Barnkalas

Barnkalas - så fixar du roligaste kalaset!

Här nedan hittar du en snabb checklista – 10 saker att tänka på när du ska fixa barnkalas! Här hittar du också länkar till våra andra sidor med tips inför barnkalaset – inbjudningskort att skriva ut, massvis med tips för olika temakalas, tips för mat, dryck och tårta och naturligtvis barnkalaslekarna som gör kalaset riktigt roligt! Barnkalasen skiljer sig så klart åt en del beroende på barnens ålder, specifika tips och råd om de olika kalasen hittar du i vår festguide under 4-årskalas, 5- årskalas och så vidare.

10 tips för barnkalaset

1. Inbjudan

Var tydlig i barnkalas inbjudan, det underlättar för de bjudna barnens föräldrar och för dig. Frågorna blir färre och det hela avlöper smidigare. Sätt både en start- och en sluttid för kalaset. Ska ni vara inomhus eller utomhus, behövs särskilda kläder? Berätta om du bjuder på mat, då kan föräldrarna planera med övriga måltider. Har kalaset ett tema, berätta och bjud in i tid så att eventuell utklädning kan förberedas – det är alltid kul. Bjuder du tex barnets kompisar på förskolan, tänk på att alla föräldrar kanske inte vet var du bor och hur de får tag i dig om ni inte känner varandra så väl, så var också tydlig med adress, osa-datum och dina kontaktuppgifter.

Läs mer om vad det ska stå på inbjudningskortet och få idéer om du vill göra egna inbjudningskort>>

Inbjudningskortsfixaren! I vår inbjudningskortsfixare gör du snabbt, enkelt och gratis fina inbjudningskort med din egen text. Fixa och skriv ut på några minuter. 21 fina banrkalasinbjudningskort att välja bland>>

2. Vem ska man bjuda?

En känslig fråga kan vara vem som ska bjudas, och vem som inte blir bjuden, tex bland kompisarna på förskolan eller skolan. Bjuder du alla i gruppen / klassen brukar de gå bra att lämna inbjudan på förskolan eller skolan, men kolla alltid detta med personalen först. Bjuder du inte alla, kontakta föräldrarna direkt och försök att undvika att prata om kalaset framför andra barn.

3. Hur länge?

2-3 timmar brukar vara lagom för ett barnkalas. Det blir inte roligare för att det är längre, kanske tvärt om, om barnen hinner bli trötta.

4. Hur många?

Anpassa antalet barn efter det utrymme du har. Har du inte så mycket plats inne, går det också utmärkt att ha kalas ute, i trädgården, på gården, i parken eller på lekplatsen. Var bara tydlig med att barnen ska ha kläder efter väder. Skulle det regna, ta det med ett skratt – barnen tycker säkert det är jättekul att hoppa i vattenpölarna. När du väljer plats för kalaset, glöm inte att tillgång till toalett inom rimligt avstånd är viktigt. Du vill inte behöva springa rundor och kissa med 20 barn som dricker en massa saft, då hinner du knappast organisera något annat. Fler riktigt bra tips inför barnkalaset hittar här hos firafest.se

5. Planering & Temakalas

Planera väl. Ett kalas med planerade barnkalas aktiviteter brukar ofta bli mindre stökigt än ett oplanerat med “fri lek”. Dessutom blir det kanske också roligare och mer minnesvärt. Tema på kalaset är kul, det går inte att komma ifrån.

Man kan ha vilket tema som helst – och naturligtvis ska det vara födelsedagsbarnet som väljer! Ett tema kan skapas med ganska enkla medel och behöver inte kosta mer, bara tänk till lite grann. Satsa på utklädnad, lekar och mat som passar temat. Populära teman är barnens favoritfigurer, allt från Frost och Batman till Pippi Långstrump, pirater, prinsessor, djugel och djur, cirkus eller superhjältar – bara fantasin sätter gränserna.

Läs mer om temakalas här och få tips om hur du fixar kalas med olika populära teman >>

Fler roliga temakalastips och mycket mer hittar du också på Kalasmammans blogg Barnkalasbus>>

6. Med eller utan föräldrar?

Är barnen mindre kan det fungera bättre om föräldrarna är kvar på kalaset och vissa barn vill kanske inte bli lämnade i en främmande miljö och med nya kompisar. Förbered då också något för föräldrarna, de är ju inte de som är på kalas i första hand, men en kopp kaffe och lite tårta även till dem är ju trevligt. Ta dessutom vara på den “resurs” du har i de andra föräldrarna, kalaset blir roligare även för dem om de kan vara med och hjälpa till med aktiviteter och annat.

