4-årskalaset är ofta det första stora barnkalaset - för både 4-åringen och de vuxna som ska fixa. Vi har listat våra bästa tips för ett lyckat 4-årskalas!
Ett barnkalas med tema blir ännu roligare! Här hittar du förslag på teman och tips på hur du fixar närmare 20 olika temakalas - piratkalas, undervattenskalas, detektivkalas, isprinsesskalas och mycket mer...
Ett kalas utan lekar är som tårta utan grädde! Vi listar de allra bästa barnkalaslekarna och spännande skattjakter till kalaset.
GRATIS! Vi bjuder på dekorationsmaterial att pyssla själv till barnkalaset. Beställ, skriv ut och klipp och klistra! Välj mellan 4 olika teman.
INBJUDNINGSKORTSFIXAREN! Gör snabbt och enkelt egna, fina inbjudningskort till barnkalaset. Välj bland 21 fina kort, skriv in din text och få ett färdigt inbjudningskort att skriva ut omedelbums. Snabbt och enkelt!
Vad ska man bjuda på på barnkalaset? Vi har samlat bra förslag på kalasmat!
Så fixar du ett kalas med pirattema och skattjakt på de sju haven! Utklädning, mat, tårta och lekar...
Det perfekta kalaset för små prinsessor och prinsar! Här får du tipsen som gör prinesskalaset till en succé!
FILM! Se filmen om hur du fixar roligaste barnkalaset med en temaskattjakt!
Stor guide till alla grapevines skattjakter för barn & barnkalas. Jämför för vem, var, hur och hur länge - här finns alla svar...
barnkalas
Ditt betyg I snitt:4.6 (67 votes)

Barnkalas - så fixar du roligaste kalaset!

Här nedan hittar du en snabb checklista - 10 saker att tänka på när du ska fixa barnkalas! Här hittar du också länkar till våra andra sidor med tips inför barnkalaset - inbjudningskort att skriva ut, massvis med tips för olika temakalas, tips för mat, dryck och tårta och naturligtvis barnkalaslekarna som gör kalaset riktigt roligt! Barnkalasen skiljer sig så klart åt en del beroende på barnens ålder, specifika tips och råd om de olika kalasen hittar du i vår festguide under 4-årskalas, 5- årskalas och så vidare.

10 tips för barnkalaset

1. Inbjudan

Var tydlig i barnkalas inbjudan, det underlättar för de bjudna barnens föräldrar och för dig. Frågorna blir färre och det hela avlöper smidigare. Sätt både en start- och en sluttid för kalaset. Ska ni vara inomhus eller utomhus, behövs särskilda kläder? Berätta om du bjuder på mat, då kan föräldrarna planera med övriga måltider. Har kalaset ett tema, berätta och bjud in i tid så att eventuell utklädning kan förberedas - det är alltid kul. Bjuder du tex barnets kompisar på förskolan, tänk på att alla föräldrar kanske inte vet var du bor och hur de får tag i dig om ni inte känner varandra så väl, så var också tydlig med adress, osa-datum och dina kontaktuppgifter.

Läs mer om vad det ska stå på inbjudningskortet och få idéer om du vill göra egna inbjudningskort>>

Inbjudningskortsfixaren! I vår inbjudningskortsfixare gör du snabbt, enkelt och gratis fina inbjudningskort med din egen text. Fixa och skriv ut på några minuter. 21 fina banrkalasinbjudningskort att välja bland>>

2. Vem ska man bjuda?

En känslig fråga kan vara vem som ska bjudas, och vem som inte blir bjuden, tex bland kompisarna på förskolan eller skolan. Bjuder du alla i gruppen / klassen brukar de gå bra att lämna inbjudan på förskolan eller skolan, men kolla alltid detta med personalen först. Bjuder du inte alla, kontakta föräldrarna direkt och försök att undvika att prata om kalaset framför andra barn.

