på de sju haven till piratkalaset>>

Paket med 5 färdiga kalaslekar till piratkalaset>>

Prinsesskalas

För alla små flickor med prinsessdrömmar ska det vara barnkalas med mycket rosa tyll, kronor och glitter. Ett barnkalas med prinsesstema brukar ofta vara ett va de första kalasen för småtjejer.

Så här fixar du det finaste prinsesskalaset>>

Prinsessmysteriet - rolig skattjakt till prinsesskalaset>>

Sagoskattjakt för prinsessor & riddare>>

Paket med 5 färdiga kalaslekar med tema prinsessor & riddare>>

Djungelfest eller safarikalas

Ett barnkalas med djungeltema är superkul i de flesta åldrar. Djur och äventyr i kul kombination är ett perfekt kalastema och alla barn kan få tillfälle att klä ut sig till sitt favoritdjur, från tiger till fjäril.

Tips till djungelkalaset>>

Djungelmysteriet - spännande skattjakt i djungeln>>

Pippikalas

Pippi Långstrump är och förblir barnen favorit i generation efter generation. Är Pippi en favorit hemma hos er så ska det naturligtvis ordnas barnkalas i Villa Villekulla!

Tips för att ordna kalas i Villa Villekulla>>

Tipspromenad om barnboksfigurer>>

Dinosauriekalas

Dinosaurier fortsätter att fascinera och barnen brukar tycka att det är väldigt kul med dinos:ar. Till dinosauriekalaset behövs det så klart lite fantasi och inlevelseförmåga, då man ska förflytta sig i tid och rum - men det brukar inte vara något större problem för uppfinningsrika barn!

Dinosauriemysteriet: Naturligtvis går även dinosaurierna på skattjakt>>

Cirkuskalas

Cirkusens värld är omgiven av mystik och äventyr och ett perfekt tema för kalaset där man kan inkludera en hel massa skojiga lekar och kanske till och med hyra n en trollkarl!
Tips för att ordna cirkuskalas>>

Cirkusmysteriet - roligt äventyr där barnen får hjälpa lejontämjaren att hitta de försvunna nycklarna till lejonburen>>

barnkalas frost

Kalas för alla små superhjältar

Superhjältar är ännu ett riktigt klassiskt tema för barnkalaset. Alla barn, både tjejer och killar brukar gilla att klä ut sig till superhjälte och är det någon tjej som tvekar finns det ju både prinsessor och feér med superkrafter - elelr någon annan figur man kan hitta på för dagen. Det är barnens fantasi och inlevelseförmåga som ska få styra!

Så fixar du ett kul superhjältekalas, här finns också roliga "action-splashar att skriva ut och dekorera med>>

Superhjältemysteriet - skattjakt för superhjältekalaset>>

Frostkalas

Elsa och Anna, prinsessorna av Arendal och deras vänner renen Sven och snögubben Olof som gillar varma kramar har blivit omåttligt populära och ett "Frost-kalas" står högt på mångas önskelista. Fixa ett Frostkalas med vinteriga dekorationer, glasslott och en skattjakt - gärna i snö om årstiden och vädret tillåter!

Så här fixade Kalasmamman ett Frost-kalas>>

Ismysteriet - skattjakt med isprinsesstema>>

Detektivkalas eller mysteriekalas

Barn älskar mysterier! Ett mysteriekalas eller detektivkalas är ett roligt tema som passar bra när man kanske redan har klarat av pirater, prinsessor och superhjältar. Vår bloggare kalasmamman fixade mysteriekalas med hemlig mat i låda och så klart ett mysterium för barnen att lösa!

Här hittar du tips från vår bloggare som fixade mysteriekalas för ett gäng 6-åringar>>

4 roliga mysterier till mysterie- eller detektivkalaset:
Detektivmysteriet: Boven Skuggan härjar i Småköping>>

Mysteriet på museet: Barnen måste rädda den egyptiska utställningen>>


Skogsmysteriet - mysterium som passar perfekt på sommaren - bara utomhus med karta>>

Hotellmysteriet - tjuvjakt på hotellet som slutar med att man med ledtrådar ska lista ut vem som är tjuven!>>

Undervattenskalas

Barnen fascineras av världen under vattenytan och ispireras av Den Lilla Sjöjungfrun och Nemo. Önskar sig ditt barn ett undervattenskalas är det dags att använda fanasin! Smycka med färgglada fiskar, bjud på fish & chips och fixa en klassisk fiskdamm.