7. Mat & dryck

Det är alltid bra att bjuda på något att äta på kalaset, äter barnen först lite “riktig” mat blir det mindre tårta och godis, och sammanlagt lite mindre socker. Men lägg lagom med energi på maten, och gör något som är enkelt att äta. Barnen i sällskap med sina kompisar på kalas, kommer inte att sitta stilla så länge. Undvik kladdig mat, så blir städningen efter kalaset enklare. Gör tex ett spett med köttbullar, prinskorvar och grönsaker med grönsaksstavar och servera i en pappersmugg med en servett. Fungerar perfekt att äta sittande på en filt om man är utomhus, eller på golvet i lekrummet inne. Du sparar dessutom in på de dyra pappertallrikarna och andra tillbehör med temamotiv. Annan bra kalasmat är pizzabullar (se recept nedan) eller kanske en klassiker som korv med bröd och lite goda tillbehör. Ett bål med juice, lite fruktsoda och fruktbitar är riktigt festlig kalasdricka. Mer inspiration till barnkalas hittar du på vår pinterestsida om Barnkalas Inspiration

8. Tårtan

Tårta i fina motiv som passar kalasets tema är naturligtvis jättekul. Vill du täcka din barnkalas tårta med ett marsipantäcke finns marsipan i olika färger att köpa. Som nybörjare kan det dock vara ganska svårt att kavla ut marsipan tunt och få täcket att hänga ihop. Den ambitiösa köper en specialkavel i metall som gör det enklare, den som vill ta en genväg anpassar sitt färgval till de färdigutkavlade marsipantäcken som finns att köpa i livsmedelsbutiken. Ett annat populärt och relativt enkelt alternativ är att göra en egen glasstårta. Med fyrkantiga glassblock, maränger, chokladsås, kex och godis, kan man bygga nästan vad som helst – ett slott med torn, en bil, ett tåg.

Här får du fler tips om mat, dryck & tårta till barnkalaset>>

9. Godispåsen

Det är svårt att ordna kalas utan den obligatoriska godispåsen, de flesta barn kommer helt enkelt inte tycka att en frukt i slutet av en spännande skattjakt är ett fullgott alternativ. Men tänk på att godispåsen inte behöver vara fylld till bredden. En tablettask och en klubba räcker gott, det är att man får godis, inte hur mycket man får, som ofta är i fokus för barnen. Man kan också göra något lite roligare och aningen nyttigare, om man gör eget godis, och tex ger varje barn en strut med karamellpopcorn (recept på sidan med kalasmat).

10. Lekar till barnkalas

Tänk efter noga när du väljer barnkalas lekar och ta hänsyn till barnens ålder. Ha hellre lekar som inkluderar än exkluderar, undvik barnkalas lekar där man “åker ut”. Även de lite äldre barnen kan tycka att det är jobbigt. Och tänk på att huvudsaken med barnkalas aktiviteter och lekar är inte att de genomförs till punkt och pricka som de var tänkta, utan att barnen har kul! Är det något som inte riktigt funkar som du tänkt dig gå vidare till nästa grej.

En skattjakt av något slag är nog den absolut roligaste barnkalasleken, det funkar både till barnkalas hemma och barnkalas utomhus. Ett sätt att göra det på är att helt enkelt själv rita en skattkarta med skatten utmärkt och kanske också några andra stationer på vägen där man hittar på utmaningar eller gåtor att lösa. Vill du få rätt känsla på en skattkarta ta till det gamla beprövade knepet att skrynkla till den lite, dra en tepåse över pappret och bränn kanterna försiktigt med en tändare.

Läs mer om barnkalaslekar här>>

Vi på grapevine tar fram färdiga festlekar och roliga aktiviteter – och något av det roligaste som finns är barnkalas! Hos oss hittar du massvis med olika skattjakter på olika teman, alla med en rolig historia och ett mysterium för barnen att lösa med hjälp av ledtrådar och kluriga gåtor och utmaningar. I våra paket får du allt som behövs, du beställer, betala och får filen levererad omedlebart med e-mail. Du skriver sedan ut allt som du behöver för att mycket enkelt fixa den roligaste barnkalasleken! Enkelt för dig – buskul för barnen!

De flesta skattjakter kan genomföras både inomhus och utomhus och finns i två olika svårighetsnivåer, för barn i åldern 4-6 år och för barn ca. 7-10 år.

Vi arrangerade ett barnkalas med pirattema och spelade in en film om kalaset se den här.

För de lite äldre barnen har vi colla mobilskattjakter som genomförs utomhus, var som helst – arrangören bestämmer själv rutten och barnen genomför sedan skattjakten med karta och gåtor i mobilen!