3. Hur länge?

2-3 timmar brukar vara lagom för ett barnkalas. Det blir inte roligare för att det är längre, kanske tvärt om, om barnen hinner bli trötta.

4. Hur många?

Anpassa antalet barn efter det utrymme du har. Har du inte så mycket plats inne, går det också utmärkt att ha kalas ute, i trädgården, på gården, i parken eller på lekplatsen. Var bara tydlig med att barnen ska ha kläder efter väder. Skulle det regna, ta det med ett skratt - barnen tycker säkert det är jättekul att hoppa i vattenpölarna. När du väljer plats för kalaset, glöm inte att tillgång till toalett inom rimligt avstånd är viktigt. Du vill inte behöva springa rundor och kissa med 20 barn som dricker en massa saft, då hinner du knappast organisera något annat. Fler riktigt bra tips inför barnkalaset hittar här hos firafest.se

barnkalas tema

5. Planering & Temakalas

Planera väl. Ett kalas med planerade barnkalas aktiviteter brukar ofta bli mindre stökigt än ett oplanerat med "fri lek". Dessutom blir det kanske också roligare och mer minnesvärt. Tema på kalaset är kul, det går inte att komma ifrån.

Man kan ha vilket tema som helst - och naturligtvis ska det vara födelsedagsbarnet som väljer! Ett tema kan skapas med ganska enkla medel och behöver inte kosta mer, bara tänk till lite grann. Satsa på utklädnad, lekar och mat som passar temat. Populära teman är barnens favoritfigurer, allt från Frost och Batman till Pippi Långstrump, pirater, prinsessor, djugel och djur, cirkus eller superhjältar - bara fantasin sätter gränserna.

Läs mer om temakalas här och få tips om hur du fixar kalas med olika populära teman >>

Fler roliga temakalastips och mycket mer hittar du också på Kalasmammans blogg Barnkalasbus>>

6. Med eller utan föräldrar?

Är barnen mindre kan det fungera bättre om föräldrarna är kvar på kalaset och vissa barn vill kanske inte bli lämnade i en främmande miljö och med nya kompisar. Förbered då också något för föräldrarna, de är ju inte de som är på kalas i första hand, men en kopp kaffe och lite tårta även till dem är ju trevligt. Ta dessutom vara på den "resurs" du har i de andra föräldrarna, kalaset blir roligare även för dem om de kan vara med och hjälpa till med aktiviteter och annat.

barnkalas mat

7. Mat & dryck

Det är alltid bra att bjuda på något att äta på kalaset, äter barnen först lite "riktig" mat blir det mindre tårta och godis, och sammanlagt lite mindre socker. Men lägg lagom med energi på maten, och gör något som är enkelt att äta. Barnen i sällskap med sina kompisar på kalas, kommer inte att sitta stilla så länge. Undvik kladdig mat, så blir städningen efter kalaset enklare. Gör tex ett spett med köttbullar, prinskorvar och grönsaker med grönsaksstavar och servera i en pappersmugg med en servett. Fungerar perfekt att äta sittande på en filt om man är utomhus, eller på golvet i lekrummet inne. Du sparar dessutom in på de dyra pappertallrikarna och andra tillbehör med temamotiv. Annan bra kalasmat är pizzabullar (se recept nedan) eller kanske en klassiker som korv med bröd och lite goda tillbehör. Ett bål med juice, lite fruktsoda och fruktbitar är riktigt festlig kalasdricka. Mer inspiration till barnkalas hittar du på vår pinterestsida om Barnkalas Inspiration

8. Tårtan

Tårta i fina motiv som passar kalasets tema är naturligtvis jättekul. Vill du täcka din barnkalas tårta med ett marsipantäcke finns marsipan i olika färger att köpa. Som nybörjare kan det dock vara ganska svårt att kavla ut marsipan tunt och få täcket att hänga ihop. Den ambitiösa köper en specialkavel i metall som gör det enklare, den som vill ta en genväg anpassar sitt färgval till de färdigutkavlade marsipantäcken som finns att köpa i livsmedelsbutiken. Ett annat populärt och relativt enkelt alternativ är att göra en egen glasstårta. Med fyrkantiga glassblock, maränger, chokladsås, kex och godis, kan man bygga nästan vad som helst - ett slott med torn, en bil, ett tåg.

