Pumpor hör Halloween till! Vi berättar det du inte visste om Halloween pumpan, vad det gentligen har med Halloween att göra, hur man gör pumpalyktor och goda recept med pumpa.
Så fixar du en komplett Halloweenbuffé - spökpizza, falukorvsmonster, chokladbollsspindlar, marshmallowsspöken och häxbrygd med fladdermuslortar och mycket mer mums!
Lys upp höstmörkret med en Halloweenfest - höstens roligaste för både barn och vuxna! Vi har samlat alla våra tips för den roligaste festen!
På Halloween ska man klä ut sig! Här får du tips om både roliga och söta Halloweenkostymer för de små och lite läskigare för de större...
Halloweenfesten ska så klart förgyllas med roliga festlekar! Vi tipsar om de bästa lekarna till Halloweenfesten - både för barn och vuxna.
Skapa rätta stämningen på Halloweenfesten med musik och ljudeffekter! Vi har gjort färdiga spellistor till Halloweenfesten - en till barnens Halloweenfest och en till de vuxnas.
En middag gästerna garanterat aldrig glömmer! Låt dem alla vara med och spela avgörande roller i ett mysterium med mord eller låt dem med logik och slutledningsförmåga lösa en spännande mordgåta.
Skrämmande, läcker mat måste det vara på Halloweenfesten! Vi delar med oss av våra favoritrecept.
halloween pynt dekorationer gratis
Ditt betyg I snitt:4.3 (4 votes)

Halloween pynt och Halloween dekorationer

För att få den riktiga Halloweenstämningen måste man så klart ha lite Halloweenpynt och dekorationer. Det mest klassiska Halloweenpyntet är så klart en Halloweenlykta gjord av en pumpa, en så kallad Jack O'Lantern (undrar du var namnet kommer ifrån, läs längre ner). Annat Halloweenpynt är så klart läskiga saker som spindlar, spindelnät och skelett och massvis med ljus behövs för att lysa upp höstmörkret. Här tipsar vi om lite Halloweenpynt och naturligtvis berättar vi hur du gör en pumpalykta.
Halloweenpyssel – Skriv ut massvis med Halloweenstämning!
Vi har satt ihop ett kit med Halloweenstämning! Här finns kort och etiketter att använda som inbjudningskort, placeringskort eller på godispåsar och gå-bort-presenter. Här finns fladdermöss att dekorera med på fönster, kakor eller sugrör. Och här finns dessutom 3 roliga små spel. Halloween-godis-bingo med 12 bingobrickor, Memory och Kims spel. Spelen är kul för hela familjen, eller som extra lekar på barnens Halloweenfest. Det är kul att själv pyssla ihop dem på höstlovet!
Ladda hem & skriv ut gratis!
Vi bjuder på vårt härliga Halloweenkit! Beställ det som vanligt på grapevine.nu och skriv in rabattkoden HALLOWEENGODIS när du kommer till kassan (i fältet för rabattkod). Ladda hem och pyssla loss!
Beställ Halloweenkitet här>>

På vår blogg firafest.se hittar du massvis med mer tips till Halloween:
Halloween: Pyssel, pumpor, pynt och mordgåtor! Här finns mer pynt och pysseltips till Halloween>>
Duka med halloweenpyssel till barnen! Skriv ut en gratis bordstablett med rabattkod här>>
Läskigt god mat till Halloween - här finns kul tips på rolig mat till halloweenfesten>>
halloween pumpa

Halloween pumpa - så gör du en pumpalykta:

1. Ta en stor, fast pumpa utan märken. Skär ett stjärnformat lock i toppen på pumpan. Vinkla kniven mot mitten så att lockets är större i ovankant, detta hindrar locket från att falla in om pumpan krymper.
2. Gröp ur pumpans innanmäte (och spara till pumpapaj och rostade pumpakärnor!). Gör en fördjupning i botten för ett ljus.
3. Skär ut munnen, var noga med att skära den ovanför där pumpan rundas av mot botten, annars finns risk för att pumpan kollapsar. Skär sedan ut näsan och ögonen. Det kan vara bra att rita på pumpan med en penna innan man börjar skärna då är det lite enklare. Du kan också skära ut andra former än ett ansikte - använd din fantasi.
4. Ta ett kort, kraftigt ljus eller värmeljus och placera det i pumpan. Sätt på locket och akta dig för spökena! OBS! Lämna aldrig en brinnande pumpa utan tillsyn!

Rostade pumpakärnor

Ta vara på pumpakärnorna när du har gjort din lykta. Rensa kärnorna från fruktkött, skölj och torka. Rosta dem i olja i stekpannan på medelstark värme i ca 20 min eller i olja i en långpanna i ugnen i 275 grader - håll ögonen på ugnen, det här går fort! Rör om då och då så att de inte bränns vid. Låt de rostade kärnorna rinna av på hushållspapper och salta lätt - Servera som snacks!

3 x små Halloween-lyktor

Köp små pumpor i olika färger och fasoner. Skär ett runt hål i toppen på pumpan, lagom stort för ett värmeljus. Gröp ur och sätt i ljus. Dekorera bordet med massvis med små pumpalyktor.

