Julpyssel

Julfest för barnen!

Julen är mysandet och pysslandets högtid! Har du små barn är det buskul att ordna lite julmys för barnen och deras kompisar. Här har vi samlat några tips om hur du ordnar barnens egen lilla julfest. Bjud in några kompisar till julmys en eftermiddag i december. Runt två-tre timmar brukar bli en lagom lång fest för de yngre.

Mat & dryck

Bjud på lite julplockmat med små spett med köttbullar och prinskorvar och små snittar av kavring med leverpastej, rödbetor och cornichons. Lägg till ett fat med skuren frukt och clementinklyftor, pepparkakor och lussekatter. Att dricka till blir det så klart julmust.
Här hittar du fler idéer på enkel mat till decembers fester>>

Pyssel

Dekorera pepparkakshus och pepparkakor

Låt barnen dekorera ett (eller flera) pepparkakshus! Vill du göra det enkelt för dig köper du färdiga. Har du små barn på julfesten kan det vara bra att limma ihop husen innan festen med smält socker eftersom detta blir mycket varmt och själv ihopsättandet behöver gå ganska fort. Låt barnen sedan dekorera med glasyr och olika sorters godis. Ge också kanske barnen varsin stor pepparkaka att dekorera och ta med hem!

Julapelsiner

Inget doftar så juligt som apelsiner med kryddnejlikor i. Ge barnen varsin apelsin och låt dem sticka i kryddnejlikor, hjälp till att knyta röda band runt för upphägning – det blir också ett fint pynt att ta med hem.

Klipp snöflingor

Använd vita papper. Gör gärna några runda maller till barnen att rita efter och låt dem klippa ut rundlar. För de mindre barnen klipper du kanske själv ut runda papper. Pappren viks sedan på diagonalen och sedan i mindre och mindre “tårtbitar”, låt sedan barnen klippa ut mönster, när de viker upp pappret blir det en fin snöflinga – och ingen är den andra lik!
Här finns tips på fler klassiska julpyssel att göra tillsammans med barnen>>

Lekar

Långdans

Sjung jullåtar och dansa kring granen, om du redan tagit in den, annars ordna långdans genom hela huset!
Här har vi samlat några klassiska sånger för dans kring granen i en spellista>>

Skattjakt

Fixa en rolig skattjakt! Gör den själv med ledtrådar, eller om tiden tryter, använd en av Grapevines färdiga skattjakter!

Julens roligaste skattjakt är “Julmysteriet” där barnen behöver hjälpa den slarviga nissen Ture!
Julmysteriet finns för barn i åldern 4-6 år och ca. 7-10 år.
Läs mer om Julmysteriet för 4-6 år>>
Läs mer om Julmysteriet för 7-10 år>>

Låt släktens barn eller hela familjen smälta julbordet med en superkul mobilskattjakt. Eller låt klassens barn tävla mot varandra i lag på tid! Juljakten kan göras var som helst – du bestämmer själv vart. Hitta på karta och lös de 11 roliga, juliga gåtorna! Passar för barn i blandade åldrar, ca 6-12 år
Läs mer om mobilskattjakten “Juljakten” här>>
Har ni snö kan det vara kul att ordna en enkel vintrig skattjakt utomhus>>

Tipspromenad

En bra julfestlek – en tipspromenad med det lilla extra – till den större barngruppen är “Julklappsjakten” som har frågor och gåtor som man sätter upp utomhus eller inomhus, barnen ska hitta svaret på frågorna och då får fram bokstäver som till sist bildar ett ord – vad tomten har i julklappen! Alla frågor handlar så klart på ett eller annat sätt om julen! Superenkelt att fixa och genomföra, oavsett antalet barn! “Julklappsjakten finns i en neklare variant med 12 frågor till de yngre barnen, ca 4-6 år och en lite knepigare variant för de äldre barnen från 7 år och uppåt.
Läs mer om Julklappsjakten för de yngre barnen här>>
Läs mer om “Julklappsjakten” för 7+ år här>>

Alla på en stol

Ställ lika många stolar som barn i en ring med ryggarna mot varandra. Spela julmusik, använd gärna spellistan för dans kring granen. Barnen dansar runt stolarna och när musiken tystnar ska man sätta sig på en stol. När musiken startar igen, tar du bort en stol. Nästa gång musiken tystnar får två barn samsas på en stol osv. I den här leken åker ingen ut utan det handlar istället för barnen om att samarbeta och samsas – och slutresultatet blir ett härligt fototillfälle!

Sjung julsånger

Vill du avsluta med en lugnare aktivitet är det ju alltid mysigt att sjunga julsånger tillsammans.
Här kan du skriva ut texterna till en hel massa julsånger>>

Eller gör ett mysigt julmusikquiz för barnen, spela musik från spellistan, sjung med i sångerna och svara på följdfrågor på ett stort fint svarsblad i
Barnens julsångsquiz>>

Mer julfest!

Här hittar du tips på några mysiga och enkla julfester att ordna i december; adventsfika med julsmörgåsar, grötgille, ett klassiskt glöggmingel eller varför inte en lussevaka med italiensk buffé?
Läs mer här>>

Här har vi samlat lite tips och idéer inför glöggfesten: recept på hemgjort glögg, tillbehör och tilltugg.
Läs mer här>>