Här hittar du alla mobilskattjakter>>

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Det stora skogsäventyret 10-13 år

  skattjakt i skogen
  skattjakt i skogen
  0 out of 5

  Skattjakt: Det stora skogsäventyret 10-13 år

  NYHET! SKATTJAKT I SKOGEN!
  Superrolig skattjakt i skogen eller parken. Nio kluriga gåtor måste lösas under äventyrets gång för att till sist nå fram till skatten!

  179 kr ink. moms

  NYHET! SKATTJAKT I SKOGEN! Superrolig skattjakt i skogen eller parken. Nio kluriga gåtor måste lösas under äventyrets gång för att till sist nå fram till skatten!

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Vintermysteriet 4-6 år

  skattjakt vinter
  skattjakt vinter
  0 out of 5

  Skattjakt: Vintermysteriet 4-6 år

  SKATTJAKT UTOMHUS PÅ VINTERN!
  Fixa barnkalaset utomhus på vintern med ett härligt vintermysterium att lösa. Barnen måste hjälpa kung Frost att hitta de sex…

  169 kr ink. moms

  SKATTJAKT UTOMHUS PÅ VINTERN! Fixa barnkalaset utomhus på vintern med ett härligt vintermysterium att lösa. Barnen måste hjälpa kung Frost att hitta de sex…

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Ismysteriet 7-10 år

  barnkalas frost
  barnkalas frost
  0 out of 5

  Skattjakt: Ismysteriet 7-10 år

  Ett härligt äventyr tillsammans med isprinsessan Arabella, pingvinen Puck och älgen Ola! Barnen måste hjälpa isprinsessan att rädda den årliga snöfesten! Skattjakten kan utföras inne eller ute, hemma…

  169 kr ink. moms

  Ett härligt äventyr tillsammans med isprinsessan Arabella, pingvinen Puck och älgen Ola! Barnen måste hjälpa isprinsessan att rädda den årliga snöfesten! Skattjakten kan utföras inne eller ute, hemma…

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt utomhus - VINTER

  skattjakt utomhus
  skattjakt utomhus
  0 out of 5

  Skattjakt utomhus – VINTER

  En enkel skattjakt utomhus när det är vinter och snö! Med 24 färdiga ledtrådar och lite enkel rekvisita fixar du en kul skattjakt på bara 5 minuter! Skattjakten fungerar i trädgården, på gården eller…

  129 kr ink. moms

  En enkel skattjakt utomhus när det är vinter och snö! Med 24 färdiga ledtrådar och lite enkel rekvisita fixar du en kul skattjakt på bara 5 minuter! Skattjakten fungerar i trädgården, på gården eller…

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Detektivmysteriet 4-6 år

  detektiv skattjakt
  detektiv skattjakt
  0 out of 5

  Skattjakt: Detektivmysteriet 4-6 år

  Alla barn vill vara detektiver! Perfekt skattjakt till alla barnkalas. I Småköping försvinner värdefulla böcker från biblioteket och det har utlysts en belöning till dem som hittar böckerna. Barnen…

  169 kr ink. moms

  Alla barn vill vara detektiver! Perfekt skattjakt till alla barnkalas. I Småköping försvinner värdefulla böcker från biblioteket och det har utlysts en belöning till dem som hittar böckerna. Barnen…

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Dinosauriemysteriet 4-6 år

  barnkalas dinosaurier
  barnkalas dinosaurier
  0 out of 5

  Skattjakt: Dinosauriemysteriet 4-6 år

  Skattjakten för alla barn som gillar dinosaurier! Här får barnen bege sig till dinosauriernas värld och hjälpa Maiasauramamman Maja att hitta hennes ägg som den busiga Pterodactylusungen Polly har…

  169 kr ink. moms

  Skattjakten för alla barn som gillar dinosaurier! Här får barnen bege sig till dinosauriernas värld och hjälpa Maiasauramamman Maja att hitta hennes ägg som den busiga Pterodactylusungen Polly har…

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Djungelmysteriet 7-10 år

  djungelkalas skattjakt
  djungelkalas skattjakt
  0 out of 5

  Skattjakt: Djungelmysteriet 7-10 år

  Skattjakt för alla äventyrare som “gör” Djungelkalaset! Barnen får ge sig ut på expedition i djungeln för att hitta Mayaindianernas gömda stad och dess mytomspunna skatt! Ett äventyr fyllt av…

  169 kr ink. moms

  Skattjakt för alla äventyrare som “gör” Djungelkalaset! Barnen får ge sig ut på expedition i djungeln för att hitta Mayaindianernas gömda stad och dess mytomspunna skatt! Ett äventyr fyllt av…