Här får du fler tips om mat, dryck & tårta till barnkalaset>>

9. Godispåsen

Det är svårt att ordna kalas utan den obligatoriska godispåsen, de flesta barn kommer helt enkelt inte tycka att en frukt i slutet av en spännande skattjakt är ett fullgott alternativ. Men tänk på att godispåsen inte behöver vara fylld till bredden. En tablettask och en klubba räcker gott, det är att man får godis, inte hur mycket man får, som ofta är i fokus för barnen. Man kan också göra något lite roligare och aningen nyttigare, om man gör eget godis, och tex ger varje barn en strut med karamellpopcorn (recept på sidan med kalasmat).

10. Lekar till barnkalas

Tänk efter noga när du väljer barnkalas lekar och ta hänsyn till barnens ålder. Ha hellre lekar som inkluderar än exkluderar, undvik barnkalas lekar där man "åker ut". Även de lite äldre barnen kan tycka att det är jobbigt. Och tänk på att huvudsaken med barnkalas aktiviteter och lekar är inte att de genomförs till punkt och pricka som de var tänkta, utan att barnen har kul! Är det något som inte riktigt funkar som du tänkt dig gå vidare till nästa grej.

En skattjakt av något slag är nog den absolut roligaste barnkalasleken, det funkar både till barnkalas hemma och barnkalas utomhus. Ett sätt att göra det på är att helt enkelt själv rita en skattkarta med skatten utmärkt och kanske också några andra stationer på vägen där man hittar på utmaningar eller gåtor att lösa. Vill du få rätt känsla på en skattkarta ta till det gamla beprövade knepet att skrynkla till den lite, dra en tepåse över pappret och bränn kanterna försiktigt med en tändare.

Läs mer om barnkalaslekar här>>

Vi på grapevine tar fram färdiga festlekar och roliga aktiviteter - och något av det roligaste som finns är barnkalas! Hos oss hittar du massvis med olika skattjakter på olika teman, alla med en rolig historia och ett mysterium för barnen att lösa med hjälp av ledtrådar och kluriga gåtor och utmaningar. I våra paket får du allt som behövs, du beställer, betala och får filen levererad omedlebart med e-mail. Du skriver sedan ut allt som du behöver för att mycket enkelt fixa den roligaste barnkalasleken! Enkelt för dig - buskul för barnen!

De flesta skattjakter kan genomföras både inomhus och utomhus och finns i två olika svårighetsnivåer, för barn i åldern 4-6 år och för barn ca. 7-10 år.

Vi arrangerade ett barnkalas med pirattema och spelade in en film om kalaset se den här.

För de lite äldre barnen har vi colla mobilskattjakter som genomförs utomhus, var som helst - arrangören bestämmer själv rutten och barnen genomför sedan skattjakten med karta och gåtor i mobilen!

Här hittar du alla mobilskattjakter>>

Vilken skattjakt är bäst?

Hos grapevine finns en hel massa skattjakter för barnen, allt från enklare varianter inne och ute till temasakttjakter som bjuder på underbara äventyr i fantasins värld. Vi har valt de teman som vi vet barnen gillar mest, prinsessor, pirater, superhjältar och mycket mer. Vår nyaste skattjakt är ett spännande undervattensäventyr. Vi får en hel del frågor om skattjakterna, vilken åldersvariant ska man välja och hur fungerar temaskattjakterna och vilka teman finns. Därför har vi skrivit en guide som förhoppningsvis svarar på en del frågor och ger en översikt av det som finns just nu. Fler skattjakter med nya teman kommer hela tiden!

Läs vår stora skattjakts-guide här>>