Ett annat alternativ till små bordslyktor är att göra klassiska Jack O'Lanterns av paprikor. Köp stora röda och oranga paprikor. Skär av toppen i sicksack till ett lock. Gröp ur. Skär ut ögon, näsa och mun.

Spara använda glasburkar i olika storlekar och tvätta och torka dem. Använd silkespapper i olika färger. Klipp ut figurer i silkespapper och klistra på burkarna. Använd schabloner eller rita för hand. Tex pumpor, häxor, katter eller fladdermöss. Klistrar du ett silkespapper i en färg bakom ett annat kan du få lyktan att lysa fint i flera färger.

halloweenpyssel

Fina Halloweenetiketter till häxbrygd, spindelmust, trollgrogg och pumpapunch!

Gör Halloweendukningen extra kul med flaskor med läskigt innehåll, som Draculas blodbål eller häxbrygd! Här får du etiketterna till flaskorna, de finns i två storlekar så att de passar både vinflaskorna och de mindre läskflaskorna. Till etiketterna finns också placeringskort och / eller servettringar. Allt skriver du ut själv!
Halloweenetiketterna bjuder vi på!
Använd koden: HÄXBRYGD i kundvagnen så får du etiketterna helt gratis.
Beställ Halloween etiketterna här>>

Mer om Halloween

Halloweenfest | Halloween recept | Halloweenbuffé | Halloween kostymer | Halloween pynt | Halloween lekar | Halloweenmusik

Halloween pumpa - och så till den stora frågan: Vad har pumpor med Halloween att göra? Svaret finns i historien om den otursamme figuren Jack!

Enligt en irländsk folksaga fanns det en gång en man som hette Jack, som var känd för sin dryckenskap och sitt häftiga temprament. En Alla helgona afton blev Jack väldigt berusad på puben han brukade besöka. Han blev så berusad att hans liv var i fara och när han närmade sig döden dök Djävulen upp för att ta sig an hans själ. Jack, som gärna ville leva vidare, bönade och bad Djävulen att låta honom få en endaste drink till innan han dog. Djävulen gick med på detta. Jack hade druckit upp alla sina pengar och frågade Djävulen om han hade något emot att tillfälligt anta formen av ett mynt så att Jack kunde betala för drinken, efter det att Jack hade betalat kunde ju Djävulen bli sig själv igen. Hjälpsam som Djävulen tydligen var gick han med på att göra som Jack bad och förvandlade sig till ett mynt. Jack tog genast myntet och stoppade det i sin plånbok som han noga stängde med ett korsformat lås. Djävulen som nu var instängd i och med korset på låset skrek och beordrade Jack att släppa honom. Jack lovade att släppa ut Djävulen om han i sin tur lovade att inte besvära Jack igen under ett helt år. Djävulen gick med på Jacks villkor. Jack som nu insåg att han hade fått en ny start i livet bättrade sig och var under en tid snäll mot sina barn och sin fru, började gå i kyrkan och gav till och med pengar till välgörenhet. Men så småningom började Jack leva sitt gamla liv igen.

Nästa Alla helgona afton när Jack var på väg hem från puben dök Djävulen upp igen och krävde att Jack nu skulle följa med honom. Jack, som fortfarande inte var alltför ivrig att lämna jordelivet, distraherade Djävulen genom att övertyga honom om att han skulle plocka ett läckert äpple i ett äppelträd i närheten. Jack hjälpte till och med Djävulen upp i trädet och skar sedan snabbt ett kors i trädets stam. Återigen var Djävulen lurad och hindrad av korset satt han fast uppe i trädet. Djävulen erbjöd Jack tio års lugn och ro mot sin frigivning men Jack envisades med att Djävulen aldrig mer skulle besvära honom. Djävulen visade sig återigen vara foglig och gick med på detta och släpptes.

Nästan ett år senare klarade Jacks kropp inte längre av hans osunda leverne och Jack dog. När Jack knackade på himlens port fick han veta att på grund av det liv han levt kunde han under inga omständigheter släppas in i himlen. Då försökte Jack få tillträde till helvetet istället men Djävulen som fortfarande surade för att Jack lurat honom flera gånger, vägrade släppa in Jack. Men snäll som Djävulen ändå var slängde han till Jack ett glödande kol för att han skulle kunna hitta i det eviga mörkret. Jack stoppade kolet i en urkarvad kålrot och det blev känt som en Jack O'Lantern! Och om du tittar efter noga på Alla Helgons Dag kan du fortfarande se ett ljus från Jacks låga där han för evigt irrar runt i jakten på ett hem.

Nu tänker du kanske, det var ju en intressant historia men var kommer pumporna in i bilden? Jo, i den irländska traditionen brukade man göra lyktor av kålrötter eller betor och på Alla Helgons Dag representerade de de dödas själar. Men när irländarna emigrerade till Amerika hade de svårt att hitta kålrötter att göra lyktor av, däremot fann de ett överflöd av pumpor som fungerade bra som substitut. Allt sedan dess kan man inte fira Halloween utan en Halloween pumpa!