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Djurparksmysteriet 4-6 år

  barnkalas djur
  barnkalas djur
  0 out of 5

  Skattjakt: Djurparksmysteriet 4-6 år

  Djurparksmysteriet är perfekt för alla barn som gillar djur – och att lösa mysterier! Och vem gör inte det? I djurparksmysteriet försöker en tjuv kidnappa en sällsynt och värdefull groda – barnen…

  169 kr ink. moms

  Djurparksmysteriet är perfekt för alla barn som gillar djur – och att lösa mysterier! Och vem gör inte det? I djurparksmysteriet försöker en tjuv kidnappa en sällsynt och värdefull groda – barnen…

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Hotellmysteriet 7-10 år

  gåtor för barn
  gåtor för barn
  0 out of 5

  Skattjakt: Hotellmysteriet 7-10 år

  Ordna mysteriekalas och låt barnen lösa det spännande Hotellmysteriet! Hotellchefen Georg Gästfri behöver barnens hjälp att sätta stopp för en klåfingrig tjuv som härjar på hotellet. I en spännande…

  169 kr ink. moms

  Ordna mysteriekalas och låt barnen lösa det spännande Hotellmysteriet! Hotellchefen Georg Gästfri behöver barnens hjälp att sätta stopp för en klåfingrig tjuv som härjar på hotellet. I en spännande…

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Ismysteriet 4-6 år

  barnkalas frost
  barnkalas frost
  0 out of 5

  Skattjakt: Ismysteriet 4-6 år

  Perfekt till barnkalas på vintern eller Frostkalaset! Ett härligt äventyr tillsammans med isprinsessan Arabella, pingvinen Puck och älgen Ola! Barnen måste hjälpa isprinsessan att rädda snöfesten!…

  169 kr ink. moms

  Perfekt till barnkalas på vintern eller Frostkalaset! Ett härligt äventyr tillsammans med isprinsessan Arabella, pingvinen Puck och älgen Ola! Barnen måste hjälpa isprinsessan att rädda snöfesten!…

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Piratmysteriet 4-6 år

  piratskattjakt
  piratskattjakt
  0 out of 5

  Skattjakt: Piratmysteriet 4-6 år

  Skattjakten för alla barn som gillar dinosaurier! Här får barnen bege sig till dinosauriernas värld och hjälpa Maiasauramamman Maja att hitta hennes ägg som den busiga Pterodactylusungen Polly har…

  169 kr ink. moms

  Skattjakten för alla barn som gillar dinosaurier! Här får barnen bege sig till dinosauriernas värld och hjälpa Maiasauramamman Maja att hitta hennes ägg som den busiga Pterodactylusungen Polly har…

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Superhjältemysteriet 4-6 år

  superhjältekalas
  superhjältekalas
  0 out of 5

  Skattjakt: Superhjältemysteriet 4-6 år

  Fixa roligaste barnkalaset! Hjälp Supersune att rädda Big City från Boven med den gröna masken. En skattjakt som “gör” hela superhjältekalaset. Ett riktigt roligt äventyr för alla små superhjältar….

  169 kr ink. moms

  Fixa roligaste barnkalaset! Hjälp Supersune att rädda Big City från Boven med den gröna masken. En skattjakt som “gör” hela superhjältekalaset. Ett riktigt roligt äventyr för alla små superhjältar….

 • You've just added this product to the cart:

  Skattjakt: Vintermysteriet 7-10 år

  skattjakt vinter
  skattjakt vinter
  0 out of 5

  Skattjakt: Vintermysteriet 7-10 år

  SKATTJAKT UTOMHUS PÅ VINTERN!
  Fixa barnkalaset utomhus på vintern med ett härligt vintermysterium att lösa. Barnen måste hjälpa kung Frost att hitta de sex…

  169 kr ink. moms

  SKATTJAKT UTOMHUS PÅ VINTERN! Fixa barnkalaset utomhus på vintern med ett härligt vintermysterium att lösa. Barnen måste hjälpa kung Frost att hitta de sex…

 • You've just added this product to the cart:

  Påskskattjakt: Äggjakten 4-6 år

  äggjakt
  äggjakt
  0 out of 5

  Påskskattjakt: Äggjakten 4-6 år

  En riktigt rolig äggjakt för barnen! Först ska hönan Agdas försvunna ägg hittas med hjälp av ledtrådar och kluriga gåtor och spännande utmaningar som måste lösas, och sedan kanske ett godisfyllt…

  169 kr ink. moms

  En riktigt rolig äggjakt för barnen! Först ska hönan Agdas försvunna ägg hittas med hjälp av ledtrådar och kluriga gåtor och spännande utmaningar som måste lösas, och sedan kanske ett godisfyllt…