Barnkalasmamman fixade undervattenskalas - läs kalastipsen här>>

Undervattensmysteriet - skattjakt under ytan>>

Monsterkalas eller spökkalas

Små, gulliga monster med huggtänder eller riktigt läskiga monster? Ett barnkalas med monstertema kan passa både stora och små - men se till att det inte blir för läskigt. Det är kul att klä ut sig men det ska ju inte vara riktigt så bra att någon blir rädd på riktigt.

Tips till monsterkalaset>>

Spökmysteriet - skattjakt i Ödehuset>>

halloweenfest

Halloweenfest!

Ska man ha kalas i oktober-november passar det perfekt med en Halloweenfest eller ett barnkalas med tema spöken, häxor och monster! Halloween har blivit allt större hos oss och det är kul att lysa upp hösten med oranga pumpor, bus och godis! Hos oss på grapevine finns en hel Halloweenguide med tips inför Halloweenfesten elelr barnkalaset med Halloweentema.

I vår Halloweenguide hittar du massvis med tips för Halloweenfesten och roliga skattjakter & festlekar>>

Julfest!

Fyller man år strax innan kul kan det ju passa bra att ha barnkalas med jultema. Gör allt det där juliga som är så mysigt, låt barnen göra julpyssel, bjud på julgott, sjung julsånger och mys! En kul idé är att limma ihop några pepparkakshus och låta barnen i mindre grupper dekorera varsitt pepparkakshus med strössel, godis och glasyr. En rolig aktivitet som engagerar! Man kan sedan dra lott om vem som får ta med sig de färdiga husen hem - så slipper du själv ha en hel liten pepparkaksstad.

Här hittar du tips om hur du ordnar julfest för barnen>>

Skattjakt: Tomtarnas julmysterium>>

Påskkalas!

Är födelsedagsbarnet född på våren och påsken är nära kan det vara roligt att ha barnkalas med påsktema. Påskpyssla, måla ägg och ordna äggjakt!

Kalasmammans tips till påskfesten>>

Här hittar du massvis med tips om roliga påskpyssel och äggjakt>>

Färdig äggjakt med gåtor och utmaningar för barnen>>

Sommarkalas!

Har födelsedagsbarnet en sådan tur att han eller hon firar födelsedag på sommaren kan det bli ett härligt barnkalas utomhus och då är det också enklare att bjuda fler kompisar. Bjud på picknick i parken, det blir både mysigt och enkelt. Servera mat som går bra att äta med händerna, sittande på filtar i gräset.

Sommarmysteriet: En somrig, härlig skattjakt>>

Fotbollskalas!

För den som har fotboll som stort intresse så blir det så klart fotbollskalas. Håll till på fotbollsplanen och lek olika boll-lekar. Tänk dock på att alla kanske inte är lika intresserade av fotboll eller lika duktiga som de som tränar, så variera gärna lekarna lite och blanda lagen så att ingen behöver känna sig utanför.

Tips till fotbollskalaset>>

Hästfest!

För den hästtokige är en hästfest ett självklart val till barnkalaset eller festen för de lite äldre barnen. Kan man hålla till i stallet är det så klart ett plus, och om man dessutom kan få ordna med lite turridning för barnen blir kalaset alldeles säkert en succé. Men även om man inta har tillgång till stall och hästar kan man ordna barnkalas med hästtema!

Så fixar du en rolig hästfest>>

Färdiga barnkalaslekar

Vi på grapevine tar fram färdiga festlekar och roliga aktiviteter - och något av det roligaste som finns är barnkalas! Hos oss hittar du massvis med olika skattjakter på olika teman, alla med en rolig historia och ett mysterium för barnen att lösa med hjälp av ledtrådar och kluriga gåtor och utmaningar. I våra paket får du allt som behövs, du beställer, betala och får filen levererad omedelbart med e-mail. Du skriver sedan ut allt som du behöver för att mycket enkelt fixa den roligaste barnkalasleken! Enkelt för dig - buskul för barnen!

Här hittar du alla våra barnkalaslekar, skattjakter och annat kul för barnen>>